Rørleggeren ble tilkalt på rutineoppdrag. Nå legger kommunen seg flat etter makabert funn

En dansk rørlegger ble tilkalt til en leilighet etter meldinger om «merkelig lukt». I leiligheten fant han en mann som hadde ligget død i 18 dager, med sin dødsattest på magen.

LEGGER SEG FLATE: Ledelsen i Frederiksberg kommune ved København i Danmark legger seg flate etter makabert funn. Foto: Wikimedia Commons
LEGGER SEG FLATE: Ledelsen i Frederiksberg kommune ved København i Danmark legger seg flate etter makabert funn. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En død mann lå 18 dager med sin dødsattest på magen, før han ved en tilfeldighet ble funnet av en rørlegger i den danske kommunen Frederiksberg, skriver danske BT.

- Vi må erkjenne at det har skjedd en feil, som ikke skulle ha skjedd, sier sunnhets- og omsorgssjef i Frederiksberg kommune, Torben Laurén, til avisa.

Det var først da en nabo i den samme oppgangen kjente en merkelig lukt, 18 dager seinere, at det makabre funnet ble gjort. Naboen ringte etter en rørlegger, som skulle undersøke om det var noe galt med avløpet.

Blokkas vaktmester slapp rørleggeren inn i leiligheten, og gjorde der den grufulle oppdagelsen.

- Man skal ikke tro

Mannen døde 22. september i år. En lege og en sykepleier fra kommunen besøkte adressen samme kveld for å skrive ut dødsattesten. Sykepleieren var overbevist om at en annen kollega allerede hadde kontaktet et begravelsesbyrå, og etterlot derfor dødsattesten på magen til den avdøde - som hun trodde skulle hentes neste dag.

Men sykepleieren som hadde vært i leiligheten tidligere på dagen hadde aldri kontaktet begravelsesbyrået. Dermed ble mannen liggende død i flere uker.

- Man skal ikke tro i den situasjonen, man skal vite, sier Laurén til BT og legger til:

- Derfor har vi revidert våre retningslinjer, slik at det nå er helt tydelig at det ikke er den enkelte sykepleierens ansvar - men teamlederens - at det blir bestilt henting av den avdøde borgeren. Det skal dokumenteres og kontrolleres, og nå har vi tydelig beskrevet det i våre prosedyrer.

Lukten av død ble værende

Til tross for at mannen til slutt ble hentet, ble fluene og lukten av død værende igjen i blokka. Flere beboere tok kontakt med kommunene for å få hjelp, uten å bli hørt, ifølge Ekstra Bladet.

Svaret fra kommunen skal nemlig ha vært at så fort mannen var hentet, så var saken ute av deres hender.

- Vi erkjente med det samme at vi hadde vært en del av problemet. Så vi rettet en henvendelse til skifterettet, for å få ordnet rengjøringen av leiligheten, sier Laurén.

Men likevel skulle det ifølge avisa gå ytterligere 16 dager før problemet ble ordnet.

Naboene er ikke imponert over kommunens opptreden i saken. Sara Christensen Blytner, som bor i oppgangen sammen med sin mor og søster, sier til Ekstra Bladet at hun ble sint.

- Jeg ble ærlig talt litt sur da jeg hørte hva som hadde skjedd, og hvordan de bare hadde latt ham ligge der så lenge. Alle bør ha krav på å bli behandlet ordentlig, også etter at de dør. Det hører ingen sted hjemme, sier hun til avisa.

- Vi hadde plutselig fått så mange bananfluer i leiligheten vår. Det var virkelig rart. Vi er tre kvinner som bor der, og vi kan nok rote en del, men dette var virkelig ekstremt, sier hun.

- Oppriktig lei seg

Laurén sier at kommunen aldri tidligere har gjort liknende feil, og sier at det gjør ham sint at dette dødsfallet endte som det gjorde.

Saken er registrert som en såkalt uønsket utilsiktet hendelse, og de to sykepleierne er fortsatt ansatt i kommunen, skriver BT.

- De er oppriktig lei seg over situasjonen. Det er en feil som ikke skal skje, men det finnes ikke anledning til påtale eller annet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer