Rose (42) fikk dødsdom. Da byttet hun sykehus. I dag er hun kreftfri.

Rose Benonisen (42) nektet å gi opp da hun fikk beskjed fra sykehuset om å dra hjem for å dø. Hun tok opp kampen, byttet sykehus og vant mot kreften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOFOTEN/OSLO (Dagbladet): Rose Benonisen fra Lofoten er en kvinne med bein i nesa. Hun fikk beskjed om at hun hadde så stor kreftspredning at livet hennes ikke kunne reddes. Da tok hun saken i egne hender.

Det var avisa Lofotposten som i går fortalte Roses dramatiske krefthistorie.

-  Jeg fikk konstatert tarmkreft første gang i 2002 og ble den gangen operert ved sykehuset i Bodø.

I 2003 ble det, ved sykehuset på Gravdal, oppdaget kreft i leveren, og de sendte meg på biopsi ved Tromsø Universitetssykehus, forteller 42-åringen.

Kunne ikke hjelpe

-  De åpnet meg, oppdaget at det var mye større spredning, sydde meg igjen, og sa at det ikke var noe mer de kunne gjøre, forteller hun til Dagbladet.-  De sa jeg fortsatt kunne ha mange fine dager igjen, og at jeg måtte bruke dem godt, sier 42-åringen.

Benonisen fikk tilbud om å starte på cellegiftkur.

-  Jeg gikk på åtte slike kurer, og slo meg til ro meg at det var slik det var, sier hun.

- IKKE INTERESSERT:  -  Sykehuset hadde en negativ holdning. Det virket ikke som om at de var interessert i at pasientene skulle bli friske, dersom de selv ikke kunne hjelpe dem, forteller Rose Benonisen (42). Ektemannen hennes, Geir Roger, i bakgrunnen. Foto: Knut-Ivar Johansen
- IKKE INTERESSERT: - Sykehuset hadde en negativ holdning. Det virket ikke som om at de var interessert i at pasientene skulle bli friske, dersom de selv ikke kunne hjelpe dem, forteller Rose Benonisen (42). Ektemannen hennes, Geir Roger, i bakgrunnen. Foto: Knut-Ivar Johansen Vis mer

Mens det hele pågikk kom hun med mange forslag til andre metoder til behandling, men ble ikke hørt av sykehuset.

Benonisen mener sykehuset i Tromsø burde foreslått at hun kunne dra til et annet sykehus for å få ny vurdering. I stedet ble internettsøk, venner og bekjente redningen.-  En av sykepleierne på det lokale sykehuset Gravdal sendte en mail til Ullevål. De fikk mailen hennes i april, og jeg fikk komme på utredning allerede i mai, sier Benonisen.

50 prosent sjanse

På Ullevål fikk hun positive nyheter.

-  De mente at det ikke var noe problem, og ga meg nytt håp. Jeg følte meg som et menneske igjen da jeg kom dit, og de ga inntrykk av at de ville gjøre alt i deres makt for å få meg frisk, forteller hun.

De ga henne 50 prosent sjanse til å overleve kreften.

-  Jeg gikk altså fra null prosent til 50 prosent sjanse bare ved å oppsøke et annet sykehus.

Rose ble operert ved Ullevål i august, og legene fjernet 65 prosent av leveren hennes.

-  Jeg var på kontroll for tre uker siden, og da var alt helt fint. Leveren min har vokst tilbake til full størrelse, og jeg er hundre prosent kreftfri!, smiler hun.

-  Det nytter

Det som forundrer henne mest, er innsatsen til Tromsø Universitetssykehus.

-  Jeg foreslo jo ny operasjon, men ble avvist. Sykehuset mente det ikke hadde noen hensikt.

Hun ønsker at andre i samme situasjon skal vite at det nytter å ta opp kampen. -  Folk må skjønne at det ikke nødvendigvis må være slik fordi legene sier at det er det. Man kan gå litt videre med saken, og prøve flere sykehus for å få et andres mening, sier hun.

-  Hadde jeg hørt på legene i Tromsø, så hadde jeg ikke vært i live i dag. Så enkelt er det, sier hun stille.

Universitetssykehuset i Tromsø vil ikke kommentere saken av hensyn til taushetsplikten overfor den enkelte pasient. -  Vi anbefaler generelt pasienter som er misfornøyde å kontakte Norsk Pasientskadeerstatning og bruke sin klagerett, sier Tor Øydvin, informasjonssjef ved Universitetssykehuset i Tromsø.