Akershus: Knut Arild Hareide argumenterte for sitt syn under det ekstraordinære årsmøtet til Akershus KrF i kveld. Han dro deretter sammen med Kjell Ingolf Ropstad til Oslo, der ytterligere sju delgater nå skal fordeles. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Akershus: Knut Arild Hareide argumenterte for sitt syn under det ekstraordinære årsmøtet til Akershus KrF i kveld. Han dro deretter sammen med Kjell Ingolf Ropstad til Oslo, der ytterligere sju delgater nå skal fordeles. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ropstad i siget: Flere enn forventet i Vestfold og Akershus

Resultatene av avstemningene i Vestfold er nå klare. Med 23 mot 22 stemmer fikk den blå siden, som ønsker å samarbeid med dagens regjering flertall.

DIREKTE: KrFs delegatutvelgelse fra Oslo. Partileder Knut Arild Hariede vil være til stede. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

NITTEDAL /OSLO (Dagbladet): Resultatene av avstemningene i Vestfold er nå klare. Med 23 mot 22 stemmer fikk den blå siden, som ønsker å samarbeid med dagens regjering flertall. Delegatene fordeles 4 blå og 3 røde.

Det er gode nyheter for Ropstads side, som for andre gang i kveld får et bedre resultat enn han forventet.

Også i Akershus KrF er delegatfordelingen til det avgjørende landsmøtet klart.

Av de stemmeberettigede delegatene i Akershus, ønsket 50 å gå i regjering. Bare 13 ville forbli i opposisjon. Det gir en delegatfordeling med 5 røde og 4 blå.

Selv om det er flertall for Hareids linje, er dette gode nyheter for nestleder Kjell Ingolf Ropstad som ønsker å søke regjeringsmakt med den sittende regjeringen.

– Jeg hadde håpet på tre delegater. Dette er foran skjema, sier han til Dagbladet.

Trengte tre

Det er jevnt mellom de to blokkene i KrF, som kjemper for hvert sitt regjeringsalternativ.

Knut Arild Hareides alternativ har tatt innpå høyresidens alternativ i helga, men det er høyresiden som ligger best an etter at 159 av de 190 delegatene er klare.

Tar en med delegatene som først og fremst vil fortsette i opposisjon, men som vil stemme blått hvis de må velge, hadde Ropstad-siden før resultatet i Akershus var klart 83 av de avklarte delegatene, mot Hareides 75.

- Trenger 3 + 3 +3 i dag, og 4 i morgen. Da har vi vel akkurat flertall, sa Ropstad til Dagbladet før kveldens møte, med henvisning til de tre fylkesårsmøtene i kveld og morgendagens møte i Østfold.

Etter at Akerhus har fordelt sine delegater, har den blå siden 87 delegater mot den røde siden 80. Når Vestfold også er lagt til, står blå side med 91 delegater, mot venstresidens 83. Det trengs 96 delegater for flertall, blå side mangler bare fem delegater.

Avgjøres fredag

Ytterligere to årsmøter skal avgi sine stemmer i kveld. Både Oslo og Vestfold er samlet nå og gjør snart sine valg. Skal Knut Arild Hareide nå få gjennomslag for sin linje, må han gjøre det mye bedre enn forventet på de tre, gjenværende møtene.

Hareide har forlatt årsmøtet til Akerhus og Oslo, og har ennå ikke kommentert de siste resultatene. Han understreket overfor Dagbladet i helgen at ingenting er avgjort før på landsmøtet 2. november.

- Det er skriflig votering og ingen av delegatene er bundne. Jeg tror ikke jeg vet hvordan det går når jeg står opp på fredag, men jeg vet det når jeg legger meg, sa han da.

Bråk om Rogaland

Det er imidlertid splid rund delegatene som ble valgt fra Rogaland KrF. Som det eneste av fylkesårsmøtene har Rogaland ikke valgt delegater ut fra representativitet. 15 av de 16 delegatene støtter et regjeringssamarbeid med høyresiden, mens de som vil forhandle med Ap og Sp bare fikk én delegat.

De 16 delegatene fra Rogaland KrF var samlet til telefonmøte nå i kveld.

Delegatene fra Rogaland diskuterte en e-post som ble sendt søndag kveld, signert fem av de røde delegatene som ble vraket på fylkesårsmøtet.

I brevet ber de om at fire «blå» delegater byttes ut med fire «røde». Det får de ikke gjennomslag for, får Dagbladet opplyst.