Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ropte «Allahu Akbar» under minnestund etter terroren

- Støtter ikke Charlie.

MINNESTUND: Det er ei uke siden det ble holdt ett minutts stillhet i hele Frankrike etter terroren. Flere steder protesterte muslimer mot Charlie Hebdo ved rop. Dette bildet er fra Toulouse. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA
MINNESTUND: Det er ei uke siden det ble holdt ett minutts stillhet i hele Frankrike etter terroren. Flere steder protesterte muslimer mot Charlie Hebdo ved rop. Dette bildet er fra Toulouse. Foto: AFP PHOTO / REMY GABALDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er over ei uke siden terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris - og det er blitt avholdt en rekke ulike minnemarkeringer over hele verden i dagene etter terroren.

Men ikke alle gikk like rolige for seg.

Washington Post melder om flere situasjoner der franske muslimer har følt seg støtt av «Jeg er Charlie»-kampanjen.

På en skole i Normandie ropte noen av studentene «Allahu Akbar» - eller «Gud er størst» på norsk - midt under den nasjonale minnestunden med ett minutts stillhet.

- Støtter ikke Charlie Ved den videregående skolen Hamid Abdelaali i Paris snakket flere av de muslimske elevene høylytt i protest gjennom hele markeringen.

En 17-åring ved Hamid Abdelaali-skolen forteller til Washington Post at han respekterte den nasjonale minnemarkeringen med ett minutts stillhet. Men han røper at han føler sterk avsky mot magasinet Charlie Hebdo som trykket de omstridte karikaturene.

- Jeg vet om personer som støtter angrepet. Jeg gjorde ikke det. Men jeg kan heller ikke si at jeg støtter det Charlie Hebdo har gjort, sier 17-åringen.

Over 1.000 franske internettsider er blitt hacket av islamister i uken som har gått siden angrepet på magasinet Charlie Hebdo, skriver NTB. De fleste av hackerne har gått til angrep på relativt små nettsteder tilhørende lokale myndigheter, universiteter, kirker og bedrifter.

Hackerne har lagt ut meldinger som « Det er bare en Gud, Allah», «Død over Frankrike» og «Død over Charlie», på hjemmesidene.

Eksperter på internettsikkerhet sier til AFP at hackere fra Nord-Afrika og Mauritania har påtatt seg skylden for angrepene.

- Til nå har det vært mer cyber-vandalisme enn sofistikerte angrep. Det er ennå ikke snakk om særlig strukturerte grupper, sier François Paget, i McAfee.

Reaksjoner Det nyeste nummeret av satiremagasinet kom ut i Frankrike i onsdag. I Norge skal Narvesen selge 200 eksemplarer. Magasinene skal etter planen ankomme i slutten av denne uken eller begynnelsen av neste uke.

- Vi er lovet 200 eksemplarer. Den franske distributøren har sagt at de ikke kan love at vi mottar dem denne uken, men vi skal i alle fall få dem ut så snart de ankommer Norge, sa administrerende direktør Magnus Reitan i Reitan Convenience.

Dagbladet kunne i går kveld fortelle at Narvesen har fått flere telefoner og sterke reaksjoner på at de selger satiremagasinet. Dagbladet fikk opplyst av kilder i Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, at det har kommet flere telefoner til den aktuelle Narvesen-butikken med trusler om at de ikke burde selge Charlie Hebdo.

De 200 eksemplarene av den originale franske versjonen skal selges fra Narvesen Continental i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media