Ros og roser til Wenche

Det er bred enighet om at Wenche Foss fortjener honnør for sitt utspill i Dagbladet i går. Der ba teaterdivaen om metadon til heroinmisbrukerne. Engasjementet hennes applauderes i Stortinget. Men enkelte advarer mot å være for liberale med utdelingen av metadon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De av sosialkomiteens medlemmer som var tilgjengelige i går er skjønt enige om at skuespillerinnen fortjener stor takk fordi hun tar de svakes parti.

De fleste av politikerne vil utvide metadon-tilbudet kraftig, senke kravene til misbrukerne som skal være aktuelle for behandlingen og sørge for at metadonhjelp blir tilgjengelig i alle fylker, slik Stortinget har vedtatt.

Slik er reaksjonene:

John I. Alvheim, leder av Sosialkomiteen, Frp: - Det er utrolig positivt at Wenche Foss engasjerer seg i saken. Narkomane har svært lav status i både helsevesenet og ellers i samfunnet. De blir uglesett og diskriminert overalt. Utspillet hennes vil hjelpe på selvbildet deres. Støtten til de mest utstøtte i samfunnet varmer. Det er vedtatt en utvidelse av metadonprosjektet, men framdriften er elendig. Det er 18 måneder siden det ble fattet vedtak om at alle fylker skal gi metadontilbud.

Einar Olav Skogholt (Ap): - Jeg slutter meg til Wenche Foss! Det er kjempefint at hun engasjerer seg, men det er jo ikke første gangen hun imponerer meg. Jeg er ikke overrasket over at dette utspillet kommer fra henne. Mange har stor tillit til henne og jeg er veldig glad for at hun går ut på denne måten. Når de narkomane oppfyller kriteriene for å få metadonbehandling, skal de få den. Så langt har pengene vært problemet.

Sonja I. Sjøli (Høyre): - Wenche Foss har slåss for mange før, og det er beundringsverdig at hun stiller opp. Dette er en sak vi politikere skal ta svært alvorlig. Min personlige mening er at de som lever som nedkjørte narkomane, et uverdig liv, der neste steget kan være overdose, skal få metadonbehandling. Men gode behandlingstilbud til narkomane må bestå av mer enn metadon.

Bendiks H. Arnesen (Ap): - Wenche Foss er inne på noe! Hun har mye å fare med, den damen. Det banker et stort hjerte der! Vi gå lenger i å tilby metadon til heroinmisbrukere. Metadontilbudet må bygges ut til å bli landsdekkende. I dag er det for dårlig. Jeg er langt på vei enig med Wenche Foss, men noen grenser må vi ha. Før vi gir metadon må vi være sikre på at det ikke fins andre alternativ.

Asmund Kristoffersen (Ap): - Veldig bra utspill fra Wenche Foss! Mange lytter til og respekterer henne. Vi har et stort, åpenbart problem i Norge med rekordhøye overdosedødsfall. I sosialkomiteen har vi i Ap stresset fælt for å få en raskere utbygging av metadontilbudet. Fire regionssentre er ikke nok. Hvert enkelt fylke må ha et tilbud til sine narkomane. Vi har registrert de positive erfaringene fra metadonforsøket i Oslo. Men ingen blir helbredet av narkomani av å bruke en annen type narkotika. Imidlertid blir livskvaliteten en annen og misbrukerne kan få et tilnærmet normalt liv.