ROSER CASTRO: Utenriksminister Børge Brende på et historisk besøk på Cuba. Han er første norske utenriksminister til å besøke regimet. Brende vil at Norge skal spille en aktiv rolle i reformprosessen som Cuba har startet under Raúl Castro. Her takker han pent nei til en mojito. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ROSER CASTRO: Utenriksminister Børge Brende på et historisk besøk på Cuba. Han er første norske utenriksminister til å besøke regimet. Brende vil at Norge skal spille en aktiv rolle i reformprosessen som Cuba har startet under Raúl Castro. Her takker han pent nei til en mojito. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Roser Castro og Obama

Børge Brende til Cuba i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo/Havanna (Dagbladet): Når Børge Brende i dag lander på Cuba, er det første gang en norsk utenriksminister besøker Castro-regimet.

Brende berømmer Raúl Castro for reformprosessen han har innledet, og normaliseringen Barack Obama har åpnet for.

Utenriksministeren mener Norge har gode muligheter til å spille en pådriverrolle i den økonomiske og politiske reformprosessen i landet som har vært styrt av kommunistpartiet og brødrene Fidel og Raúl Castro siden revolusjonen i 1959.

Mislykket blokade - President Barack Obamas åpning for normalisering av forholdet til Cuba gir en ny mulighet også i vårt samarbeid med Cuba. Utenriksminister John Kerry slo fast at blokaden ikke bare har mislykkes i å fremme USAs mål. Den har faktisk bidratt til å isolere USA mer enn Cuba. I denne situasjonen, der Cuba og USA forhandler om å normalisere forholdet mellom landene, som er en viktig prosess ikke bare for USA og Cuba, men også for regionen og Europa, ønsker jeg å vise støtte til den positive utviklingen Cuba er inne i, sier Brende til Dagbladet.

Men han understreker at det gjenstår mye, ikke minst reformer for forsamlings- og ytringsfrihet.

- Dette vil jeg ta opp i mine møter med myndighetene. Jeg skal også møte representanter for det sivile samfunn og ikke minst de kjente bloggerne, sier Brende.

Møter FARC-geriljaen Det andre formålet med besøket er å støtte fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia. Siden 2012 har Norge og Cuba sammen hatt en tilretteleggerrolle i disse forhandlingene på Cuba.

- Konflikten mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia har vart i over 50 år, og er den lengst varende væpnede konflikten på ven vestlige halvkule. 200 000 mennesker har blitt drept.

- Det å kunne være med på det som forhåpentligvis er innspurten i forhandlingene på Cuba, og ikke minst å kunne møte FARC-geriljaen ansikt til ansikt og oppmuntre dem til å få på plass en avtale og legge ned våpnene, er viktig, sier Brende.

Obamas tale Det var 17. desember i fjor Obama holdt sin historiske tale og ba Kongressen endre lover som opphever den mer enn 50 år gamle blokaden mot Cuba. På nyåret iverksatte han tiltak som myker opp blokaden, letter noe på reiserestriksjonene og tillater større pengeforsendelser fra eksilkubanere til familier på Cuba.

Opposisjonelle i kubanske fengsler ble satt fri, amerikaneren Alan Gross slapp ut av kubansk fengsel, og de såkalte fem heltene, kubanske agenter som satt på lange fengselsdommer i USA, kom hjem til nasjonal feiring. Nå forhandler de to tidligere fiendene om normale diplomatiske forbindelser.

- Det gjenstår mye når det gjelder økonomiske og politiske reformer, men vi må nå støtte opp om det positive som skjer på Cuba. Jeg er enig med Kerry i at isolasjonen av Cuba ikke har bidratt positivt.

Utnytte handlingsrom - Norge har jo også siden 2000 stemt for resolusjoner i FN mot USAs sanksjoner mot Cuba. Så det er ingen ny politikk, det sto vi for også sist vi var i regjering. Men i utenrikspolitikken viktig å utnytte et handlingsrom som åpner seg, og dette handlingsrommet har vi ventet på, sier Brende.

I dag møter han sin kubanske kollega Bruno Rodriguez til politiske samtaler i Havanna.

- Når det gjelder forsamlingsfrihet og ytringsfrihet, er det jo en del som gjenstår. Men det har jeg nå en mulighet til å ta opp med Rodríguez, som jeg gjorde da jeg møtte han under FN-toppmøtet i september i fjor. Han forsvarte selvsagt Cubas politikk, det er jo hans oppgave som utenriksminister på Cuba. Men han signaliserte samtidig at det var økonomiske og politiske reformer på gang, og understreket ikke minst dialogen med den katolske kirken, sier Brende.

Møter katolsk kardinal Dagens program starter med et møte med unge bloggere, aktivister fra seksuelle minoriteter, representanter for den katolske kirken og andre fra det sivile samfunn på Cuba. Brende møter også den katolske kardinalen i Havanna.

- Den katolske kirken har gjennom sin tilretteleggerrolle spilt en avgjørende rolle for normaliseringen mellom Cuba og USA, og har senere fått en sterkere rolle i det cubanske samfunnet. Det er vel i realiteten den eneste organisasjonen som fritt kan holde møter og utgi publikasjoner som ikke er dominert av myndighetene. Så får vi håpe at dette er begynnelsen til noe bedre, sier Brende.

- For noen år siden ble din partikollega og nå regjeringskollega Jan Tore Sanner nektet innreise til Cuba for å møte dissidenter. I dag blir du tatt i mot av din utenrikskollega på Cuba. Har Høyre i regjering endret linje i Cuba-politikken?

- Verden har jo endret seg. Det at USA nå åpner for å oppheve sanksjonene, at politikere fra USA reiser til Cuba, viser jo det. Cuba har endret seg. De har sluppet ut politiske fanger og viser gryende politiske og økonomiske reformer. Det synes jeg det er positivt å støtte opp under. Så skal vi være meget klar i vårt menneskerettighetsbudskap, som jeg var med utenriksministeren i fjor høst.

Sanner nektet visum - Jeg synes det var uklokt av Cuba å ikke gi visum til Sanner, men jeg føler at det er en ny tid på Cuba. Det har amerikanerne tatt inn over seg. Da skulle det bare mangle at Norge ikke tok inn over seg de nye realitetene. Hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk ligger fast. Men når forholdene i verden endrer seg kraftig, må jo hovedlinjene og prinsippene endre seg i tråd med virkeligheten.

- Vi er også gjennom vår rolle i fredsforhandlingene for Colombia posisjonert slik at vi kan ha en pådriverrolle overfor Cuba, slik at reformene fortsetter og ikke stopper opp. Vi har ingen garantier mot tilbakeslag, men uten et politisk diplomati som forsterker den positive utviklingen, tror jeg sjansen for varige reformer blir mindre.

IMPONERT: Som generalsekretær i Røde Kors besøkte Børge Brende Cuba i 2010. Han ble imponert over Cubas kompetansee på katastrofeberedskap og krisehåndtering. 
Foto:  Kristen Karlsen / Dagbladet
IMPONERT: Som generalsekretær i Røde Kors besøkte Børge Brende Cuba i 2010. Han ble imponert over Cubas kompetansee på katastrofeberedskap og krisehåndtering. Foto: Kristen Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Så du tror Norge kan gjøre en forskjell og bidra til den retningen Cuba tar?

- Jeg håper det. Vi har jo gjennom samarbeidet om fredsprosessen i Colombia etablert gode kontakter. Det er en fredsprosess som har høstet stor anerkjennelse i Latin-Amerika og vært viktig for Cuba. Og når Obama har skåret gjennom, og sagt at disse sanksjonene mot Cuba ikke har vært vellykket og vurderer å åpne ambassade på Cuba, er det historisk. Norge kan i samarbeid med USA, Cuba og Latin-Amerika bidra til at Cuba blir integrert i det internasjonale frihandelssystemet som er etablert, slik at folk på Cuba får ta del i den velstandsutviklingen som skjer i resten av verden.

Oppsiktsvekkende - Det er jo ikke bare oppsiktsvekkende det skrittet Obama har tatt, det er jo et gjennombrudd at Raúl Castro har fått med seg Fidel også, selv om man vel kanskje har sett sterkere begeistring fra Fidel i andre saker enn til denne avtalen.

- Men ting er endret. Med Venezuela som er under enormt økonomisk press nå med halvering av oljeprisen, ser jo Cuba at de vil ikke kunne fortsette å importere olje og gass fra Venezuela for en slikk og ingenting. Så de har nok innsett at realitetene innhenter Cuba også. Men de gjør det på sin måte, og gradvis. Jeg syns USA har vist Cuba respekt, dermed blir dette en reell prosess for to nasjoner respekterer hverandre.

Generasjonsskifte - Er det aktuelt for Norge å utvide samarbeidet med Cuba til nye områder?

- Norge har allerede i mange år støttet et kompetansesenter for evakuering ved naturkatastrofer, og der er det mange som har mye å lære av Cuba.

- Så støtter vi prosjekter rundt menneskerettigheter og det sivile samfunnet, og vi har støttet den cubanske helsebrigaden som har gjort veldig stor innsats blant annet på Haiti. Så får vi se hvordan veien går videre.

- Disse samtalene gir jo en unik mulighet til å ta opp vanskelige saker, men også berømme framgangen de har oppnådd. Det er jo heller ingen tvil om at Cuba står overfor et generasjonsskifte. Fidel og Raúl er jo godt voksne. Det å kunne knytte kontakter med den nye generasjonen, blir viktig, sier Brende.

SAMARBEID: Norge støtter et kompetansesenter på katastrofeberedskap på Cuba. Her får Børge Brende demonstrert redningsarbeid hos Cubas Røde Kors under sitt besøk som generalsekretær i Norges Røde Kors i 2010. Foto:  Kristen Karlsen / Dagbladet
Mottatt fra epost: 11.04.2010
SAMARBEID: Norge støtter et kompetansesenter på katastrofeberedskap på Cuba. Her får Børge Brende demonstrert redningsarbeid hos Cubas Røde Kors under sitt besøk som generalsekretær i Norges Røde Kors i 2010. Foto: Kristen Karlsen / Dagbladet Mottatt fra epost: 11.04.2010 Vis mer