Ropstad vil ikke betale tilbake

- Jeg har ikke brutt noe regelverk, sier partilederen.

HAR TJENT GODT PÅ PENDLERBOLIG: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HAR TJENT GODT PÅ PENDLERBOLIG: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag skrev Aftenposten at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i flere år fikk gratis bolig av Stortinget ved å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor, selv om han var etablert i Oslo.

Først i november i fjor, da Ropstad var 35 år, statsråd og etablert med kone og barn, meldte han flytting fra foreldrenes bolig.

Ved å være folkeregistrert på gutterommet har Ropstad fått gratis bolig for seg og familien, fritak for skatt av fordelen ved gratis bolig og hatt mulighet til å få dekket hjemreise til foreldrene en gang i uken.

I tillegg har Ropstad tjent på leieinntektene og fortjenesten ved salg av en tomannsbolig i Lillestrøm.

- Har ikke brutt noe regelverk

I en uttalelse til NRK sier partilederen at han ikke vil betale tilbake noe av den økonomiske fordelen han har hatt.

- Jeg har ikke brutt noe regelverk, sier Ropstad til statskanalen.

Han har ikke brutt Stortingets regelverk ved å benytte seg av ordningen. Finansdepartementet har slått fast at representanter som er folkeregistrert hos sine foreldre, kan få pendlerfordelene.

Statsråden sier at han fremdeles har et eget rom i foreldrenes hus, som han har fri tilgang til.

- Jeg forstår at det han har gjort, har vært innenfor regelverket som Stortinget har. Men samtidig mener jeg vi politikere må være varsomme med å bruke ordninger på en måte som de egentlig ikke er tiltenkt for, sa statsminister Erna Solberg til NRK mandag morgen.

Hun avviste samtidig at saken ville få konsekvenser for Ropstad.

Jusprofessor mener Ropstad har brutt loven

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener på sin side at Ropstad har brutt folkeregisterloven.

- Det synes jeg er ganske klart. Ved å ikke følge lovens regler om hvor han skal registreres bosatt, har han urettmessig fått disponere en gratis leilighet på Stortingets regning, sier Marthinussen til Dagbladet.

Spørsmålet er ifølge professoren om Ropstad plikter å betale Stortinget tilbake.

- Hvis Stortingets administrasjon kom til meg og ønsket å kreve noe fra Ropstad, ville jeg sagt at de trolig har krav på erstatning, sier han.

Ifølge KrF-lederen har han hatt en åpen dialog med Stortinget om hvorvidt han kunne få tildelt pendlerbolig, nettopp fordi han selv var usikker på regelverket.

- Jeg er lei meg. Som politiker så forvalter jeg folks tillit. Så selv om jeg ikke har brutt noen regler, så har det heller ikke vært min intensjon å utnytte et system. Men jeg forstår at folk reagerer negativt, skrev Ropstad i en sms til Dagbladet mandag ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer