HEDRET POLITIET: Mange la rosene sine på politibiler etter å ha vært på gårsdagens massemønstring i Oslo sentrum. Foto: LEIF STANG
HEDRET POLITIET: Mange la rosene sine på politibiler etter å ha vært på gårsdagens massemønstring i Oslo sentrum. Foto: LEIF STANGVis mer
APPLAUDERTE HELTENE: Alle i Oslopolitiet og mange fra andre politidsitrikter har jobbet intenst med terroranslaget de siste dagene.
APPLAUDERTE HELTENE: Alle i Oslopolitiet og mange fra andre politidsitrikter har jobbet intenst med terroranslaget de siste dagene.Vis mer

Rosehyllesten fikk politisjefen til å gråte

- Dette var veldig rørende, sier Johan Fredriksen. Forteller om ekstreme belastninger for politifolkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stabssjef Johan Fredriksen har stor forståelse for at norske og internasjonale medier og publikum har mange spørsmål om politiet kunne ha reagert raskere eller brukt andre metoder under terrordramaet, men mener evalueringen må vente.

- Det er en tid for alt. Det vi så 22. juli var et scenario verden ikke har sett maken til. Meldingene fra Utøya kom mens alle var opptatt av eksplosjonen i Regjeringskvartalet og å redde liv der. Nå står vi her og kjenner fasiten, men det er litt krevende å være politi når etterpåklokskapen trer inn  allerede i den situasjonen vi er i nå, sier Fredriksen.

- Det gjør noe med oss Han forteller om politifolk som har vært utsatt for umenneskelige belastninger, enten ved å være først på åstedene for massedrapene eller i andre ekstremt krevende situasjoner over lang tid.

- Bare tenk på de unge politibetjentene fra Nordre Buskerud som finkjemmet hele denne øya etter at Beredskapstroppen dro. Alle de politifolkene har måttet skifte uniformer, for å si det slik, sier stabssjefen til Dagbladet.

Han beskriver fire døgn der alle har vært opptatt av å være profesjonelle utad, samtidig som svært sterke følelser har kommet til uttrykk i perioder. Et omfattende HMS-arbeid er iverksatt

PREGET: Stabssjef Johan Fredriksen legger ikke skjul på at han må takle sterke følelser etter blodbadet 22. juli. - Og det er jeg som sitter på avstand, tenk på dem som var midt oppi det, sier han til Dagbladet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PREGET: Stabssjef Johan Fredriksen legger ikke skjul på at han må takle sterke følelser etter blodbadet 22. juli. - Og det er jeg som sitter på avstand, tenk på dem som var midt oppi det, sier han til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Vi har sett realitetene i denne saken på en annen måte enn andre. Det gjør noe med oss. Inni uniformen er det mennesker av kjøtt og blod. Vi har de samme følelsene som alle andre, sier Fredriksen.

- Veldig rørende Da han under gårsdagens massemønstring i Oslo fikk se osloborgere som applauderte passerende politifolk, og som la ned mengder av roser på parkerte politibiler - da kom tårene også for stabssjefen.

- Det var veldig rørende. Jeg var kommet hjem, satt i sofaen og så rosearrangementet på tv. Da merket jeg at ting løsnet litt.

- Gråt du?

- Det gjorde jeg. Og det er de mange av oss som har gjort de siste dagene. Heldigvis, sier Fredriksen.

SPONTAN HYLLEST: Mange følte for å gi politiet en oppmuntring i går.
SPONTAN HYLLEST: Mange følte for å gi politiet en oppmuntring i går. Vis mer

- Mange av våre medlemmer og kolleger har hatt veldig tøffe dager og har sett mye grusomt. Det er ubeskrivelig det de har vært med på, og det er nok bare de som har opplevd det som kan forstå hvordan det har vært. Man har øvd og trent, men ikke på noe så ekstremt som dette, det er en påkjenning ingen har vært borti, sa Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening til Dagbladet i helga.

Tidligere i dag berømmet også justisminister Knut Storberget politiets innsats.

- Politiet fortjener stor en takk fra hele Norge for deres ekstraordinære innsats. Det har vært viktig for meg å berømme politikvinnene og - mennene på gata og alle ledd oppover i politiet, sa Storberget på en pressekonferanse etter møtet med politiledelsen.

FLOM AV ROSER: Også ambulanser ble overøst av blomster i Oslo sentrum i går.
FLOM AV ROSER: Også ambulanser ble overøst av blomster i Oslo sentrum i går. Vis mer