- Ropstad kan kapre velgere fra Sylvi Listhaug

Ved å snakke om tro, kristne og norske verdier mobiliserer Kjell Ingolf Ropstad kjernevelgerne og kan hente tilbake velgerne som Sylvi Listhaug har kapret.

SMALERE, MEN TYDELIGERE? Kjell Ingolf Ropstad leder et parti som fortsatt er splittet etter den opprivende striden om veivalg. Han vant kampen, og tok KrF inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mot valgløftene i 2017. Noen partikjennere mener KrF er blitt tydeligere og mer i takt med sitt grunnfjell, andre at partiet er blitt smalere og rigget for de konservative bedehuskristne velgerne. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix
SMALERE, MEN TYDELIGERE? Kjell Ingolf Ropstad leder et parti som fortsatt er splittet etter den opprivende striden om veivalg. Han vant kampen, og tok KrF inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, mot valgløftene i 2017. Noen partikjennere mener KrF er blitt tydeligere og mer i takt med sitt grunnfjell, andre at partiet er blitt smalere og rigget for de konservative bedehuskristne velgerne. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han sier KrF under Ropstads ledelse er i ferd med å finne tilbake til seg selv og sin identitet.

Også andre KrF-kjennere mener Ropstads KrF er mer fokusert og i takt med egne velgere, mens tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen mener utviklingen i KrF er som en togulykke i sakte film, at partiet er blitt smalere og snevrere under Ropstad, og ikke har vekstmuligheter.

Tro og kristne verdier

Selbekk er uenig.

- Partiet er ikke blitt smalere, men mer fokusert og i takt med sitt velgergrunnlag. Tradisjonelle kristne verdier som identitetsmarkør er viktig for mange, så her er det potensial for vekst. Ropstad snakker mer utvunget om tro enn forgjengeren. Knut Arild Hareide snakket også om tro, men ofte på en humoristisk måte, som mange oppfattet som en ironisk distanse. Ropstad oppfattes som mer genuin. Vi ser et trendskifte, sier Selbekk til Dagbladet.

PÅ LAG: KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad under regjeringsforhandlingene på Granavolden. På andre siden av bordet: Høyres nestleder Jan Tore Sanner, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og Frps nestleder Sylvi Listhaug. Foto:Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ LAG: KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad under regjeringsforhandlingene på Granavolden. På andre siden av bordet: Høyres nestleder Jan Tore Sanner, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og Frps nestleder Sylvi Listhaug. Foto:Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Hen peker på at de som stemmer KrF, ikke gjør det på grunn av økonomisk politikk eller transportpolitikk, men på grunn av KrFs særpreg.

VALGVINNER: Ebba Busch Thor fikk Kristdemokraterna opp fra under sperregrensa til 6,.. prosent ved valget i fjor og på meningsmålinger i år, har partiet vært oppe i tosifret tall. Kjell Ingolf Ropstad har uttalt at suksessen til det svenske søsterpartiet er til stor inspirasjon for han. Foto: Jessica Gow/TT/AFP
VALGVINNER: Ebba Busch Thor fikk Kristdemokraterna opp fra under sperregrensa til 6,.. prosent ved valget i fjor og på meningsmålinger i år, har partiet vært oppe i tosifret tall. Kjell Ingolf Ropstad har uttalt at suksessen til det svenske søsterpartiet er til stor inspirasjon for han. Foto: Jessica Gow/TT/AFP Vis mer

- 80-90 prosent av velgerne vil aldri stemme KrF. Det er overfor de 9-10 prosentene KrF må sette inn støtet. KrF må rendyrke sin profil, og nå er KrF i ferd med å finne tilbake til seg selv, mener Selbekk.

- Tror du KrF under Ropstad på denne måten kan vinne tilbake kristne velgere som Sylvi Listhaug har kapret?

KAN VOKSE: Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, mener KrF under Kjell Ingolf Ropstads ledelse er mer i takt med kjernevelgerne, og kan vokse. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
KAN VOKSE: Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, mener KrF under Kjell Ingolf Ropstads ledelse er mer i takt med kjernevelgerne, og kan vokse. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

- Ja, det tror jeg. Vi er en interessant strategisk tenkning hos den nye partiledelsen. I 2017 var det Linda Hofstad Helleland og Ola Borten Moe som snakket om norske verdier og kristen kulturarv under press.

Seinere har Sylvi Listhaug reist rundt med kors-smykke rundt halsen. De som har bygd landet, bygde på den kristne kulturarven. Dette er et tema tidligere KrF-ledere ikke har villet ta i med ildtang, sier Selbekk.

Han tror den nye KrF-ledelsen ser til Sverige, der Kristdemokraterna under Ebba Bush Thors ledelse har gjort suksess med kristne verdier og kristen identitet.

- Det er et stort uutnyttet velgerpotensial i å snakke med stolthet om de kristne verdiene landet er bygd på, sier Selbekk.

Det er snart et år siden Knut Arild Hareide satte i gang den store, opprivende debatten om KrFs veivalg. Han advarte mot regjeringssamarbeid med Frp, og mente KrF burde søke samarbeid med venstresiden, men tapte slaget i eget parti. Kjell Ingolf Ropstad overtok som leder for et splittet parti som sliter med å komme opp på sperregrensa.

Utmeldinger/innmeldinger?

Hareide-støttespillere har meldt seg ut, som tidligere nestleder Odd Anders With, andre sentrale medarbeidere har sluttet i stillinger i partiet, ikke minst generalsekretær Hilde Frafjord Johnson. Inn på hennes plass har Geir Morgen Nilsen kommet.

I videotaler på KrFs nettsider snakker han om at sekulariseringen er kommet for langt, og at kristne må reise seg til kamp for tros- og ytringsfrihet.

Tidligere Vårt Land-redaktør, Helge Simonnes, som nettopp ga ut boka «Kampen om korset i politikken», mener Ropstad gjør KrF tydeligere for kjernevelgerne.

- For KrFs nye ledelse handler det nå om å sikre grunnfjellet, og kanskje er det slik at Ropstad i et slikt perspektiv passer bedre til KrFs kjernevelgere enn Hareide. Strategien er å redde stumpene gjennom målbevisst jobbing med grunnfjellet, mener Simonnes.

En sentral analyse i Simonnes’ bok er at Sylvi Listhaugs «åndelige retorikk» ble avgjørende for at Hareide ikke gikk inn i den borgerlige regjeringen. Han mener «verdikrigeren Listhaug» skapte splittelse i KrFs grasrot. Mens få av KrFs tillitsvalgte støtter Listhaug, lar mange av KrFs tradisjonelle velgere seg begeistre av hennes klare tale om Israel og andre verdispørsmål, skriver Simonnes.

SIKRE GRUNNFJELLET: Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, sier KrFs jobb nå er å sikre kjernevelgerne, og tror Kjell Ingolf Ropstad kler kjernevelgerne bedre enn Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
SIKRE GRUNNFJELLET: Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, sier KrFs jobb nå er å sikre kjernevelgerne, og tror Kjell Ingolf Ropstad kler kjernevelgerne bedre enn Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

Nå, når KrF er i regjering med Frp, avtar «Sylvi-effekten».

- Sylvi har fått KrF dit hun ønsker. Når de nå er i regjering sammen, og hun har ikke gått ut mot Ropstad. Sylvis taushet gagner KrF. Hun er vel bevisst på hvordan hun opptrer, og Ropstad vinner på at Sylvi er blitt taus i åndelig retorikk, sier Simonnes.

Han sier generalprøven for Ropstads prosjekt blir stortingsvalget i 2021.

- Nå handler det om å sikre grunnfjellet. Hvor bærekraftig det er på sikt, gjenstår å se. En del av kjernevelgerne vil dø ut, men det er også et potensial for å mobilisere noen unge velgere, men spørsmålet er om de er mange nok, sier Simonnes.

Milliarder til kirkene

Redaktør av Norge IDAG, Finn Jarle Sæle, er begeistret for Ropstads KrF-prosjekt.

- Han har allerede fått til saker som har gullvekt for kristenfolket, sier Sæle, og sikter særlig til tro- og livssynsmeldingen som Ropstad la fram før sommeren. Her slår Ropstad fast at tro og religion skal løftes fram i det norske samfunnet, og ikke gjemmes bort. Kirken skal selv administrere kirkevalget, og ikke minst, kirken sikres milliarder til vedlikehold av kirkebygg fra fondet som eier prestegårdene.

- Ropstad har sikret at kirkens eiendommer går til kirken, og ikke til den sekulære staten. Det er en kjempesak. Ropstad har allerede sikret seg en plass i kirkehistorien, mener Sæle.

Han sier at kristenfolket har fått mer selvtillit og selvbevissthet med Ropstad som leder.

- Han er mer opptatt av kristen identitet enn KrF-ledere har vært på en stund. Han har klart å gi KrF en nisje. De siste tjue åra har KrF snakket mye om nye velgere. Man glemte de gamle velgerne. Nå henter Ropstad fram dem, sier Sæle.

- Gjør KrF smalere

KAMPRETORIKK: - Ved siden av kampretorikk i kristne verdispørsmål som abort, forsøker KrF å nå bredere med penger til barnefamiliene. Det blir verken fugl eller fiskKlikk for å endre bildetekst, mener Åshild Mathisen. Foto: Åsa Mikkelsen
KAMPRETORIKK: - Ved siden av kampretorikk i kristne verdispørsmål som abort, forsøker KrF å nå bredere med penger til barnefamiliene. Det blir verken fugl eller fiskKlikk for å endre bildetekst, mener Åshild Mathisen. Foto: Åsa Mikkelsen Vis mer

Kommentator og tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen er derimot svært kritisk til den kursen Ropstad staker ut.

- Han snakker til konservative kristne, som er et forsvinnende lite segment. Partiet underkjenner at også kristne velgere ønsker å være del av noe som skaper begeistring i en større del av befolkningen, slik Valgerd Svarstad Haugland klarte på nittitallet.

- Ved siden av kampretorikk i kristne verdispørsmål som abort, forsøker de å nå bredere med penger til barnefamiliene. Det blir verken fugl eller fisk. Slik partiet er rigget nå, har det ikke vekstmuligheter. Ropstad gjør partiet smalere og snevrere, mener Mathisen, og viser både til saker og retorikk.

Mathisen skriver nå bok om Kristen-Norge.

- KrF gikk fra regjeringsmakt i 2002 på grunn av gasskraftsaken. Det viste en bredde i hva som er partiets verdisaker. Ropstad kom på som partileder etter et maktspill basert på abortsaken, men i bompengesaken er det Venstre som har framstått som klimapartiet. I Norge er også lavkirkelig kristne opptatt av internasjonal solidaritet, og det smerter i grunnfjellet når regjeringen sier nei til å ta imot migranter fra Middelhavet.

- KrF sier de skal drive påvirkningsarbeid internt i regjeringen, det framstår maktesløst. KrF vil selvsagt forsøke å hente ut hele potensialet i grunnfjellet nå. Det gjør Ropstad og KrF ved å fortelle at sekulariseringen har gått for langt, og at kristen tro er under press.

- Men velgere tiltrekkes av visjonære prosjekter, ikke offermentalitet. For eksempel kan en ung, urban karismatisk kristen som er enig med KrF i saker, fort synes at partiet framstår traust og i utakt med tiden, sier Mathisen, som skriver bok om Kristen-Norge.

- For mange kristne er KrF nå i et regjeringsprosjekt som viser for lite medmenneskelighet og ikke tar klimakrisen på tilstrekkelig alvor. For dem som liker familiepolitikken, blir holdningene til abort og homofili for smale, sier Mathisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer