Rosa Parks er død

Kvinnen som nektet å reise seg på bussen gikk bort mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rosa Lee Parks døde hjemme av naturlige årsaker, 92 år gammel, melder AP.

Borgerrettsforkjemperen Parks ble et ikon i kampen mot raseskillet i USA da hun i 1955 nektet å gi fra seg buss-setet sitt til en hvit mann. Ifølge reglene måtte svarte gi fra seg setene sine til hvite. Men Rosa Parks ville ikke flytte seg.

Fengslet

- Ofte framstilles det som om jeg hadde vondt i føttene, og at jeg ikke visste hvorfor jeg nektet å reise meg når de sa at jeg skulle det. Men den egentlige grunnen til at jeg ikke reiste meg var at jeg følte at jeg hadde rett til å bli behandlet som en hvilken som helst annen passasjer. Vi hadde funnet oss i den slags behandling altfor lenge, sa Rosa Parks i 1992.

Hun ble fengslet og ilagt en bot på 14 dollar for protesthandlingen. Dette førte til en 381 dager lang boikott av bussene, organisert av da ukjente Martin Luther King jr.

Buss-boikotten i byen Montgomery, Alabama markerte begynnelsen på den moderne borgerrettsbevegelsen i USA. I 1964 ble offentlig rasediskriminering forbudt ved lov.

Hedret

I 1996 mottok Rosa Parks Presidential Medal of Freedom, som gis til sivile som bidrar til amerikansk livsførsel på en fremragende måte. I 1999 fikk hun Kongressens gullmedalje, den høyeste æresbevisningen for sivile i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer