Rosene fjernes utenfor tinghuset

- Jeg håper noen kommer og legger ned nye, friske blomster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samtidig som sterke detaljer fra obduksjonsrapporten blir lagt frem på innsiden av rettssal 250, blir det meste av blomster utenfor tinghuset fjernet.

- Vi har fått beskjed om å fjerne de blomstene som er døde, og det er veldig mange, sier Scott Fraiser, til Dagbladet.

Han er opprinnelig fra Skottland og har jobbet for ISS i tre dager. Likevel har han fått med seg det som skjer på innsiden av tinghuset.

Trist
Han viser frem kniven han bruker for å kutte ned de døde blomstene.

- Jeg bruker kniven min til å fjerne det som er dødt, i motsetning til Breivik, som tok livet av det som var friskt, sier Fraiser.

Han syntes det er litt trist at blomstene fjernes, men håper at folk vil legge ned nye, friske blomster.

REGNTUNG DAG: ISS fjerner blomster fra rosetoget forrige uke, som ble hengt på gjerdene utenfor tinghuset. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REGNTUNG DAG: ISS fjerner blomster fra rosetoget forrige uke, som ble hengt på gjerdene utenfor tinghuset. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke så mye igjen her nå, så det hadde vært fint hvis det kom nye blomster, sier han.

- Uheldig sammenheng Morten Anker-Nilssen, parkforvalter i Bymiljøetaten i Oslo kommune understreker at det fra kommunens side ikke er noen sammenheng mellom hva som forgår i rettsalen og hvordan rosene blir behandlet.

- Det var kanskje en uheldig sammenheng at rosene fjernes fra Oslo tinghus akkurat i dag når man gjennomgår obduksjonsrapporter fra Utøya. Dersom noen føler seg støtt av dette, er det veldig beklagelig, sier Anker-Nilssen.

Han understreker at kommunens intensjon med fjerningen av rosene er nettopp å unngå at noen blir støtt.

- Vi vil gjøre dette med verdighet. Rosene fjernes nå fordi nesten alle var visne, og da ser det ikke så pent ut, sier Anker-Nilssen.
 

Kompost Han forklarer at Oslo kommune har en løpende avtale med ISS om at de skal fjerne visne roser utenfor Oslo tinghus.

- Nå gjør vi det samme som ble gjort foran Domkirken i høst, nemlig at rosene bevares og blir til kompost, sier Anker-Nilssen.

Han understreker at dette er et håndarbeid hvor rosene skal legges i kasser, og hvor kort, hjerter, flagg, bamser og hilsener leveres til Riksarkivet.

SLIK SÅ DET UT I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI
SLIK SÅ DET UT I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI Vis mer

- I forrige uke så vi at noen hadde lagt ned én rose for hver omkommet fra 22.juli med et navn festet til hver rose. Slike ting tar vi selvsagt vare på, sier Anker-Nilssen. Utfordringen denne gang er at rosene visner raskere enn de gjorde foran Domkirken, ifølge parkforvalteren.

- Rosene ved Domkirken for det meste lå på en gressplen, mens rosene denne gangen ligger på steintrapper, og at vårsola tar hardt, forklarer Anker-Nilssen.

Glad
Christin Bjelland, nestleder i den nasjonale støttegruppa, er klar over at rosene er blitt tatt bort.

- Vi sto og så på da de fjernet de visne rosene. Vi er egentlig glade for at de blir tatt bort, for det er dobbelt trist å se på visne roser, sier hun til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor rosene fjernes fra Oslo tinghus samtidig som man starter å legge fram obduksjonsrapportene fra de 69 døde fra Utøya, sier Oslos ordfører, Fabien Stang, følgende til Dagbladet:

- Jeg har ikke vært borte i denne prosessen med å bestemme når roser skal fjerne, men jeg kan ikke tenke meg at det ligger noe symbolikk i at rosene fjernes akkurat i dag.

Nye blomster
Ordføreren tror det vill komme nye blomster på stedet.

KORT OG HILSENER: I går lå det flere kort og hilsener til ofrene etter 22.juli utenfor Oslo tinghus. FOTO: ESPEN SANDLI
KORT OG HILSENER: I går lå det flere kort og hilsener til ofrene etter 22.juli utenfor Oslo tinghus. FOTO: ESPEN SANDLI Vis mer

- Jeg vil tro at rosene nå fjernes fordi de har mistet sitt uttrykk som blomst, og slik at det blir plass til nye og friske roser, sier Stang.

Han håper rosene blir ivaretatt.

- Rosene bør plukkes bort for hånd på samme måte som rosene utenfor Domkirken ble plukket bort. Tanken er at rosene fra tinghuset også kan bli en del av komposten som er tenkt brukt ved minnesmerket for 22.juli, sier Stang.

Blir ivaretatt
Hans Moe-Christensen, regiondirektør i ISS, forteller til Dagbladet at de har fått oppdrag fra Bymiljøetaten i Oslo kommune om å fjerne rosene utenfor Oslo tinghus. 

- Oppdraget går ut på å sende bamser til Riksarkivet og å levere rosene på et spesielt sted på Grønmo slik at de blir ivaretatt på samme måten som rosene utenfor Domkirken ble ivaretatt, sier Moe-Christensen.

FRA I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI
FRA I GÅR: Rosehavet utenfor Oslo tinghus var såpass omfattende torsdag denne uka. FOTO: ESPEN SANDLI Vis mer
TOMT: Det er lite blomster igjen utenfor tinghuset. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TOMT: Det er lite blomster igjen utenfor tinghuset. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer