Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ropstad lover å fortsette som KrF-nestleder - selv om Hareide vinner maktkampen

KrF-nestlederen kommer ikke til å stille ultimatum selv om partiet går mot venstresida.

INGEN ULTIMATUM: Kjell Ingolf Ropstad vil fortsette i partiledelsen selv om Hareide får viljen sin og KrF åpner forhandlinger med Ap og Sp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
INGEN ULTIMATUM: Kjell Ingolf Ropstad vil fortsette i partiledelsen selv om Hareide får viljen sin og KrF åpner forhandlinger med Ap og Sp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Ingolf Ropstad har vært tydelig på hvor han står: KrF-nestlederen ønsker at partiet avviser Knut Arild Hareides venstreflørt. Ropstad vil heller søke opptak i Solberg-regjeringen.

Etter at Rogaland KrF i helgen stemte for blå regjering - og sendte 15 blå og bare én rød delegat til landsmøtet - har vinden i partiet snudd. Denne uka har fylkeslagene i Buskerud, Finnmark, Hedmark og Oppland alle sagt at de støtter Hareides veivalg.

Overfor Dagbladet avviser Ropstad at han vil gi KrF et ultimatum på det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Ropstad slår fast at han ønsker å være KrF-nestleder selv om partiet velger Støre framfor Solberg.

- Jeg er begeistret over KrFs politikk og det er et stort privilegium å få være nestleder. Dersom det ikke er slik at partiet ønsker en ny nestleder vil jeg kjempe videre for KrFs politikk uavhengig av hvilken side landsmøtet peker på 2.november, sier Ropstad til Dagbladet.

Posisjonering om ledervervet

Kilder fortalte Dagbladet i går at Hareides fløy sier Kjell Ingolf Ropstad har posisjonert seg som en utfordrer til partiledervervet gjennom flere kalkulerte medieutspill. Onsdag ble det også kjent at Ropstad har vært i flere samtaler med Høyres pressesjef.

I kveld skal Telemark KrF fatte sin beslutning om partiets veivalg. Fylket omtales som en «swing state» av Hareide - altså kan Telemark vippe både i blå og rød retning, ifølge partilederen.

Situasjonen kan være annerledes for Knut Arild Hareide. Ifølge NRK finner han det ikke naturlig å fortsette som partileder i KrF dersom partiet stemmer ned hans råd. Det bekreftet flere kilder i sentralstyret til NRK forrige helg.

Splittet partiledelse

Hareide har selv verken avkreftet eller bekreftet disse påstandene.

KrFs ledelse er delt i synet på partiets veivalg. Mens Hareide som kjent ønsker å gå mot venstresida, ønsker nestlederne Ropstad og Olaug Bollestad at KrF blir en del av Solberg-regjeringen. Ingen i KrFs ledelse ønsker det tredje alternativet, som er å forbli uten regjeringsmakt.

Abort er blitt et hett tema i diskusjonen om KrFs veivalg. For å overbevise KrF-erne om å fortsatt støtte høyresida, sa Erna Solberg at hun er villig til å endre abortloven dersom KrF samarbeider til høyre. Dette er en sak hvor KrF neppe kan ventes å få noe gjennomslag på venstresida i norsk politikk. Men også på borgerlig side er det stor uenighet rundt abortloven.

Omstridt paragraf

Inntil i 2013 var Høyre enig med KrF i at paragraf 2c i abortloven burde endres.

Paragrafen sier at svangerskapet kan avbrytes etter tolvte uke dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Erna Solbergs abort-frieri til KrF ble tidligere i uka adressert av både Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre). Begge sier til Dagbladet at det er utenkelig for deres partier å gå med på å endre abortloven i retningen KrF ønsker.

Begge garanterer altså at abortloven ligger fast. Også Unge Høyre er kritisk til å forhandle om abortloven slik Erna Solberg åpner for.

Mister ikke motet på grunn av Siv

Tross kald skulder fra både Frp og Venstre, ser Kjell Ingolf Ropstad fortsatt Erna Solbergs utspill som et godt tegn for borgerlig samarbeid mellom KrF og de andre tre partiene.

- Som statsministeren skriver på bloggen sin vil det være tilfeller der kvinner fortsatt får innvilget abort etter uke 12, men det vil da være ut i fra kvinnens situasjon og ikke barnets egenskaper. Derfor tolker jeg også Jensens og Skei Grandes uttalelser slik at de er uenige i sak og selvsagt ikke vil gi noe før forhandlinger, men er forberedt på at det kan komme i forhandlingene. Uansett er det en stor styrke at partiledelsen i Høyre er enige med KrF, og så må det avgjøres i forhandlinger, sier Ropstad til Dagbladet.

Han legger til at det er partiet som fastsetter forhandlingskravene i eventuelle regjeringsforhandlinger. Men å fjerne paragraf 2c i abortloven, som Ropstad kaller «sorteringsparagrafen», er viktig for KrF, sier han.

- Dette er ikke forslag som vil utfordre abortloven, men det er forslag som vil bekjempe sortering. Enten det er å fjerne muligheten til å abortere en av to tvillinger, eller det er å fjerne sorteringsparagrafen som jo indirekte sier at barn med for eksempel Downs syndrom har et svakere rettsvern enn andre barn ettersom man bare på grunn av barnets egenskaper kan ta abort til uke 18 og i noen tilfeller helt til levedyktig alder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!