Grensa mellom USA og Mexico:

Rosa dumphusker trengte gjennom grensa, men ikke lenge

Huskene som skal symbolisere et fellesskap mellom de to sidene, ble fjernet bare en og halv time etter at de ble satt opp.

BÆREBJELKE: 28. juni ble tre dumphusker satt opp ved grensa mellom USA og Mexico - til glede og latter fra store og små. Foto: Christian Torres / NTB Scanpix
BÆREBJELKE: 28. juni ble tre dumphusker satt opp ved grensa mellom USA og Mexico - til glede og latter fra store og små. Foto: Christian Torres / NTB ScanpixVis mer

Tre dumphusker i skrikende rosa står i sterk kontrast til det ellers grålige landskapet ved grensa mellom Mexico og USA.

Tanken bak installasjonen er å skape samhørighet, på et sted der splittelsen er alt annet enn usynlig. I sin enkle og lekne framtoning presenterer dumphuskene en annen virkelighet enn den vi er vant med å se eller høre om i debatter.

Grensa mellom Mexico og USA har på mange måter blitt et symbol på Donald Trumps politikk.

Hans løfte om å bygge en mur har ennå ikke blitt innfridd, men overfylte migrantsenteret med særs dårlige forhold og barn som splittes fra foreldrene sine er noen av de kontroversielle tiltakene som har skjedd under Donald Trump sin regjering.

En bokstavelig bærebjelke

Idéskaperne bak lekeapparatene er Ronald Rael, arkitekturprofessor ved universitet i California og Virginia San Fratello, designprofessor ved statsuniversitet i San José, skriver The Guardian.

- Hendelsen var fylt av glede, begeistring og samhørighet, skriver Rael i en Instagram-post.

- Muren ble en bokstavelig bærebjelke mellom USA og Mexicos relasjoner. Barn og voksne på begge sider ble ført sammen på en meningsfull måte, med erkjennelsen av at handlingene som foregår på den ene siden har direkte konsekvens på den andre siden, skriver han videre.

Og det er nettopp den symbolikken dumphuskene representerer. Det som skjer politisk i USA påvirker Mexico, og motsatt, forklarer han.

Konseptet tok form allerede for ti år sida. Men lenge var ideen bare tilgjengelig på trykk - i boka «Grensemuren som arkitektur». Ifølge bokas nettside skal den ta leseren med på en reise langs muren som skjærer gjennom en tredje nasjon - «the Divided States of America».

De beskriver den som en håndgranat av ei bok og en reeksaminering av den litt over 1000 kilometer lange psykiske barrieren som skiller USA og Mexico - hva den er og hva den kan bli. «Det er både en protest mot muren og forvarsel av dens framtid», står det på nettsida.

Huskene ble fjernet fra muren samme dag - omtrent en og en halv time etter de satt opp. Grunnen var at de ikke hadde søkt om tillatelse, ifølge The New York Times.

Utopia

Latter og smil preger den unike lekeplassen, men i bakgrunnen står soldatene som en fargesvak påminnelse på hvor de egentlig befinner seg.

Selv om det har vært stor begeistring for kunstverket, er det også noen på sosiale medier som mener de ser mørke undertoner i installasjonen.

SYNLIG PÅMINNELSE: Meksikanske soldater patruljerer langs grensa ved den nye «lekeplassen». Foto: Christian Torres / AP Photo
SYNLIG PÅMINNELSE: Meksikanske soldater patruljerer langs grensa ved den nye «lekeplassen». Foto: Christian Torres / AP Photo Vis mer

En tvitret at det bokstavelig talt er dystopisk, og forferdelig å se som urfolk og flyktning.

- Jeg ville følt annerledes på det hvis kunstverket handlet om å skape ei bru for mennesker mellom grensene, uten å hevde å være et «bokstavelig dreiepunkt» og en «erkjennelse av at handlingene som foregår på den ene siden har en direkte konsekvens av den andre siden».

Hun mener at intensjonen ikke er det samme som effekten. Hun setter pris på hva de prøver å gjøre, men politikken bak verket slår sprekker når den reproduserer de samme koloniale fortellingene som det er ment å utfordre.

Rael, en av arkitektene bak sier at det var en av de mest utrolige opplevelsene i løpet av karrieren hans. Han påpeker også deres rolle - de er arkitekter, designere, og det er det hele.

Likevel retter installasjonen en politisk pekefinger, men kanskje en relativt uskyldig en.

- Dette er aktivisme fordi vi samler folk for å ha det gøy, for å snakke sammen, å bli værende i lykken, sier han til ABC News.