Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Rosa Panter»-ligaen kan stå bak helikopterranet

Står bak flere utspekulerte millionkupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Rosa Panter»-ligaen fra det tidligere Jugoslavia mistenkes nå for å stå bak det spektakulære ranet av G4S' pengesentral utenfor Stockholm grytidlig onsdag morgen.

Ligaen består ifølge Interpol for en stor del av tidligere soldater, og har stukket av med gigantbeløp etter godt planlagte ran i både Dubai, Tokyo og Monaco.

Video fra Dubai-ranet kan sees hos Interpol.

Etter sistnevnte ran forsvant ranerne i båt - mens politiet sto fast i trafikken. I desember i fjor ranet ligaen gullsmeden Harry Winston på Avenue Montaigne i Paris utkledd som kvinner i fasjonable kjoler, men med både en håndgranat og en .357 Magnum på lur.

Eks-Jugoslavia
Fire sekker smaragder, rubiner og diamanter ble gevinsten, anslått til en verdi av over 800 millioner kroner.

Rosa Panter-navnet har ligaen tatt etter stortyven i filmene med samme navn.
 
Nå sier kilder til Expressen at det finnes klare likhetstrekk med helikopterranet og «Rosa Panter»-ligaens måte å jobbe på.

Flere medlemmer av ligaen er blitt pågrepet. Mange er fortsatt på frifot.

En person som ifølge Expressen etterforskes av politiet i forbindelse med ranet, har forbindelser til ransmiljøet samtidig som han har bakgrunn og erfaring fra lignende kupp fra Serbia.

Mobilisert
Mannen, som betegnes som en mafialeder, har ifølge kilder styrket sin posisjon i det svenske ransmiljøet siden i sommer. Han har fått flydd inn flere bekjente fra Balkan.

Kilder sier til Expressen at mafialederen trolig ikke selv deltok i ranet, men heller var sentral i planleggingen. Det samme gjelder en mann i 30-årene, som tidligere er blitt dømt for kidnapping.

- Det handler om å skaffe personell og utstyr, sørge for at fluktveien ligger åpen og at pengene taes hånd om etter ranet, sier en kilde til avisa.

- Vi utelukker ingenting, men etterforsker denne saken bredt, opplyser Kjell Lindgren hos svenske Kripos

Det at ranerne flyktet i helikopter sies å styrke teorien om at de har bakgrunn fra det tidligere Jugoslavia. Etter lang tids krigføring finnes det flust av arbeidsløse piloter i området.

Jagerfly

Bozidor Spasic, tidligere operativ leder i den jugoslaviske sikkerhetstjenesten, sier til Expressen at tilgangen på dyktige piloter er svært stor.


- Å finne en helikopterpilot på Balkan er like lett som å finne en drosje. Det finnes mange arbeidsløse piloter, som ville tatt noe sånt som 50 000 kroner for et slikt oppdrag, sier Spasic.

Det er nå også klart at politiet kunne fått militær hjelp i jakten på ranerne.

Ifølge Svenska Dagbladet sto to JAS-jagerfly klar til å gripe inn og følge etter ranernes helikopter.

SPEKTAKULÆRT: Helikopteret ble funnet i Arvinga utenfor Stockholm. Men ranerne er fortsatt på frifot. «Rosa Panter»-ligaen fra eks-Jugoslavia mistenkes nå forå  stå bak. Foto: EPA/MAJA SUSLIN/Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Helikopteret ble funnet i Arvinga utenfor Stockholm. Men ranerne er fortsatt på frifot. «Rosa Panter»-ligaen fra eks-Jugoslavia mistenkes nå forå stå bak. Foto: EPA/MAJA SUSLIN/Scanpix Vis mer

Men ordren om å ta opp jakten på de brutale ranerne kom, aldri og disse fikk forsvinne. Helikopterranerne er fortsatt på frifot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media