Ros og ris til Helge Lund

Helge Lund får skryt for å ha bygd opp et ledende internasjonalt oljeselskap. Samtidig får han kritikk for dårlig intern dialog med de ansattes tillitsvalgte.

KORTSIKTIG: Helge Lund får kritikk for å være kortsiktig i sin planlegging, men får samtidig mye skryt for byggingen av et internasjonalt oljeselskap med godt omdømme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KORTSIKTIG: Helge Lund får kritikk for å være kortsiktig i sin planlegging, men får samtidig mye skryt for byggingen av et internasjonalt oljeselskap med godt omdømme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Analytiker Trond F. Omdal i Pareto Securities har fulgt Helge Lund og Statoil siden han sluttet i selskapet i 2006.

Som alle andre ble han overrasket over nyheten om at Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil. Han trekker først fram fusjonen mellom Statoil og Hydro som han mener Helge Lund klarte å gjennomføre nesten problemfritt.

- Han har gjort mye bra for eierne. Han har solgt unna nedstrømsaktiviteter som bensinstasjoner, petrokjemi og gassrør. På den måten har han rendyrket selskapet som et stort internasjonalt olje- og gasselskap. Han har en god letehistorie med funnet av Johan Sverdrup hvor han fikk god hjelp av Lundin Petroleum og Johan Castberg-funnet. Han har også god letehistorie internasjonalt.

- I Nord-Amerika har Helge Lund satset på omstridte områder som skifer- og oljesand. I tillegg vil han for alltid bli knyttet til tragedien i In Amenas i Algerie. For den fikk han mye skryt for krisehandteringen. Det er klart at han slutter når selskapet er inne i en krevende omstillingsperiode der selskapet må selge ut eierandeler på norsk sokkel og internasjonalt. I tillegg må selskapet kutte i investeringer og kostnader, sier Trond F. Omdal.

Leder i fagforbundet Safe, Hilde Marit Rysst, sier at de ansatte var glade den gangen Helge Lund ble ansatt for mer enn ti år siden. De siste åra har de derimot krevd hans avgang flere ganger.

- Har skapt uro - Vi var fornøyd med at han hadde industribakgrunn, men etterhvert erfarte vi at han var kortsiktig i sin planlegging for Statoil. Det har blitt mye utsalg i Norge og samtidig mye oppkjøp i utlandet. Det har vi ikke vært begeistret for. Han ble heller ikke mye populær internt da han for to år siden fratok de ansatte pensjonsavtalene og selv beholdt en svært god avtale for seg selv, sier Hilde Marit Rysst.

Selskapet har vært gjennom flere omstruktureringer som har skapt uro.

KREVDE AVGANG: Leder i SAFE, Hilde Marit Rysst, hadde forventinger om at Helge Lund snart måtte slutte. Hun har flere ganger krevd hans avgang.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KREVDE AVGANG: Leder i SAFE, Hilde Marit Rysst, hadde forventinger om at Helge Lund snart måtte slutte. Hun har flere ganger krevd hans avgang. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Disse rundene med oppsigelser har vært kjørt uten en god dialog med oss tillitsvalgte. Vi er veldig bekymret nå fordi vi ha fått svært lite informasjon om hva som vil bli rammet av kostnadskuttene. Det er fort gjort å spare seg til fant, og vi er mest engstelige for at det skal gå utover helse-, miljø- og sikkerhet (HMS) og vedlikehold av installasjonene til havs. Vi er ikke overrasket over at han slutter, men visste ingen ting om at han skal gå i dag, sier Hilde Marit Rysst.

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Gro Brækken, sier at hennes organisasjon har vært veldig fornøyd med utviklingen i Statoil under ledelse av Helge Lund.

- Veldig godt omdømme - Vi er først og fremst svært fornøyd med å se hvordan Statoil er blitt utviklet til å bli et ledende internasjonalt oljeselskap med et veldig godt omdømme. Selskapet har samtidig vært aktivt og dyktig i et samarbeid med andre selskap og industrien på norsk sokkel. Det gjelder innen HMS, miljø og på en rekke andre områder. Jeg regner med at han får et godt ettermæle, sier Gro Brækken.

Hun legger til at selskapet må fortsette sitt arbeid med produktivitetsforbedring gjennom den såkalte step-prosessen.

- Vi regner med å ha 50 gode år foran oss på norsk sokkel. Da er det viktig for alle selskaper å bedre konkurransekraften, sier Gro Brækken.

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet IndustriEnergi minner oss om at Helge Lund er den første konsernsjefen i Statoil som går av på en normal måte. Alle de tidligere konsernsjefene ble sparket ut på grunn av overskrideler på Mongstad (Arve Johnsen i 1987), overskridelser på Åsgard (Harald Norvik i 1999) og Horton Invest-skandalen der Statoil betalte bestikkelser for å få tilgang til lisenser i Iran (Olav Fjell i 2003).

- Ingen skandale - Helge Lund går av på en grei måte. Her er det ingen skandale som ligger til grunn for at han slutter. Han har bygd opp Statoil til et internasjonalt og bærekraftig olje- og gasselskap og har beholdt en sterk posisjon på norsk sokkel. Sånn sett har han grunn til å være fornøyd. Vi har ikke vært enige i alt. Jeg er som eksempel helt sikker på at børsverdien i selskapet er blitt høyere under hans ledelse, enn hva det ville ha vært under min ledelse, sier Leif Sande.

Han peker at at fagforbundet hans var motstandere av salget av bensinstasjoner og den petrokjemiske virksomheten. Samtidig har selskapet vokst ved fusjonen mellom Statoil og Hydro.

GOD SJEF:
Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass sier at Helge Lund har vært en god sjef og tror han vil få et godt ettermæle.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GOD SJEF: Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass sier at Helge Lund har vært en god sjef og tror han vil få et godt ettermæle. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Vi har alltid støttet selskapet politikk om å bli et internasjonalt selskap selv om det ikke har lyktes med alle utenlandssatsingene.  Jeg har fått et inntrykk av at han har vært godt likt internt og vil spesielt trekke fram hans gode handtering av In Amenas-tragedien i Algerie. På en dag som i dag, vil jeg gjerne ønske han lykke til videre i ny jobb, sier Leif Sande.

-Statoils neste leder bør være en person som forstår viktigheten av norsk oljevirksomhet som et teknologisk lokomotiv. 

- For kortsiktig Det sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg. Hun roser Helge Lund for å ha levert solide resultater over mange år. Den siste tida har likevel Tekna og andre fagforeninger stilt spørsmål ved om Statoils ledelse tenker for kortsiktig.

- Vi mener de nedbemanningene som skjer nå, går for raskt. Statoil er det eneste oljeselskapet som har kuttet, og deres innskrenkninger påvirker også leverandørvirksomheten. Dette kommer i tillegg til at flere kontrakter i bransjen har gått til utlandet, noen av dem med solide overskridelser. Situasjonen i oljevirksomheten minner for mye om nittitallet, hvor nedbemanningene gikk for raskt. Viktig kompetanse forsvant og rekrutteringen gikk ned, sier Randeberg.  

VAR MOTSTANDER: Forbundsleder Leif Sande var motstander av salget av bensinstasjoner og petrokjemisk virksomhet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VAR MOTSTANDER: Forbundsleder Leif Sande var motstander av salget av bensinstasjoner og petrokjemisk virksomhet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer