Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ropstad frykter ettbarnspolitikk i Norge

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad lover å «kjempe med nebb og klør» mot at ettbarnspolitikk innføres i Norge.

- DESPERAT: Uttalelsene KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kom med om «farlig tankegods» i den grønne bevegelsen, skaper sterke reaksjoner på Stortinget. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Det vekket voldsom oppsikt da barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i helga advarte mot miljøbevegelsen.

KrF-lederen fikk krass kritikk i går, men står fortsatt på sitt:

- Jeg har aldri sagt at norsk miljøbevegelse går inn for ettbarnspolitikk, eller vil ramme de mest sårbare. Men det finnes jo stemmer, det er bare å søke på nettet, så finner du innlegg om ettbarnspolitikk. Og du finner innlegg som det lederen av Grønn Ungdom skrev, som het «Imot menneskeverdet». Dette er stemmer jeg mener tar til orde for et menneskesyn som kan føre galt avsted, sier Ropstad til Dagbladet.

Frykter ettbarnspolitikk

KrF-lederen forteller Dagbladet at han vil «kjempe med nebb og klør» mot innføringen av en ettbarnspolitikk i Norge.

- Se på ettbarnspolitikken, har den fungert spesielt bra?, spør han retorisk.

- Det var vel ikke klimahensyn Kina tok den gangen?

- Selv om du innfører ettbarnspolitikk i Europa - og jeg kommer til å kjempe med nebb og klør mot at det innføres i Norge - så må vi spørre oss hva som blir konsekvensene av ettbarnspolitikk, sier Ropstad.

- Frykter du virkelig at ettbarnspolitikk skal innføres i Norge?

- Ja, det har vært diskusjoner om det.

- Hvor da?

- I Europa er det sentrale filosofer som skriver bøker om ettbarnspolitikk. Poenget mitt med å løfte denne diskusjonen, slik jeg også advarte mot høyreekstremisme, er ikke at jeg ser enorm framvekst av disse temaene i Norge i dag, men at jeg ser tendenser, sier KrF-lederen.

- Fatale konsekvenser

Ropstad sier at kritikerne hans - blant andre Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken og Abid Raja - bommer med kritikken.

- Jeg mener virkelig at dette er en viktig diskusjon. Det å mene at dyr skal ha like rettigheter med mennesker, det er jeg sterkt uenig i. Mennesket er satt til å forvalte kloden, og vi er skapt med en iboende verdi. Det å likestille menneskers og dyrs rettigheter, det kan få fatale konsekvenser.

SV-leder Lysbakken var tøffest i klypa mot Ropstad i går, og fortalte Dagbladet at han ikke visste om han «skulle le eller gråte» etter å hørt «noe av det mest elleville og flaue» han kunne minnes i norsk politikk.

- Debatten sporet helt av i går. Veldig mange virker til å tro at jeg mener hele miljøbevegelsen vil sortere bort millioner av mennesker, og det mener jeg ikke. Men det må være lov å kunne diskutere på mer filosofisk plan, sier Ropstad i dag.

- GRUNNLEGGENDE UENIG: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på Kjell Ingolf Ropstads (KrF) utspill om miljøbevegelsen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Ingen Erna-støtte

- Jeg er imot at islam som religion styrer politikken i mange land i verden, og derfor vil jeg også advare Ropstad mot å forsøke la religionen styre politikken i Norge, sa Abid Raja til Dagbladet om Ropstad-utspillet.

Statsminister Erna Solberg ville verken støtte eller kritisere sin statsråd i går.

- Jeg liker både mennesker og dyr. Men jeg har ikke hørt Politisk kvarter og da blir det feil å kommentere på innholdet, sa Solberg til Dagbladet.

Forholdet mellom KrF og Høyre har fått et skudd for baugen de siste dagene etter at Dagbladet kunne fortelle at Erna Solberg støtter en utredning om et eventuelt lovforbud av såkalt homoterapi. Kjell Ingolf Ropstad har vært tydelig på at han ikke ønsker en slik utredning, som han mener er «unødvendig».

Unngår Twitter

Statsråden smiler av kritikken han nå får.

- Jeg har ikke lest Twitter, sier han og ler.

- Du har fått snakke om verdidebatt i flere dager etter talen du holdt i helga. Var det dette du ønsket deg?

- Jeg skrev en tale hvor klima fikk stor plass fordi jeg mener KrF har den beste klimapolitikken, og det var hensikten med å løfte klima opp i talen min.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!