Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Cappelens hasjliga

Rørleggeren kan være det viktigste vitnet i Jensen-saken: Satt under ei jakke og ristet og svarte ikke på et eneste spørsmål

Den tidligere rørleggeren snakket ikke engang med sin egen forsvarer.

FORSVARER: Advokat Johnny Veum forsvarer den tiltalte rørleggeren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Johnny Veum forsvarer den tiltalte rørleggeren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som Gjermund Cappelen startet sin forklaring i Oslo tingrett, begynte ankesaken mot fem av mennene som ble dømt som medlemmer av hasjligaen hans i fjor.

En av dem kan være det kanskje viktigste vitnet i saken mot Cappelen og Eirik Jensen: Den 52 år gamle tidligere rørleggeren som hadde ansvaret for et av ligaens hasjlagre.

Da han møtte i retten i dag, satt mannen med ei jakke over hodet og en lue trukket godt ned i ansiktet, mens han vugget fram og tilbake.

- Kan du gi dine personalia? spurte lagdommer Eyvin Sivertsen.

- Jeg tror jeg skal gjøre det, svarte mannens forsvarer, advokat Johnny Veum.

Advokaten måtte også svare på klientens vegne på de ulike tiltalepostene.

Styrte hasjlageret som ble raidet

Rørleggerens navn har blitt nevnt en rekke ganger i rettssaken mot Cappelen og Jensen. Kilder Dagbladet har snakket med mener han kunne vært det viktigste vitnet i hele saken.

Han var den første i ligaen Cappelen nevnte i avhør med Asker og Bærum-politiet, og han var mannen som hadde ansvar for hasjlageret som politiets spanere raidet natt til 18. desember 2013.

Rørleggeren ringte Cappelen umiddelbart etterpå. Cappelen tok videre kontakt med Eirik Jensen, og de møttes på Grønland i Oslo dagen etter. Etterpå sendte Jensen og Cappelen noen meldinger, om en fyr som ble kalt «RØ».

Advokat Benedict de Vibe har bekreftet at Cappelen har forklart at «RØ» er rørleggeren. Jensen har forklart at det er snakk om en annen person, relatert til informantvirksomheten.

Spesialenheten for politisaker mener rørleggeren også jobbet på badet som Cappelen skal ha fått pusset opp for Eirik Jensen, ifølge tiltalen en gave med en verdi på 292 000 kroner.

I Gjermund Cappelens hasjregnskap er 52-åringen omtalt som «Legg».

Beinhard dommer

Tingrettsdommer Kim Heger spurte aktoratet i Cappelen og Jensen-saken i går om de trodde «Legg» ville kunne vitne. Aktor sa da at det lå an «som før». Heger lurte naturlig nok på om det betyr at han kommer eller ikke. Til det svarte aktor at det er høyst uklart. Da sa Heger:

- Jeg er beinhard på slike ting. Da nytter det ikke med noen fastlege, heller.

Forsvarer Veum sier det er liten sjanse for at mannen vil kunne vitne i tingretten.

- Han vil ikke være i stand til det. Han må være her i dag for at anken hans ikke skal avvises, men han vil ikke følge resten av saken. Han har helseproblemer, sier Veum til Dagbladet.

- Vi kommer til å sende over en del helsedokumenter til tingretten om utfordringene han sliter med. Det har vi gjort til dommeren i lagmannsretten også.

Advokaten sier han selv har problemer med å kommunisere med sin klient.

- Han anket fordi han er dømt for mer enn det han mener han hadde befatning med, sier Veum.

«Legger'n»

I rettssaken mot Cappelen og hans hasjliga ble det ifølge VG lagt fram en SMS som Jensen sendte til Cappelen 4. desember 2012, samme dag som rørleggeren vitnet i en drapsforsøk-sak: «Ok. Laget jobber ... 1,2, D med haster jobb. H leggern var i d store lokalet, og s ikke trygg ut.»

Alfheim sa den gang at de mente «leggern» var rørleggeren. Advokat Arild Holden, en av Jensens forsvarere, avviste at det var snakk om samme mann.

I rettssaken mot ham i Asker og Bærum tingrett var mannen kun til stede én dag, og da sa han ikke et eneste ord, han bare nikket og ristet på hodet på de ulike spørsmålene fra dommeren og aktor. Resten av rettssaken fikk han permisjon, på grunn av sykdom.

Politiet i Asker og Bærum mistenkte for øvrig at mannen spilte syk for å slippe å avgi forklaringer for politiet og retten. I en politirapport i Asker og Bærum-saken skrev en tjenestemann at han oppfattet mannens atferd som tilgjort. Dette baserte han på flere observasjoner av mannen.

- I senga på sykehuset var han helt rolig til legen kom inn, da fikk han kraftig risting, gispet etter luft og vred seg i sengen, heter det i rapporten.

- Det framsto som om han er i en vanskelig situasjon og kanskje har dratt i gang et skuespill, konkluderte han.

Fikk strafferabatt

«Legg» ble i tingretten dømt til 13 års fengsel. Påtalemyndigheten mente han hadde hatt en sentral rolle i Cappelens organisasjon, og at handlingene kvalifiserte til 15 år i fengsel, men han fikk to år i strafferabatt fordi han tidlig kom med en delvis innrømmelse og fordi han «fremstår fortsatt som svært preget av saken».

Ifølge dommen hadde mannen et selvmordsforsøk kort tid forut for hovedforhandlingen i tingretten.

Mannen har blitt forsøkt undersøkt ved psykiatrisk sykehus , men han kommuniserte ikke med dem, og de kunne derfor ikke utarbeide noen rapport om ham. Retten la til grunn at han uansett ikke var psykotisk på gjerningstiden.

- Det skjedde en klar endring i hans tilstand i det øyeblikket han ble pågrepet, og hans situasjon forverret seg under varetektsoppholdet, heter det i tingrettsdommen.

I tingretten forklarte Gjermund Cappelen at han og «Legg» var barndomsvenner, og at de begynte å røyke hasj sammen i 13-14 års-alderen.

Mannen er tidligere ustraffet.

I lagmannsretten i dag vekslet han ikke et eneste et ord med de medtiltalte. Blant de fire andre er en tidligere brusselger som påtalemyndigheten mener fungerte som en slags nestkommanderende i ligaen. Brusselgeren nekter straffskyld. De tre andre medtiltalte har erkjent delvis straffskyld, men mener at de hadde befatning med mindre mengde hasj enn det Asker og Bærum tingrett la til grunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling