Rosa ble kvalt i sin egen hundebag

Veterinæren måtte trøste fortvilet hundeeier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundeeieren Silje Rainer-Atterbrand (24) fikk sjokk da hun skulle sjekke hvordan lille Rosa hadde det i hundebagen sin fredag kveld. Den lille dachsvalpen på fire og en halv måned hadde gnagd seg gjennom luken i bagen, og ble kvalt da den forsøkte å komme seg ut.

Ikke godkjent bur

- Dette er en bestselger og de fortalte meg at buret var solgt i 10 000 eksemplarer, forteller den sjokkerte hundeeieren til Dagbladet.no.

Hun ringte importøren av bagen, Zoo Partner, for å fortelle hva som hadde skjedd. Rainer-Atterbrand mener det burde vært godkjenninger på denne typen utstyr. Hun har brukt mange tusen på utstyr til hunden Rosa, og trodde alt var trygt.

- Jeg ville jo brukt flere dager på å sjekke om alt jeg har kjøpt er ufarlig, jeg stolte jo på at butikken solgte trygt utstyr.

Bagen ble kjøpt i butikken Dyresjappa på Torshov i Oslo. Merket heter Jennifer og bagen fins i flere størrelser. Dyresjappa opplyser til Dagbladet.no at bagen først og fremst er ment til å brukes som et transportbur, ikke til et daglig oppbevaringsbur for hunder. Det samme sier importøren til Dagbladet.no.

- Dette er ikke noe bur, men en bag som man bruker under transport, sier daglig leder Ole Gussøy i Zoo Partner til Dagbladet.no.

Han har aldri hørt om noe lignende før.

KVALT AV GITTERET: Dachsvalpen Rosa forsøkte å gnage seg gjennom gitteret på denne hundebagen. Det kostet henne livet. Foto: PRIVAT
KVALT AV GITTERET: Dachsvalpen Rosa forsøkte å gnage seg gjennom gitteret på denne hundebagen. Det kostet henne livet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Dette er en tragisk sak. Vi har solgt mellom fem og ti tusen av disse, jeg har aldri hørt at noe sånt har skjedd før.

Gussøy bekrefter at han har vært i dialog med Rainer-Atterbrand.

- Hun etterlyste en godkjenning, men det eksisterer ikke. Det eneste er når man reiser med fly, da er det blant annet krav til at baggene må være vanntette. Så da er det opp til hundeeier å avgjøre om det er trygt eller ikke.

- Kan eieren ha brukt denne bagen på feil måte?

- Jeg tror ikke hun har brukt den feil. Men hunder er forskjellige. Noen kan sitte rolig i buret sitt en hel dag, mens andre begynner å krafse og klore med en gang.

Veterinær på gråten

Veterinær Reidun Heiene tok i mot Silje da hun kom med sin døde hund til Veterinærhøyskolen i dag.

- Jeg har sjelden sett et så fortvilet menneske. Jeg var på gråten selv. Hun anklaget seg selv veldig hardt. Hun viste meg hva som hadde skjedd og hunden ble trolig kvalt. Det er vanskelig å tenke seg at noe annet har skjedd, sier hun til Dagbladet.no.

Rosa ble kvalt i sin egen hundebag

Heiene mener ikke buret er farlig for hunder, men at dette var en tragisk ulykke.

- Selv om du har sandkasse under husker, kan barn likevel slå seg. Jeg vil ikke fraråde folk å kjøpe sånne bur, det var ikke noe farlig bur. Det var mykt alt sammen og plasten var også myk.

Veterinæren legger stor vekt på at hundeeieren ikke gjorde noe galt med valpen.

- Eieren må ikke anklage seg selv. Hun gjorde alt riktig. Jeg prøvde å trøste så godt jeg kunne, sier Heiene.

MISTET HUNDEVENNEN: 24 år gamle Silje Rainer-Atterbrand mistet valpen Rosa.