- Ropstad kan kapre velgere fra Sylvi Listhaug

Ved å snakke om tro, kristne og norske verdier mobiliserer Kjell Ingolf Ropstad kjernevelgerne og kan hente tilbake velgerne som Sylvi Listhaug har kapret.

SMALERE, MEN TYDELIGERE? Kjell Ingolf Ropstad leder et parti som fortsatt er splittet etter den opprivende striden om veivalg. Han vant kampen, og tok KrF inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mot valgløftene i 2017. Noen partikjennere mener KrF er blitt tydeligere og mer i takt med sitt grunnfjell, andre at partiet er blitt smalere og rigget for de konservative bedehuskristne velgerne. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix
SMALERE, MEN TYDELIGERE? Kjell Ingolf Ropstad leder et parti som fortsatt er splittet etter den opprivende striden om veivalg. Han vant kampen, og tok KrF inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mot valgløftene i 2017. Noen partikjennere mener KrF er blitt tydeligere og mer i takt med sitt grunnfjell, andre at partiet er blitt smalere og rigget for de konservative bedehuskristne velgerne. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han sier KrF under Ropstads ledelse er i ferd med å finne tilbake til seg selv og sin identitet.

Også andre KrF-kjennere mener Ropstads KrF er mer fokusert og i takt med egne velgere, mens tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen mener utviklingen i KrF er som en togulykke i sakte film, at partiet er blitt smalere og snevrere under Ropstad, og ikke har vekstmuligheter.

Tro og kristne verdier

Selbekk er uenig.

- Partiet er ikke blitt smalere, men mer fokusert og i takt med sitt velgergrunnlag. Tradisjonelle kristne verdier som identitetsmarkør er viktig for mange, så her er det potensial for vekst. Ropstad snakker mer utvunget om tro enn forgjengeren. Knut Arild Hareide snakket også om tro, men ofte på en humoristisk måte, som mange oppfattet som en ironisk distanse. Ropstad oppfattes som mer genuin. Vi ser et trendskifte, sier Selbekk til Dagbladet.

Hen peker på at de som stemmer KrF, ikke gjør det på grunn av økonomisk politikk eller transportpolitikk, men på grunn av KrFs særpreg.

- 80-90 prosent av velgerne vil aldri stemme KrF. Det er overfor de 9-10 prosentene KrF må sette inn støtet. KrF må rendyrke sin profil, og nå er KrF i ferd med å finne tilbake til seg selv, mener Selbekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer