Rosenborgs fredsapostel

Navn: Ola By Rise Alder: 40 Yrke: Fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I sin tid som Rosenborg-spiller sa Ola By Rise en gang om trener Nils Arne Eggens kontor at «det henger en verbal giljotin over skrivebordet der». Det sies at den samme By Rise i sin nåværende rolle som hjelpetrener «roer Eggen». Spillerne gir ham mye av æren for at det er ro i RBK-leiren, den sportslige turbulensen til tross.
  • Forholdet mellom de to Rosenborg-trenerne har ikke alltid vært like bra. Det har vært noen verbale sammenstøt opp gjennom årene, ikke minst i 1993, da By Rise var en del av spilleropprøret som fikk Eggen til å skrive sin avskjedssøknad. Men det var et to timer langt møte mellom de samme to herrer som til slutt løste floken.
  • De har begge lang felles fartstid på Lerkendal. Eggen som trener med «evighetskontrakt» og By Rise som spiller med rekordmange kamper og triumfer. Det er kanskje dette lange samlivet som gjør at de får samarbeidet til å fungere i dag, for som personer er de svært forskjellige: Der Eggen er hissig og impulsiv, er By Rise saklig og systematisk. Men begge er innbitte konkurransemennesker som liker å få rett, og det må vel fortsatt kunne skape en og annen frisk diskusjon?
  • Ola By Rise debuterte i Rosenborg-målet som tenåring, i ei tid da det ennå var vanlig å ta en utdannelse ved siden av fotballkarrieren. Selv studerte han på Universitetet i Trondheim og fikk seg jobb som sportsjournalist i Arbeider-Avisa.
  • Alle som leser By Rises la-a-a-ange elektroniske brev på Rosenborgs hjemmeside, forstår at han ikke er spesielt tabloid. Det var vel derfor naturlig at han flyttet over til Adresseavisen, der han begynte på sportssidene og endte opp i kulturavdelingen. Den dag i dag er han å se i avisas spalter som anmelder av barnebøker.
  • Hjemme i boligen på Angelltrøa har Ola By Rise barna Mari (16), Erlend (13) og Dorte (8) sammen med sin kone Grethe. Hun er ifølge sin ektemanns hjemmeside «verdens vakreste» og ellers aktiv billedkunstner. Selv han også visse kunstneriske utskeielser, i form av å skrive sangtekster og å opptre som sangartist.
  • Mens Nils Arne Eggen hopper opp og ned på sidelinja, står Ola By Rise og gjør sine notater. Han er både seriøs og ambisiøs. Når Eggen en gang trekker seg som hovedtrener, står By Rise klar til å ta over. Flere kandidater vil nok knives om jobben, men det vil ikke forundre oss om den gamle keeperkjempen greier å redde den.