MINNESTED: En mann ber ved minnestedet rett utenfor synagogen i Pittsburgh, hvor elleve personer ble drept i slutten av oktober. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton / NTB Scanpix
MINNESTED: En mann ber ved minnestedet rett utenfor synagogen i Pittsburgh, hvor elleve personer ble drept i slutten av oktober. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton / NTB ScanpixVis mer

Ropte «alle jøder må dø» på akutten. Nå forteller den jødiske sykepleieren om møtet med drapsmannen

«Hvorfor takke en jødisk sykepleier, når du 15 minutter i forkant ville ha skutt meg i hodet, uten anger?»

Lørdag 27. oktober gikk Robert Bowers (46) inn i synagogen The Tree of Life i Pittsburgh, hvor han løsnet skudd og drepte elleve personer. Da politiet ankom stedet havnet de i skuddveksling med Bowers, som de seinere pågrep på stedet.

Bowers ble skadet i skuddvekslingen, og ble dermed fraktet til sykehuset. I det han ble trillet inn på akutten, skal han ha ropt «alle jøder må dø».

Det var først sykehusets president, Jeffrey Cohen, som fortalte til media at en jødisk lege og en jødisk sykepleier var blant de første som behandlet gjerningsmannen.

Dette fikk mye oppmerksomhet, og lørdag valgte sykepleieren å stå fram med et sterkt innlegg på Facebook, hvor han blant annet forteller at han fryktet foreldrene var blant ofrene.

- Jeg er den jødiske sykepleieren. Ja, den jødiske sykepleieren. Den samme som folk snakker om i Pittsburgh-skytinga hvor elleve døde, skriver Ari Mahler.

SYNAGOGEN: Lørdag 27. oktober ble elleve personer drept da Robert Bowers stormet synagogen The Tree of Life i Pittsburgh i Pennsylvania. Foto: Brendan Smialowski/AFP / NTB Scanpix
SYNAGOGEN: Lørdag 27. oktober ble elleve personer drept da Robert Bowers stormet synagogen The Tree of Life i Pittsburgh i Pennsylvania. Foto: Brendan Smialowski/AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ikke sjokkert

En talsperson for sykehuset bekrefter Mahlers uttalelse på Facebook overfor The Washington Post, men Mahler selv ville ikke kommentere saken ytterligere.

- At skytinga fant sted sjokkerer ikke meg. For å være ærlig - det er bare snakk om tid før den neste skjer. (...) Jeg vet ikke hvorfor folk hater oss så mye, skriver han og hevder at antisemittisme ser ut til å blomstre.

MOR: Jennifers datter var inne i synagogen mens skytingen pågikk. Video: CNN Vis mer

Innlegget hans har blitt delt over 150 000 ganger og høstet over 200 000 «reaksjoner». Kommentarfeltet flommer over av rørende og støttende tilbakemeldinger.

- Jeg har sett dem prate om meg på CNN, Fox News, Anderson Cooper, PBS og de lokale nyhetskanalene. Jeg har lest artikler som nevner meg i New York Times og Washington Post. Det faktum at jeg gjorde jobben min, en jobb som krever medfølelse og empati over alt annet, er nyhetsverdig for folk fordi jeg er jødisk. Enda mer fordi min far er rabbiner, skriver Mahler videre.

- Så ikke ondskap

Synagogen The Tree of Life har en stor menighet, og da skytteren åpnet ild mot menigheten, skal det ha blitt holdt tre separate seremonier i synagogen, deriblant en navnefest.

I en drøy halvtime til var skytteren inne i synagogen.

- For å være ærlig, jeg så ikke ondskap da jeg så inn i Robert Bowers øyne. Jeg så noe annet, skriver sykepleieren.

I stedet hevder Mahler at han så en klar mangel på dybde, intelligens og en opplagt mengde forvirring. Denne informasjonen ble seinere slettet fra innlegget, men er gjengitt av blant annet BBC og The Guardian.

Videre i innlegget understreker Mahler at han ikke kan beskrive deres interaksjon i detalj, på grunn av taushetsplikten.

Ville vise medfølelse

Mahler valgte å behandle gjerningsmannen, men å ikke fortelle pasienten noe om seg selv.

- Jeg er sikker på at han ikke visste jeg var jødisk. Hvorfor takke en jødisk sykepleier, når du 15 minutter i forkant ville ha skutt meg i hodet, uten anger?

- Jeg ville at han skulle føle medfølelse. Jeg ville vise ham empati. Jeg følte det var den beste måten å ære hans ofre, at en jøde kunne vise at han tok feil, skriver Mahler.

SYNAGOGE: Styrelederen av synagogen i Pittsburgh, der flere personer ble skutt og drept, fikk vite om hendelsen like etter at det begynte. Video: CNN Vis mer

Risikerer dødsstraff

Robert Bowers er tiltalt på 44 punkter, men nekter straffskyld. Han er blant annet tiltalt for hatkriminalitet, som innebærer at han risikerer dødsstraff om han blir funnet skyldig.

Statsadvokat Scott Brady har søkt om godkjenning til å be om dødsstraff for Bowers.

Den tiltalte var aktiv på sosiale medier, hvor han delte hatefulle innlegg rettet mot jøder generelt og i særdeleshet Hebrew Immigration Aid Society (HIAS), som hjelper mennesker som flykter fra forfølgelse.

Like før Bowers gikk inn i synagogen og åpnet ild ha publisert et antisemittisk innlegg på det sosiale mediet Gab, hvor han skrev at han «ikke kan sitte stille og se mitt folk bli slaktet. Til helvete med hva dere mener, 'I'm going in' (jeg rykker inn)».

I samme innlegg skal Bowers ha skrevet at HIAS «liker å hente inntrengere som dreper vårt folk». Dette og andre antisemittiske innlegg Bowers har publisert på sosiale medier undersøkes av etterforskere.