HYLLLET:

Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, ankom landsmøtet i Arbeiderpartiet i Oslo like før klokka to i dag.
 


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HYLLLET: Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, ankom landsmøtet i Arbeiderpartiet i Oslo like før klokka to i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Rørende å bli mottatt slik

Jens Stoltenberg ble tatt imot som en superstjerne da han ankom Arbeiderpartiets landsmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere arbeiderpartileder Jens Stoltenberg ble tatt imot som en helt da han ankom Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo i ettermiddag.

NATO-sjefen ble møtt i inngangsdøra av nåværende partileder Jonas Gahr Støre, som fulgte ham opp trappa til landsmøtesalen.

- Nå står de og klapper for deg her oppe, sa en smilende Støre.

- Rørende Og i landsmøtesalen brøt det ut vill applaus da Stoltenberg kom inn døra.

- Det er rørende å bli mottatt slik, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Det er veldig hyggelig å være her, og jeg gleder meg veldig til å være her, men samtidig er det veldig rart å være her, for det er det første landsmøtet på over 30 år hvor jeg er uten å ha noe ansvar, sier han.

- Men det er er også litt deilig.

- Du har ansvar, ikke for oss, men du har ansvar for oss på en annen måte, sier Støre til sin tidligere sjef.

- Jeg har savnet felleskapet og menneskene i Arbeiderpartiet, det vil jeg alltid gjøre, men det er en tid for alt. Nå jobber jeg i NATO, sier Jens Stoltenberg videre, før han blir tilbudt plass på gjestebenken.

- Veldig hyggelig Tidligere i dag meldte Dagbladet at Stoltenberg nå får selskap av kona Ingrid Schulerud i Brüssel, etter at hun i statsråd i dag ble utnevnt som Norges ambassadør i Belgia.

- Det er veldig hyggelig at hun har fått jobben, sier Stoltenberg.

- Jeg er veldig glad på hennes vegne, og jeg gleder meg til hun flytter permanent til Brüssel. Men hun har jo jobbet med Europa i mange år, så på en måte var det meg som flyttet ned etter henne, påpeker han.

Stoltenberg smiler av sammenlikningen med TV-serien «House of Cards», hvor den mannlige hovedpersonen Frank Underwood blir president i USA, mens kona Clair blir FN-ambassadør.

STÅENDE APPLAUS:

Her har NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, Jens Stoltenberg, nettopp kommet inn i landsmøtesalen i Folkets Hus.
 


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STÅENDE APPLAUS: Her har NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder, Jens Stoltenberg, nettopp kommet inn i landsmøtesalen i Folkets Hus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig langt til «House of Cards». Heldigvis. Det er en veldig bra serie, men den gjør seg best på TV, sier Stoltenberg til NTB.

Følger med På en pressebrief etter at Stoltenberg hadde ankommet landsmøtet, spør Dagbladet om NATO-generalsekretæren får tid til å følge med på norsk politikk, og om han av og til klør litt etter å mene noe.

- Jeg merker at jeg har mistet litt oversikten, jeg har blitt mye mer normal, vil jeg si. Jeg følger definitivt ikke med på samme måte, svarer han.

- Det tror jeg er en fordel for meg, og i hvert fall Norge og NATO. Samtidig merker jeg en ulempe med den digitale verdenen; det er lett å gå inn på norske nettsider, og det er nærmest et problem at jeg gjør det litt for ofte. Så det prøver jeg å regulere. Når jeg er på bilturer og sånn, er det fort at jeg titter litt på norsk politikk. Dette ville jeg ment noe om, tenker jeg da. Så klikker jeg meg videre og leser om noe mer alvorlig ute i verden.

- Men det er ikke mulig å bare legge fra seg alle de åra og glemme ting. Også er det mye jeg har lyst til å si noe om, blant annet når det blir sagt ting om vår regjeringstid. Men det kommer om noen år, sier Stoltenberg.

Varsom Helseutvalgets innstilling om å tilby gratis heroin i behandlingen av tunge rusmisbrukere, ønsker han blant annet ikke å si så mye om, til tross for at hans far Thorvald Stoltenberg er en av de sterkeste forkjemperne.

- Jeg tenker at det er veldig viktig at vi forsøker å tenke nytt, for det er veldig mye som ikke har fungert i norsk narkotikapolitikk, sier Stoltenberg.

- Men jeg er litt varsom med å nå gå inn i en aktuell debatt internt i Arbeiderpartiet.

Helseutvalgets innstilling «En helsepolitikk for vår tid» vil bli tatt stilling til seinere på landsmøtet.

FULGT OPP:

Jens Stoltenberg ble tatt imot av Jonas Gahr Støre da han ankom Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FULGT OPP: Jens Stoltenberg ble tatt imot av Jonas Gahr Støre da han ankom Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer