- Ropte at det lå flere døde inne

Mens gjenopplivingen pågikk ute. Fortvilte vitner til skuddramaet på Nesøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Flere personer ble fortvilte vitner til den dramatiske skyteepisoden på Nesøya mandag ettermiddag. To kvinner ble funnet drept etter å ha blitt skutt utendørs. Den antatte gjerningsmannen, en mann i 60-årene, tok sitt eget liv etter drapene.

De to drepte kvinnene skal være mannens ekskone og hennes datter. Etter det Dagbladet kjenner til, ligger det blant annet en skilsmissesak bak den tragiske hendelsen. Politiet omtalte på pressekonferansen drapene som en familietragedie

Den drepte ekskona var i 50-årene, mens politiet mandag kveld ikke ville opplyse detaljer om den andre kvinnen.

Ifølge politiet ble kvinnene skutt med en grov jaktrifle. Kvinnene skal ha flyktet da de ble skutt.

Forsøkte gjenoppliving
Politiet ble varslet om skytingen klokken 17.45. Den første meldingen gikk ut på at en mann løp rundt omkring på Nesøya med et tohåndsvåpen, ifølge NTB.

Nabo Geir Bø (53) og svigerfaren Asbjørn Hulen (79) sto på en sti mot sjøen 10-20 meter unna åstedet og jobbet med et gjerde da skytingen startet.

- Vi hørte først ett kraftig smell. Så kom ett smell til. Jeg trodde først det var bursdagsfeiring og kinaputter, men så hørte jeg at en kvinne skrek. Da skjønte jeg det var alvor og løp bort, forteller Bø til Dagbladet.

Han kom fram til det ene offeret like etter et annet øyenvitne, som startet gjenopplivingsforsøk på kvinnen.

- Hun lå i veikanten på grusen, så jeg var sikker på at det hadde skjedd en trafikkulykke. Så oppdaget jeg skuddskadene. Livet sto ikke til å redde, sier naboen.

Han og Hulen hørte flere, mer dempede smell etter de to første. Blant øyenvitnene til skuddramaet var en nabofamilie med en nyfødt baby.

- Mens gjenopplivingen pågikk ute, ropte en sjokkert dame at det lå flere døde inne, sier Bø.

Fryktet gjerningsmann på flukt
Ifølge ham kom en enslig, ubevæpnet politimann først til stedet, og måtte holde stand i flere minutter mens bevæpnede politistyrker fra blant andre Beredskapstroppen i Oslo var på vei.

- Dette er helt ufattelig. Det skjer ting man ikke drømmer om, sier Hulen.

De to kjente ikke de avdøde personlig, men har sett dem i nabolaget i en årrekke.

Ifølge politiet var det også et vitne som forsøkte å kjøre av gårde med det ene offeret i en bil.

En annen beboer i nabolaget forteller Dagbladet at han sto ved brygga si like nedenfor villaen der drapene skjedde. Også han hørte flere skudd, og fryktet at gjerningspersonen var på flukt.

- Det var guffent den perioden vi ikke visste hvor han var, sier mannen.

Bø tok med seg flere av de evakuerte øyenvitnene til sin egen bolig litt lenger unna åstedet mens politiet lette etter gjerningsmannen.

Opprettet kriseteam
Politiet søkte i nesten en time etter gjerningsmannen, før han ble funnet død i en bolig.

- Vi fikk en rekke nødmeldinger om skyting. Det har trolig blitt opplevd som svært dramatisk, sa politiadvokat Per Zimmer på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

På det meste hadde politiet åtte patruljer på Nesøya, og fikk bistand fra politiet i Oslo. Politiet kunne mandag kveld ikke slå fast hvor mange skudd som ble avfyrt. Det ble ikke avfyrt skudd fra politiets side under aksjonen.

Asker kommune har i samarbeid med Sykehuset Asker og Bærum opprettet et kriseteam.

- Personer som er berørt, som er bekymret eller var i nærheten av hendelsen kan ta kontakt for noen å snakke med. Vi har fagpersoner innenfor helse og fra barne- og ungdomstjenesten i teamet, sier informasjonssjef i Asker kommune, Ellen Svendsvoll, til Dagbladet.

TO KVINNER DREPT: To kvinner ble drept på Nesøya i Asker mandag ettermiddag. Den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv etter å ha skutt kvinnene med et kraftig våpen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
TO KVINNER DREPT: To kvinner ble drept på Nesøya i Asker mandag ettermiddag. Den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv etter å ha skutt kvinnene med et kraftig våpen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
AKSJONERTE: Store politistyrker gjennomsøkte hus i området da gjerningsmannen var på frifot. Foto: SINDRE SÆTHER
AKSJONERTE: Store politistyrker gjennomsøkte hus i området da gjerningsmannen var på frifot. Foto: SINDRE SÆTHER Vis mer