Ropstad-skandalen:

Ropstad går av som partileder og statsråd

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad går av som partileder og statsråd, etter Aftenposten-avsløringene om at han tok aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen sin.

TREKKER SEG: Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som partileder i KrF og barne- og familieminister. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdagens pressemøte klokka 14 er Ropstads andre siden det ble kjent at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus på Evje hvor han har vært folkeregistrert.

- Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å få lov til å beklage og si unnskyld. Det har vært en spesiell uke for KrF og for meg. Det siste døgnet har jeg hatt anledning til å trekke pusten og ta et skritt tilbake for å vurdere situasjonen, innleder Ropstad.

- Det rette for partiet nå, og for meg, er at en annen tar over stafettpinnen som partileder.

Ropstad sier han meddelte partiet om avgjørelsen fredag kveld.

- Jeg fratrer så snart partiet er klare til å velge en ny leder.

Ropstad har også informert statsminister Erna Solberg om at han går av som barne- og familieminister.

- Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for.

- Det er vemodig, sier han.

GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad går av som både KrF-leder og barne- og familieminister etter skatteskandalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad går av som både KrF-leder og barne- og familieminister etter skatteskandalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Angrer

Solberg ble informert fredag kveld, og viste forståelse for valget, sier Ropstad.

- Jeg er takknemlig for ærligheten partiet har vist meg det siste døgnet og jeg skjønner at det er mange som er skuffa.

Avgangen kommer i kjølvannet av partiets krisevalg mandag. Ropstad mener avgjørelsen hans er det beste for at KrF skal kunne reise seg igjen.

- Jeg angrer på det jeg har gjort. Jeg har gjort en feil og det beklager jeg, sier Ropstad.

- Jeg er i dialog med skatteetaten og jeg er opptatt av å gjøre opp for meg.

Han sier familien har vært en stor del av vurderingen om avgang.

- Når var det innsynsbegjæringene kom og når var det du skjønte at du hadde gjort noe feil?

- Jeg tror jeg må komme tilbake til akkurat de konkrete spørsmålene på et seinere tidspunkt, sier Ropstad til Dagbladet.

175 000

I 2019 oppga Ropstad til Statsministerens kontor (SMK) at han ikke hadde utgifter på hjemmeadressen, dvs. hos foreldrene - og måtte skatte av fordelen ved gratis statsrådsbolig i Oslo.

I 2020 oppga han derimot at han nå hadde utgifter hos foreldrene - en slags husleie der han skulle betale faste utgifter som strøm, forsikring, etc.

Ifølge Aftenposten skulle KrF-lederen dermed ha tilbakebetalt 175 000 kroner i skatt.

- Jeg gjorde en dårlig vurdering i 2020. Det vil jeg beklage, har Ropstad sagt.

I HARDT VÆR: Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I HARDT VÆR: Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Aftenposten: 680 000 for lite

Avsløringen fredag kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder fra 2009 og fram til i fjor, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020, og Skatteetaten har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av fordelen av å ha gratis pendlerbolig.

Ifølge Aftenpostens beregninger, publisert lørdag, har KrF-lederen betalt minst 680 000 kroner for lite i skatt for pendlerboligene.

SMK har gitt Aftenposten innsyn i leieverdien på statsrådsboligen på Frogner. Videre har Aftenposten beregnet verdien av fire av leilighetene Ropstad har bodd i ut ifra Statistisk sentralbyrås (SSB) sin statistikk over regnemarkedet.

Årsaken til dette er at Skatteetaten eller Stortinget ikke har oppgitt leieverdien på disse leilighetene.

Ifølge avisas regnestykke er den totale leieverdien av KrF-lederens pendlerboliger på 2,1 millioner kroner. Men Ropstad har bare rapportert 365 000 kroner. 1,75 millioner ekstra skulle dermed vært plusset på partilederens inntekt, og han hadde måttet betale 680 000 kroner mer i skatt.

Kjell Ingolf Ropstad sa fredag at han er i dialog med Skatteetaten. Aftenposten opplyser at de har lagt fram sitt regnestykke for KrF-lederen, men at han ikke hadde noen innspill til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer