OPPBEVARING:  I denne garasjen på Oslos vestkant skal hasjen som skulle selges, ha blitt oppbevart. Den såkalte rørleggeren skal ha styrt salget. Spanere tok seg inn i garasjen natt til 18. desember 2013 og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natten. Foto: Scanpix
OPPBEVARING:  I denne garasjen på Oslos vestkant skal hasjen som skulle selges, ha blitt oppbevart. Den såkalte rørleggeren skal ha styrt salget. Spanere tok seg inn i garasjen natt til 18. desember 2013 og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natten. Foto: ScanpixVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

«Rørleggeren» har aldri forklart seg om kontakten med Cappelen. I dag møtte han som vitne i retten

Men sa ikke ett ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjermund Cappelen har navngitt flere personer fra sin egen hasjliga.

Den første han oppga navnet på etter pågripelsen i 2013, under avhør med Asker og Bærum-politiet, var den såkalte rørleggeren (52).

Rørleggeren var mannen som hadde ansvar for hasjlageret som politiets spanere raidet natt til 18. desember 2013, og ble i fjor dømt som et sentralt medlem i ligaen.

Men den 52 år gamle rørleggeren hevder å være svært syk.

I dag var han innkalt som vitne i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo tingrett, og det var usikkerhet knyttet tvil om han ville komme.

Det gjorde han, iført ei tjukk boblejakke og lue. 52-åringen ble deretter stående foran vitneboksen. Han responderte ikke på dommerens spørsmål.

- Jeg heter Kim Heger, og er dommer her i Oslo tingrett. Også lurer vi på hva du heter, sa dommeren.

«Rørleggeren» svarte ikke, men ble i stedet stående og gni hendene sammen, samtidig som han tittet ned i golvet.

Dommer Heger sa da at han da kunne få lov til å forlate rettssalen - hvilket mannen gjorde.

52-åringen møtte i egen ankesak 31. januar, hvor han står tiltalt for å ha vært medlem av Cappelens hasjliga. Også da satt han med ei jakke over hodet og en lue trukket godt ned i ansiktet, mens han vugget fram og tilbake.

Han svarte heller ikke da på et eneste spørsmål.

52-åringen har aldri forklart seg for politiet. Under pågripelsen av ham i desember 2013 var det siste han sa «Jeg tør ikke», ifølge en politibetjent som forklarte seg for retten forrige uke.

Politiet i Asker og Bærum har mistenkt at mannen har spilt syk for å slippe å avgi forklaringer for politiet og retten. I en politirapport i Asker og Bærum-saken skrev en tjenestemann at han oppfattet mannens atferd som tilgjort. Dette baserte han på flere observasjoner av mannen.