Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ropstad misforsto abortstatistikken: - Vanskelig å lese om du ikke er fagmann

Nå tror ikke KrF-toppen at endringer i abortloven vil være annet enn holdningsskapende. - Debatten rundt paragraf 2c i abortloven har vært en oppvisning i usakligheter og føleri, sier SV.

HOLDNINGER: Kjell Ingolf Ropstad forteller Dagbladet at han ikke forventer en brå nedgang i aborter selv om abortloven endres. Han tror likevel holdninger kan endres over tid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HOLDNINGER: Kjell Ingolf Ropstad forteller Dagbladet at han ikke forventer en brå nedgang i aborter selv om abortloven endres. Han tror likevel holdninger kan endres over tid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Ingolf Ropstad sier endringene han ønsker seg i abortloven ikke vil gi færre aborter direkte.

Ifølge KrF-nestlederen vil endringene primært komme som følge av endringer i holdningene til abort hos nordmenn.

- Jeg forventer nok ikke først og fremst en nedgang i antall senaborter fra et år til et annet, men fjerning av paragraf 2c sammen med positive tiltak for barna og familiene vil kunne virke holdningsskapende over tid, sier Ropstad til Dagbladet.

På linje med Erna

Abortloven paragraf 2c sier at abort kan gjennomføres etter uke 12 dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.

Ropstad er dermed samsnakket med statsminister Erna Solberg.

Statsministeren fortalte Dagbladet på mandag at «det først og fremst ikke var lovendringer som skal få ned aborttallene».

- En lovendring vil også kunne bidra til å redusere abortpresset mange erfarer når det er risiko for at de bærer på at barn med en diagnose. Ingen skal oppleve at det er uansvarlig eller at de bidrar til en utgiftspost om de setter et annerledesbarn til verden, forklarer Ropstad.

Ropstad 5. november: - Forventer færre aborter

KrF-toppen skal lede sonderingssamtalene med Erna Solbergs regjering. Han har i tidligere intervjuer vært tydelig på at det ville bli færre aborter ved endringer i abortlovens paragraf 2c.

På direkte spørsmål under «Politisk kvarter» 5. november svarte Ropstad slik:

- Det forventer vi. Det vil være KrFs utgangspunkt. Men det viktigste for oss er å rydde opp i det som er diskriminerende i dagens lov, så barn får sterkere rettsvern.

Til Dagbladet, ei uke senere, sier Ropstad at han hadde misforstått statistikken.

KrF-nestlederen trodde mange senaborter var knyttet til avvik som leppe-kjeve-ganespalte eller klumpfot alene. Men, som Faktisk.no har slått fast, stemmer ikke dette.

- Jeg er glad for at man ikke får innvilget senabort på leppe-ganespalte alene. Dette er statistikk som er vanskelig å lese om du ikke er fagmann på feltet. En del av det jeg har sagt om at endringer i 2c vil redusere antall aborter, handlet om inntrykket av at det var mange aborter på grunn av leppe-ganespalte eller barn som manglet en hånd for eksempel, sier Ropstad.

- En oppvisning i usakligheter og føleri

SV-nestleder Kirsti Bergstø kaller Ropstads kommentarer oppsiktsvekkende.

- Han erkjenner at abortkampen er løftet fram vel vitende om at det er krevende å få gjennomslag for det han ønsker. Debatten rundt 2c har vært en oppvisning i usakligheter og føleri, sier hun.

Bergstø reagerer også på at Ropstad tror abortraten vil gå ned som følge av endrede holdninger i samfunnet.

- Kvinner som står overfor svært krevende valg i sin hverdag skal ikke anklages for å ha dårlige holdninger. Jeg vil advare mot å antyde at abort handler om et holdningsproblem. KrF har gjennom tiden bidratt til å påføre mye skyld og skam på kvinner som har tatt abort. Det bør de holde opp med.

Rasende røde KrF-ere

En rekke KrF-ere Dagbladet snakket med etter partiets ekstraordinære landsmøte mente abortsaken ble løftet fram som kampsak til tross for at man neppe ville få store endringer i loven eller i abortstatistikken.

- Jeg reagerer veldig på at Erna Solberg kastet ut abort som et strategisk utspill for å lokke KrF til seg. Dessverre var det mange i KrF som slukte det åtet rått, deriblant Kjell Ingolf Ropstad. Det var strategisk ufint av statsministeren, sa Toril Kristansen i Oppland KrF den gang.

Lørdag 17. november er det varslet storstilte demonstrasjoner mot endringer i abortloven flere steder i landet.

Erna Solberg vekket stor oppstandelse da hun fristet KrF med endringer i abortloven dersom partiet gikk inn i hennes regjering. Utspillet kom like etter Knut Arild Hareide foreslo å ta partiet inn i regjering med Ap og Sp.

Siv Jensen og Trine Skei Grande sa umiddelbart nei til slike endringer i abortloven, og kort tid etter ble det kjent at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre i forkant av utspillet fra Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!