Rose ble kidnappet til Joseph Konys harem. Der ble hun voldtatt og fødte geriljalederens sønn

Var 15 da hun fikk valget: Bli Konys kone eller dø.

LRA-OFRE: Faren til Oma Phillip (10) omtales som verdens mest ettersøkte mann - den fryktede geriljalederen Joseph Kony. Moren, Achiro Rose, ble kidnappet som 13-åring og tvunget til å gifte seg med Kony da hun var 15 år.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LRA-OFRE: Faren til Oma Phillip (10) omtales som verdens mest ettersøkte mann - den fryktede geriljalederen Joseph Kony. Moren, Achiro Rose, ble kidnappet som 13-åring og tvunget til å gifte seg med Kony da hun var 15 år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GULU (Dagbladet): Hun er én av anslagsvis 60 000 barn og unge som er kidnappet av Herrens Motstandshær —  eller LRA (Lord's Resistance Army). Likevel er Roses historie helt unik. Nå forteller hun Dagbladet hvordan hun endte opp som kona og sex-slaven til den fryktede geriljalederen og kristenekstremisten Joseph Kony. Den internasjonale straffedomstolen i Haag regner ham som verdens mest ettersøkte mann.

LRA-kommandanter dominerer lista over ettersøkte fra krigsforbryterdomstolen i Haag, og Kony selv er siktet for 12 forbrytelser mot menneskeheten og 21 krigsforbrytelser. Bruk av sex-slaver og barnesoldater, bortføringer, massedrap og tortur er bare noe av det som er omtalt i den omfattende siktelsen.

Tryglet Rose var 12 år gammel da det en dag banket på døra i huset i den lille landsbyen hun bodde utenfor Gulu i Nord-Uganda.

- Vi skjønte med en gang hvem det var, forteller hun.

Men da tanta nektet å åpne truet de med å kaste en granat inn gjennom vinduet.  - Hun sa jeg var alt for ung, men det hørte de ikke på. Hun tryglet for meg, men fikk bare et slag i ansiktet tilbake, forteller hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer