Samehets i Norge

- Ropte «æsj!» til Magnus i barnetoget

Magnus (5) skal ha blitt hetset i barnetoget etter å ha gått med kofte og samisk flagg.

MØTT MED HETS: Da Magnus (5) gikk i barnetoget med kofte og samisk flagg, skal han ha blitt møtt med hets. Nå slår mamma Hege Nordlund Hagen tilbake. Foto: Privat
MØTT MED HETS: Da Magnus (5) gikk i barnetoget med kofte og samisk flagg, skal han ha blitt møtt med hets. Nå slår mamma Hege Nordlund Hagen tilbake. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er trist og sjokkerende, sier mamma Hege Nordlund Hagen etter at sønnen Magnus (5) opplevde å bli hetset i barnetoget.

Saken ble først omtalt av den lokale nettavisa Bodø Nu.

Hun forteller til Dagbladet at hun fremdeles er matt etter det som skjedde i 17. mai-toget i Bodø i går.

Stolt av det samiske

Magnus hadde gledet seg stort til å gå i ekte barnetog, ettersom de siste to feiringene har vært preget av coronarestriksjoner.

Den lille familien møtte opp for å gå i barnehagetoget litt etter klokka 9 på morgenen. Hege hadde tilfeldigvis med seg både et samisk og et norsk flagg.

- Så spurte jeg Magnus hvilket flagg han ville ha, og han tok det samiske, sier hun.

Hege forteller at sønnen er stolt over å være samisk. Både hun og Magnus' pappa er veldig opptatt av at barna ikke skal føle skam over å være samiske.

- Det er ikke noe man skal gjemme bort. Man skal være samisk både på skolen og i 17. mai-toget, fastslår hun.

Sa «æsj!»

Ikke lenge etter at toget hadde begynt å gå, skal det ha kommet en mann bort til Magnus.

- Han sa at: «Det der er ikke et flagg man skal gå med», forteller Hege.

Heldigvis fikk hun med seg hva som skjedde. Hun forteller at hun stilte seg mellom dem, og ba mannen om å gå sin vei.

- Etter hvert som vi gikk lenger og lenger bort, så jeg at vi fikk noen blikk. Det får man jo når man går i kofte og vifter med flagg, hevder hun.

Så, ut av intet, skal det ha kommet en høy og relativt gammel mann bort til familien.

- Han sto rett ved siden av Magnus, så ned på ham og sa: «æsj!», framholder Hege.

- Bare norske flagg er lov

På dette tidspunktet var Magnus fortsatt ganske lykkelig uvitende om hva som skjedde, ifølge mamma Hege.

- Han var så opptatt av å si «hipp hurra!» og gå med kompisene sine, så han så ikke det som jeg så.

HETSET: 23-åringen var utenfor et utested i Trondheim i 2012, da en guttegjeng forsøkte å tenne på henne og hetset henne fordi hun var same. Vis mer

Da toget begynte å nærme seg byen, kom det ifølge Hege nok en kommentar - denne gangen fra en ung gutt som sto blant tilskuere.

- Han ropte høyt til Magnus: «Nå er du i Norge, og her veiver vi bare med norske flagg. Det er bare norske flagg som er lov», forteller hun.

Det må Magnus ha fått med seg:

- Han snur seg mot meg, og spør: «Mamma, hvorfor er alle så opptatt av hva slags flagg jeg går med?»

«Feil flagg»

Hege sier hun følte hun hadde to valg som mor i denne situasjonen:

- Enten så kan jeg lage en stor sak ut av det, gå bort til gutten og snakke med familien hans. Eller så kan jeg si til Magnus at han er kjempefin, og dette skal vi ikke bry oss noe om.

I stedet for å lage et opptrinn der og da, valgte Hege det siste. I stedet tok hun ut sin frustrasjon i et Facebook-innlegg seinere på dagen.

- Jeg blir lei meg for sønnen min sin del, og sint, sint på voksne mennesker som oppfører seg sånn, skriver hun i innlegget.

Da Magnus skulle fortelle sin far, som han bor hos halvparten av tida, hvordan det var å feire 17. mai, var dette én av tingene gutten trakk fram.

Femåringen hadde sagt at det var mange som syntes han hadde feil flagg. Da tok pappa og Magnus seg en prat om det som skjedde.

- Han sa at han ble litt lei seg, men at han ikke brydde seg om det. Magnus fikk det ikke med seg nå, fordi han er fem år og hadde gledet seg lenge til denne dagen. Han var så opptatt av å gå i tog. Men det vil komme en dag hvor han legger merke til det, forklarer Hege.

- Et stort problem

Etter at Hege delte historien med lokalavisa, har det rast inn med meldinger og telefoner med liknende historier fra folk over hele landet.

- Folk har delt mange historier med meg. Jeg skjønner at dette er et stort problem. Det er ikke enestående det vi har opplevd. Mine samiske venner har også opplevd sånne ting. Det blir bare ekstra sårt og får ekstra mye oppmerksomhet når det skjer med barn, sier hun.

For Hege sin del blir det viktig å få fram at sånn hets bare gjør at hun og Magnus kommer til å vifte høyere med flagget til neste år.

- Jeg har fått meldinger fra folk som sier at de har sluttet å ta med det samiske flagget etter at de har fått slike kommentarer. Det er ikke aktuelt for oss. Dette er en viktig sak, og det skal ikke gjemmes bort. Vi skal bare vifte høyere med flagget til neste år.

- Oppriktig lei meg

NRK Nordland snakket med ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap) etter borgertoget. Hun reagerer på hetsen som Magnus skal ha blitt utsatt for.

- Dette er rett og slett fryktelig trist lesing, og ikke sånn vi ønsker å ha det i Bodø. Jeg blir oppriktig lei meg for at noen utsettes for slike holdninger, og enda verre er det når barn utsettes for det, sier hun til NRK.

REAGERER: Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap) reagerer på hetsen som Magnus skal ha blitt utsatt for i barnetoget. Foto: Sondre Skjelvik/NTB
REAGERER: Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød (Ap) reagerer på hetsen som Magnus skal ha blitt utsatt for i barnetoget. Foto: Sondre Skjelvik/NTB Vis mer

Ordføreren er klar i sin sak:

- Det å ha frihet til å vise at man hører til et sted er en viktig del av den friheten og grunnloven som vi feirer i dag, og selvsagt skal Magnus og alle andre som ønsker det bære sine samiske kofter og kultur med stolthet også på 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer