Rosa heksegryte

I kjølvannet av Harry Potter-bølgen dyrker små jenter feer og hekser som aldri før. Uten at det er farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Siste bind om Harry Potter er allerede en internasjonal bestselger. Han får stadig flere og flere fans. Men mens gutter kan identifisere seg med ham, tyr jentene til andre idealer: feer, trollkjerringer og hekser. Særlig de mellom 8 og 12 år.

DA ER DET STORE sjanser for at de leser Witch Mag, påpeker Le Figaro Magazine, som har studert fenomenet. Det er et Disney-magasin med gode råd og tegneserier, i rosa og glitter. Det er til salgs i 65 land, på 30 språk. En utrolig suksess, ikke minst ved tanken på at det før het Minnie, og mistet lesere for hvert nummer. I 2003 hadde det en framgang på 16 prosent, i 2004 22 prosent og bare for det første kvartalet av 2005 20 prosent. Minnie, Disneys berømte kvinnelige mus, har måttet vike plassen for fem snille små hekser med magiske evner. Men bladet er ikke det eneste i sin sjanger. Her dreier det seg om et fenomen.

HEKSENE ER ALLTID kledd i siste mote, og har til daglig et vanlig liv, som de unge leserne selv. Forskjellen er at de har magiske evner leserne bare kan drømme om, og kan løse problemer som kan angå hele kloden. De gir også mindre magiske råd, som å skaffe seg venner, være flink på skolen og forstå foreldrene. Handlingen springer fra dagliglivet til magiens verden, fri for volden og trash-humoren man finner i guttenes blader. Her er det ikke snakk om å skremme. Etter Harry Potter er det tydelig at barna er på jakt etter noe magisk.

NATACHA DEREVITSKY fra forlaget Pocket-ungdom bestilte en analyse for å forstå fenomenet. Da skjønte hun bedre betydningen av venteperioden, denne usikre alderen mellom barndom og puberteten, hvor jenta mister sjarmen hun brukte på omverdenen, og hvor hun tvert imot begynner å irritere alle. Hennes makt svinner. Det skaper frykt, som de gode feene kan hjelpe til med å evakuere. Og dette foregår i et fullstendig ufarlig univers, i en epoke der 8-åringer har stringunderbukser. Det hjelper dem til å bevare det barnslige, mens de flykter inn i en verden der de kan overvinne følelsen av maktesløshet.

MENS DETTE ER et internasjonalt fenomen, har Norge egne varianter, med trollene. Kvinnelige troll er ofte hovedfigurer i eventyrene, selv om de ikke får prinsen til slutt. Men magiske evner har de. Og norske jenter har ikke ventet på Harry Potter for å oppdage dem. Likevel er de neppe blitt forbilder for noen, for de er som regel ganske slemme. Jentene i 2005 vil dessuten helst identifisere seg med heltinner på sin egen alder. De er ikke passive, og vil ikke vente på at en prins skal komme og rydde opp. Det vil de gjøre selv. Med sunne verdier som tapperhet, lojalitet, toleranse og gruppefølelse. Nesten for mye av det gode. Men i hvert fall totalt ufarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer