TAR AVSTAND: Kjell Ingolf Ropstad tar avstand fra omvending av homofile, eller «seksuell reorientering», etter en artikkel i Klassekampen om menigheten Ropstad tilhører. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR AVSTAND: Kjell Ingolf Ropstad tar avstand fra omvending av homofile, eller «seksuell reorientering», etter en artikkel i Klassekampen om menigheten Ropstad tilhører. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ropstad tar avstand fra omvending av homofile

Kjell Ingolf Ropstad går ut på Facebook etter artikkel om menigheten han tilhører.

Lørdag ble det en del bråk rundt menigheten barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er medlem av.

Omvending

Oslo Misjonskirke Betlehem er en av 90 kirkesamfunn som tilhører Misjonskirken Norge, som i sin tur er tilknyttet nettverket Tilhelhet. Nettverket kaller seg et tverrkirkelig kontaktforum, som har som formål å hjelpe homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle å endre seg.

«Vi i Tilhelhet ønsker å bistå deg som har en – for deg – uønsket seksuell orientering eller uønskede følelser (lesbiske/homofile/bifile følelser/transseksualitet), og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en ny vei i dette», heter det i forumets presentasjon av seg selv på sitt eget nettsted.

På nettstedet heter det at formålet med forumet blant annet er å formidle tro på at man kan endre seksuell legning og at man kan leve et liv i seksuell avholdenhet.

I en kommentar til Klassekampen, som først omtalte saken, skrev Ropstad at han ikke kjenner detaljene i dette arbeidet, eller at Misjonskirken er tilknyttet Tilhelhet.

«Det at jeg går i en kirke betyr ikke at jeg er enig i alt som sies eller gjøres knyttet til kirken eller organisasjoner som kirken er tilknyttet. Jeg vil ha et romslig samfunn der det er plass til alle», skrev Ropstad.

Ropstad: - Tar avstand

Lørdag formiddag så han seg likevel nødt til å komme med ytterligere presiseringer på Facebook, etter at mange hadde reagert.

«Før saken i Klassekampen tar av, og nye merkelapper deles ut: Jeg tar avstand fra arbeid med seksuell reorientering. Jeg er barne- og familieminister for alle barn, uansett legning og for alle familieformer. Folk må selv bestemme hvilke liv de ønsker å leve og med hvem», skriver Ropstad på Facebook.

Statsminister Erna Solberg er raskt ute med å applaudere Ropstads kommentar.

- Dette er et tydelig signal fra barne- og familieministeren. Regjeringsplattformen er tydelig på homofiles rettigheter og vi skal aktivt motarbeide diskriminering, skriver hun i en epost til NTB.

Ropstad har fått alvor stått i stormen det siste halvåret. Først kom den tøffe lederstriden med Knut Arild Hareide om hvilke side KrF skulle gå til, før han ledet KrF i forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre.

Da regjeringsplattformen var ferdigforhandlet, kom og Ropstad stilte i sin første partilederdebatt, ble retten til fosterreduksjon av friske fostre debattert.

- Men hovedpoenget er at jeg mener at hvis du klarer å bære fram ett, så bør du også klare å bære fram to, sa Ropstad.

Han valgte seinere å beklage det utspillet.

- Jeg skjønte vel med en gang jeg hadde sagt det at det var upresist. Hadde jeg hatt fri taletid i debatten, så hadde jeg nok prøvd å utfylle det, sa Ropstad til Dagbladet.

UTSPILL: Et utspill om tvillingaborter under torsdagens partilederdebatt skapte furore på internett. Video: NRK Vis mer

Vil ikke gå i Pride-parade

Det har også blitt en del oppstuss om at Ropstad har sagt at han trolig ikke kommer til å gå i Pride-paraden.

- Jeg er for ytringsfrihet og mangfold, og man kan uttrykke støtte på mange måter. Jeg tror ikke støtten kommer an på om jeg velger å gå i toget den dagen, sier han.