Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rører dere kameraene, så blir dere skutt

Dagbladet fikk besøke romferja.

ROMFERJE I SOLOPPGANG: Tirsdag morgen, 07.36 norsk tid, skytes Discovery og svenske Christer Fuglesang opp til romstasjonen ISS. Dagbladet fikk i dag dra ned til oppskytingsplattformen for å se på fartøyet. Foto: GEIR BARSTEIN
ROMFERJE I SOLOPPGANG: Tirsdag morgen, 07.36 norsk tid, skytes Discovery og svenske Christer Fuglesang opp til romstasjonen ISS. Dagbladet fikk i dag dra ned til oppskytingsplattformen for å se på fartøyet. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE CANAVERAL (Dagbladet): Etter å ha blitt plukket opp av en buss klokka fem om morgenen midt ute i intet, kjørt gjennom ett sjekkpunkt samt to omganger med bombehundsnusing, kom advarslene.

- Hvis dere rører de fjernstyrte kameraene, så blir dere skutt. Det vil vi helst ikke... det blir så mye papirarbeid, sier en av de eldre, kvinnelige NASA-eskortene med overraskende mye alvor i stemmen, og fortsetter:

- Og ikke ta bilde av vaktene - da blir de «grinete», opplyser hun, og fortsetter:

- I går ble det observert rødgaupe her... og det finnes alligatorer. Pass dere... Og ikke rør gjerdet, sier hun, og unnlater å nevne den størst kjøtteteren av alle i det vakre sumpområdet hvor plattform 39A på Kennedy Space Center ligger: myggen.

- Vanskelig å puste
Med trussel om væpna vakter og glupsk lokalt dyreliv overstått fikk man ta del i synet: 3,5 millioner kilo skyvekraft i soloppgang, som om 12 timer skal bringe den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang til Den internasjonale romstasjonen ISS.

ESA-astronaut og kompis av Fuglesang, André Kuipers (50), ser drømmende bort på romferja Discovery. Kuipers, som selv ble skutt opp i en russisk Soyuz-kapsel i 2004, forteller Dagbladet om de spente øyeblikkene før nedtellingen når «liftoff».

- Alt rundt deg forsvinner i takt med sekundene, og du fokuserer mer og mer på oppgaven. Når rakettene fyres opp og G-kreftene kommer, så føles det som om noen setter seg på brystet ditt - det blir vanskelig å puste, sier nederlandske Kuipers til Dagbladet.

- Som jeg pleier å si: Det er mer dramatisk å se en oppskyting enn å være med på en. Du er så konsentrert at du ikke får til å nyte turen, forteller han, og deler liberalt av en stram, men svært effektiv, myggspray.

Tok farvel med familien
Christer Fuglesang og de seks andre besetningsmedlemmene sitter for øyeblikket i karantene, og nøt i går sin siste kveld med familien før avreise. Senere i natt, norsk tid, kjøres de ut til oppskytingsplattformen og stroppes fast inne i Discovery.

Om alt går etter planen skjer følgende: Klokka 07.35.57 fyres romferjas tre hovedmotorer opp med et intervall på 120 millisekunder. 6,6 sekunder etter, når nedtellinga når null, antennes de to rakettene på siden, også kjent som Solid Rocket Boosters (SRB).

Da går Discovery opp enten de vil eller ikke.

- Christer er helt sikkert ikke redd. Han er nok nervøs... eller vent, det er feil ord... han er nok opphisset. Christer har trent så mye, og vet hva han skal, så han er klar for å gjøre dette. I bakhodet så vet han at det kan gå galt, men det er noe du forsoner deg med i øyeblikket du velger å bli astronaut, sier Kuipers, som selv skal på en ny tur til ISS om bord en Souyz-kapsel i 2011.

SKYTES OPP I 2011: ESA-astronaut André Kuipers ser drømmende bort på romferja som skal bringe kompis Christer Fuglesang til rommet. Om to år skal Kuipers ut på sin andre romtur i en russisk Soyuz-kapsel. Foto: GEIR BARSTEIN
SKYTES OPP I 2011: ESA-astronaut André Kuipers ser drømmende bort på romferja som skal bringe kompis Christer Fuglesang til rommet. Om to år skal Kuipers ut på sin andre romtur i en russisk Soyuz-kapsel. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Selv velger Christer Fuglesang å sove godt før den store dagen.

«Flyganteckningsboken är färdig! Nu dags för sömn - den sista på marken på två veckor, hoppas jag:-)», skriver han på Twitter.

Redde for lyn
NASA ga i går grønt lys for oppskytingen, og sier det er 80 prosent sjanse for at været holder seg innenfor det strenge regelverket.

Verre blir det muligens når den store eksterne tanken skal fylles med flytende oksygen og hydrogen senere i dag.

Væroffiser Kathy Winters sier det er 40 prosent sjanse for tordenvær i nærheten av plattformen, og et lynnedslag i kombinasjon med det høyeksplosive drivstoffet kan føre til katastrofe.

Fuglesang og Discovery, som skal til ISS med over sju tonn utstyr, har et smalt oppskytingsvindu på omlag fem minutter. Dersom tankingen blir forsinket med tre timer eller mer, så blir oppskytingen utsatt med 24 timer.

NASA-managere er derimot optimistiske om at Discovery vil komme seg opp innen 30. august, som er absolutt siste frist for å lette. Om ikke så må de vente til oktober.

- Det er 97 prosent sjanse for at vi greier det innen 30. august, sa NASA under en pressekonferanse i natt, norsk tid.

Dagbladet følger Fuglesang og oppskytingen direkte fra Kennedy Space Center.

- IKKE NERVØS: Christer Fuglesang har tilbrakt hundrevis av timer i simulator, som denne, før nattas oppskyting. - Han vet nøyaktig hva han skal gjøre, sier astronaut og ESA-kollega André Kuipers til Dagbladet. Foto: GEIR BARSTEIN
- IKKE NERVØS: Christer Fuglesang har tilbrakt hundrevis av timer i simulator, som denne, før nattas oppskyting. - Han vet nøyaktig hva han skal gjøre, sier astronaut og ESA-kollega André Kuipers til Dagbladet. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling