DIREKTE: KrFs delegatutvelgelse fra Oslo. Partileder Knut Arild Hariede vil være til stede. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer Vis mer

KrF-dramaet:

Ropstad til Dagbladet: - Trenger 13 mandater for å vinne

Høyresiden går inn i avgjørende kveld med et lite forsprang. Om regjeringen blir kastet eller ikke, kan bli klart i kveld.

(Dagbladet): Det er jevnt mellom de to blokkene i KrF, som kjemper for hvert sitt regjeringsalternativ.

Mens Knut Arild Hareide vil forhandle med Arbeiderpartiet og Sp, vil nestleder Kjell Ingolf Ropstad gå til dagens Høyre-, Frp -og Venstre-regjering.

JEVNT: Om KrF skal gå til venstre, og kaste regjeringen eller tverti i mot bli en del av den, avgjøres på KrFs årsmøte om fire dager. Stemmene i dag blir avgjørende. Foto: Lars Eivind Bones
JEVNT: Om KrF skal gå til venstre, og kaste regjeringen eller tverti i mot bli en del av den, avgjøres på KrFs årsmøte om fire dager. Stemmene i dag blir avgjørende. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I dag – fire dager før det hele skal avgjøres på partiets ekstraordinære landsmøte - gjenstår bare 31 delegater for fordeling.

Det skal skje på fylkesårsmøtene til Akershus, Oslo og Vestfold i dag, og til slutt Østfold i morgen.

Knut Arild Hareides alternativ har tatt innpå høyresidens alternativ i helga, men det er høyresiden som ligger best an etter at 159 av de 190 delegatene er klare.

Tar en med delegatene som først og fremst vil fortsette i opposisjon, men som vil stemme blått hvis de må velge, har Ropstad-siden 83 av de avklarte delegatene, mot Hareides 75.

- Trenger 3 + 3 +3 i dag, og 4 i morgen. Da har vi vel akkurat flertall, skriver Ropstad i en melding til Dagbladet i dag.

Det ligger det an til at han kan få.

Venstresiden trenger derimot minst 21 delegater de neste to dagene for å velte regjeringen.

Mot rødt flertall i Akershus

Akershus åpner i dag. Ut fra Ropstads beregninger trenger han tre av de ni delegatene her.

- Det er ventet at det blir flertallsstøtte for Hareides alternativ her, spørsmålet er hvor stort, sier fylkesleder Arne Willy Dahl.

De vil foreta en innledende prøvevotering ved møtestart i dag.

- Hvis det blir et knapt flertall for Hareide, sender vi fem røde og fire blå delegater. Blir det en større forskjell, så blir det seks mot tre, sier han.

Jevnt i Oslo

Det er svært jevnt i Oslo, men fylkesleder Espen Andreas Hasle har overfor Aftenposten tippet at de sju mandatene de sender, vil fordele seg fire–tre den ene eller andre veien.

Vestfold skal sende sju delegater

Fylkesleder Laila Eliassen håper på et blått flertall og fire blå delegater.

- Jeg tør ikke spå noe, jeg tror det blir jevnt. Jeg håper på blått flertall, kanskje én i overvekt, men jeg føler meg ikke trygg på det, sier hun.

Østfold har åtte mandater, og det antas at det her vil bli et blått flertall.

Det kreves bare ett mandats overvekt for den ene eller andre siden for å avgjøre hvordan landet skal styres.

- Ikke ferdig før fredag

- De ligger litt foran, men vi er ikke ferdige før voteringen er over på fredag 2. november. Det er skriftlig votering og alle fylker har presisert at de ikke er bundne delegater, selv om de i utgangspunktet representer den ene eller andre siden. Det kan skje noe, sier Tore Christiansen i Nordland KrF.

Han er overbevist tilhenger av Hareides alternativ, og den Dagbladet blir henvist til på spørsmål om den røde siden har en «regnemester».

Christiansen sier Ropstads beregning «kan høres rimelig ut».

- Da har han forutsatt at delegasjonen fra Rogaland skal votere 15 – 1. Det er den jo, men da er det flertall fordi ett fylke har valgt å gjøre noe annet enn alle de andre. Jeg tror ikke det vil være bra for organisasjonen. De har ikke brutt noen regler, men de har valgt delegater på en helt annen måte enn resten av partiet, sier han.

Krever at fire blå trekker seg

Fylkesårsmøtet i Rogaland er hittil det eneste som ikke valgte en representativ delegasjon til landsmøtet. 15 av de 16 delegatene støtter et regjeringssamarbeid med høyresiden, mens de som vil forhandle med Ap og Sp bare fikk én delegat.

Det vakte sterke reaksjoner, og nå har KrF-ere som tapte slaget, sendt brev til delegasjonen i håp om endre Rogalands stemmegivning på landsmøtet, ifølge Adresseavisen.

De krever at fire blå trekker seg, skriver avisa.

Ifølge Christiansen ligger forskjellen på rød og blå side an til å bli på bare et par stemmer.

- Hvilken retning det går i avgjøres i dag eller i morgen. Spenningsmomentet er knyttet til de delegatene som primært vil i opposisjon, sier han.