Ros og ris til Mette-Marit

For ett år siden trådte Mette-Marit inn i de kongeliges rekker.Her er ekspertenes vurdering av hvordan hun har klart seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mette-Marits formkurve har vært bratt stigende etter at hun ble kronprinsesse, mener Trondheims-ordføreren. Slungård får støtte fra de fleste Dagbladet har snakket med i anledning ettårsjubileet.

- Mette-Marit framstår i dag som en moderne ung kvinne. Hun og kronprinsen virker modne, reflekterte og bevisste nok til å modernisere kongehuset, mener Slungård i dag.

Den profilerte ordføreren har selv vært alenemor. Men da hun uttalte seg om Mette-Marit til Dagbladet 6. januar i fjor, var det ikke i medsøsterlige vendinger:

«Foreløpig er hun altfor mye en gjennomsnittsjente - egentlig er hun ikke det heller, for de fleste kvinnene på hennes alder har mer utdanning. Hun er litt for alminnelig, og hun har ikke spesielt mye med seg som gjør at hun er et forbilde.»

- Har potensial

I dag sier Slungård:

- Hun har vist gode takter etter bryllupet. Kronprinsparet framstår i dag som samkjørt. De har valgt en ungdommelig stil, og markerer at de er sin generasjons kongelige.

- Er ikke Mette-Marit «litt for alminnelig» lenger?

- Hun er utvilsomt en gjennomsnittlig person - ei pen jente med en gjennomsnittlig bakgrunn. Men hun har et potensial som vi bare har sett litt av. Mette-Marit har mye å lære, men er definitivt på gang.

- Tar et helt liv

Likestillingsdirektør Ingunn Yssen er en annen kritisk røst. I Dagbladet for et par måneder siden uttalte hun at Mette-Marit definitivt ikke er noen lederskikkelse:

«Hvis hun i det hele tatt har noen makt, vil det være å påvirke unge jenter til å bruke joggesko til skjørt.»

- Jeg sa det som en kommentar til at Dagbladet kåret Mette-Marit til landets tredje mektigste kvinne. Mette-Marit har ingen makt. Som kronprinsesse derimot, kronprinsens ledsager, gjør hun det helt fint, sier hun.

Mangeårig leder i Unge Venstre og nå nestleder i moderpartiet, Jennie Johnsen , er republikaner med hjernen og Mette-Marit-fan med hjertet:

- Hun er det samme mennesket som før, og har ikke latt seg skremme av enormt mediefokus og skyhøye forventninger. Det er godt å se. Hun gjør en god jobb som kronprinsesse - uten tvil.

- Oppfatter du henne som et forbilde for unge kvinner?

- Ja. Det at hun har påtatt seg en livslang jobb for å kunne leve sammen med den mannen hun elsker, er et sterkt signal. Vi kan ikke forvente at Mette-Marit umiddelbart framstår som et perfekt dronningemne. Det tar et helt liv, det, mener Johnsen.

- Forankrer tillit

Medierådgiver i Apeland Informasjon, Ole Christian Apeland , ble intervjuet av Dagbladet for snart to år siden, da kjærlighetsforholdet ble bekreftet offisielt. Han mente da at Mette-Marit snarest måtte skaffe seg en visjon og en misjon.

- Har hun lyktes, Apeland?

- Hun er på god vei. Det største plusset er at hun og Haakon har kommet seg rundt og blitt kjent med folk og land, og forankret tillit. Jeg ser dessuten en tendens til at Mette-Marit har draget på barn. Hun oppsøker ofte barnetilstelninger. Seinest under Barnekulturfestivalen på Kalvøya sist helg.

- Velg hjertesak!

- Hva med hennes måte å kommunisere på?

- Her har begge to et betydelig forbedringspotensial. De virker rett og slett uforberedt på hvilke spørsmål de kan komme til å få.

Apeland savner at Mette-Marit velger seg en hjertesak eller to:

- Flere andre kongelige gjør en flott jobb i forhold til utvalgte hjertesaker. Dronning Silvia av Sverige er forbilledlig i sitt korstog mot barnepornografi. Britenes prins Charles låner ut navnet sitt som merkevare for produkter fra landsbygda, og har dessuten engasjert seg innen arkitektur. Prinsesse Diana var aktiv. Mette-Marit er ennå ikke tydelig, men jeg ser konturene av en «barne-kronprinsesse».

  • Kronprinsesse Mette-Marit er beskytter av to organisasjoner: Rådet for psykisk helse - og Fokus, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

- Har forstått makta

Både Kjetil Try (kreativ leder i Try Reklame) og Ole Petter Nyhaug (daglig leder i trendanalysebyrået Fishnet Nordic) roser Mette-Marit:

- Jeg var i Berlin da Mette-Marit-hysteriet raste i Tyskland. Det var helt sinnssykt. Også hjemme i Norge har hun skapt seg en unik posisjon.

Skepsisen mot Mette-Marit er gjort til skamme og kritikken har forstummet. Jeg synes ikke hun er meningsløs.

Det ville representert noe helt nytt dersom en norsk kongelig hadde kastet seg inn i den offentlige debatt, sier Try.

- Hun framstår i et heldig tospann med kronprinsen. De er oppriktige og seg selv, mener Ole Petter Nyhaug, som roser parets valg av studier i London:

- Begge skal studere globale forhold. Haakon med sitt økonomistudium opp mot temaene bistand og utvikling, Mette-Marit med sin fordypning om aids. I dag er makta er på andre hender enn politikernes. Makta ligger hos media og de store kommersielle aktørene. Man må snakke språket til disse aktørene og inneha deres kompetanse. Det har kronprinsen åpenbart forstått.

Mote-prinsesse

Også som mote-prinsesse hylles Mette-Marit. Klesdesigner Merete Taule mener hun kler seg klassisk, rent og pent:

- Mens Märtha har valgt en mer frigjort stil, er Mette-Marit mer formell og elegant. Spesielt vil jeg framheve festkjolene, sier Taule, som søndag viste kronprinsessen rundt på motemessen Design Street:

- Design Street er en lukket fagmesse, hvor 25 designere i år hadde hver sin stand. Mette-Marit gikk fra stand til stand, snakket med hver enkelt designer.

Hun ble hos oss i halvannen time, sier Merete Taule.

Vi avslutter med kulekjører, og kvinnemodell Kari Traa:

- Jeg hadde ikke tort å gå inn i den rollen. Men hva gjør man ikke for kjærligheten?

Mette-Marit er modig, sier Traa, som har møtt Mette-Marit ved to anledninger - etter OL-gullet i Salt Lake City, og på Voss.

BRANNSKADD: Mette-Marit smiler fra slottsbalkongen 17. mai.
PÅ FESTIVAL: På Barnas Kulturfestival på Kalvøya var Mette-Marit-besøket populært.
ROS OG RIS: Ekspertene gir både ros og ris til Mette-Marit etter hennes første år i de kongeliges rekker.