Rørlegger Bush

Ville Watergate-skandalen blitt avslørt i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRET VAR 1976, USA feiret sin 200-årsdag og Steven Spielberg skremte vettet av folk med «Haisommer». Tretti år seinere er det en annen kassasuksess fra samme år som virker mer skremmende. Den handler om to journalister som snakker i fasttelefon og kjører rundt i Washington DC i en grå Volvo Amazon for å ringe på folks dørklokker. «Alle presidentens menn» er fortsatt et uhyre fascinerende stykke filmkunst.17. juni 1972 brøt fem dresskledde menn seg inn i demokratenes valgkampkontorer i Watergate-komplekset. Bob Woodward og Carl Bernstein ble satt på saken for The Washington Post. De neste to åra skrev de artikkel på artikkel om hvem som sto bak innbruddet, godt hjulpet av en rekke skjulte kilder. Til slutt måtte Richard Nixon, som den første i historien, gå av som USAs president.

SØNDAG KUNNE The Washington Post fortelle at Bush-administrasjonen har satt i gang en storoffensiv for å unngå lekkasjer av graderte dokumenter. Årsaken er blant annet at samme avis i oktober avslørte at CIA drev hemmelige fengsler i utlandet. En måned seinere skrev The New York Times at president Bush hadde gitt Det nasjonale Sikkerhetsrådet klarsignal for telefonavlytting av amerikanske borgere uten kongressens samtykke. Nå er en rekke CIA-ansatte blitt avhørt med løgndetektor og Justisdepartementet advarer om at journalister som sprer hemmeligstemplet materiale kan tiltales for spionasje.I disse dager slippes en jubileumsutgave av «Alle presidentens menn», med masse nytt ekstramateriale i form av såkalte featurettes, 10-30 minutters intervjuer med de involverte og eksperter. Jonathan Alter, redaktør i Newsweek, sier blant annet følgende: «Hvis Watergate hadde funnet sted i dag, ville Woodward og Bernstein blitt tvunget til å vitne foran en federal storjury og bedt om å oppgi sine kilder. De ville nektet, de ville gått i fengsel for å beskytte Deep Throat og følgelig blitt satt ut av spill.»I så fall hadde Nixon blitt sittende ut sin andre periode og ingen av presidentens menn ville blitt dømt for falsk forklaring og for å ha forhindret etterforskningen.

DEEP THROAT VAR inntil i fjor sommer historiens mest gåtefulle aviskilde. En hel generasjon konspirasjonsteoretikere ble trolig deprimerte da Mark Felt, FBIs nestsjef på begynnelsen av 70-åra, sto fram i Vanity Fair. Men ville det vært mulig for ham å bekrefte «woodstein»s avsløringer i dag?Carl Bernstein sier på nevnte dvd: «Vi har en ny mediesituasjon som gjør det mulig for presidentens menn å diktere medienes agenda i en utstrekning som Nixon til slutt ikke klarte.»President Bush er ikke imot lekkasjer av gradert materiale som sådan. I begynnelsen av februar, for å bedre sin posisjon i saken om avlytting av egne borgere, avslørte Bush at en terroraksjon mot den høyeste bygningen i Los Angeles ble avverget i 2002. Og ennå er ikke Valerie Plame-affæren avsluttet, lekkasjesaken som førte til at Dick Cheneys stabssjef Lewis «Scooter» Libby måtte gå i oktober i fjor.Hovedbudskapet i «Alle presidentens menn» er at systemet virket. Alle gjorde jobben sin. Skurkene ble tatt. Spørsmålet er om systemet virker i dag.