Roser Celina opp i skyene

Celina Midelfart har som mange andre toppledere sett nytten av å lytte til erfarne næringslivsfolk. Trygve Hegnar har i en årrekke vært en støttespiller for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som rådgiver er Trygve kompromissløs, ærlig og to the point. Det er veldig verdifullt, sier Celina Midelfart.

I regi av Polyteknisk Forening ble hun og Trygve Hegnar dybdeintervjuet på scenen på Parkteatret i Oslo i går kveld. Den kvinnelige bedriftslederen la ikke skjul på at hun trengte råd og vink da hun allerede som svært ung overtok roret i familiebedriften.


- Nær venn
- Jeg møtte situasjonen spørrende og lyttende til dem som hadde fornuftige meninger å komme med. Jeg ønsket størst mulig informasjonsgrunnlag før jeg fattet beslutninger, fortalte Midelfart.

Trygve Hegnar gir sin «elev» det beste skussmål.

- Celina har vist en handlekraft som imponerer. Hun har snudd familiebedriften fra sjampo og kosmetikk og vridd det over mot helse. Celina bruker rådgivere hele tida, og hun bruker gode rådgivere. Ellers kvitter hun seg med dem, sa Hegnar fra scenen på Parkteatret.

Etter seansen ønsket Dagbladet at Celina Midelfart skulle redegjøre nærmere for hva Hegnar har betydd for henne som en slags mentorfigur. Hun lettet litt på sløret.


- Jeg bruker et sett av rådgivere. Trygve regner jeg mer for å være en veldig, veldig nær venn, sier Midelfart til Dagbladet.

Mange norske toppledere sier at de aldri ville vært der de er i dag hvis det ikke hadde vært for mentoren deres. Mentorer blir stadig viktigere i arbeidslivet, mener eksperter.

 MENTOR: I regi av Polyteknisk Forening ble Celina Midelfart og Trygve Hegnar dybdeintervjuet på scenen på Parkteatret i Oslo i går kveld. Da hun        som svært ung overtok roret i familiebedriften, fikk hun råd fra blant andre Hegnar. Foto: Daniel Sannum Lauten
MENTOR: I regi av Polyteknisk Forening ble Celina Midelfart og Trygve Hegnar dybdeintervjuet på scenen på Parkteatret i Oslo i går kveld. Da hun som svært ung overtok roret i familiebedriften, fikk hun råd fra blant andre Hegnar. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Fenomen

- Det har blitt svært vanlig at norske ledere skaffer seg en personlig mentor. Vi opplever at fenomenet brer om seg, sier Jennybeth Ekeland.

Hun er sjef for mentorprogrammet til AFF (Administrativt forskningsfond) ved Norges Handelshøyskole, som håndplukker mentorer til ledere både i det private næringsliv og det offentlige. Hvert år sørger AFF for at 80 til 100 nye ledere får sin egen skreddersydde mentor.

- En mentor er en erfaren leder som hjelper en mindre erfaren leder til å utvikle seg i jobben. Mentoren kan være en samtalepartner både når det gjelder lederrollen, personlig utvikling eller konkrete utfordringer i jobben. Vi anbefaler ledere å skaffe seg en mentor for å få hjelp til å utvikle seg, sier Ekeland. HR-rådgiver Jan Wiese i HR Norge tror mentorvirksomhet blir stadig viktigere.

- Naturlig å søke hjelp

- I arbeidslivet er det mye av denne formen for veiledning, veldig mye mer enn vi tror. Det er jo helt naturlig å søke hjelp hos eldre, erfarne og kunnskapsrike personer når vi vil utvikle oss. Mentorskap er et spennende fenomen som har mye å si for videreføring av kunnskap, sier Wiese.


En person som har mentor, kalles adept. Mentor og adept møtes regelmessig, men det skal være en viss avstand i forholdet.

- Vi legger vekt på at relasjonen skal være profesjonell, selv om enkelte vil velge mentor ut fra sin egen bekjentskapskrets. De som finner en egen mentor, vil ofte ha profilerte toppledere, men dette er ikke nødvendigvis de beste mentorene. Koblingen skal være riktig, kjemien skal stemme, og mentor skal ha de riktige kvalifikasjonene. Dette er helt avgjørende for at det skal gi resultater, sier Jennybeth Ekeland.