TIL MINNE: På en øde skogsvei i Herringbotn har noen lagt ned roser, andre blomster og lys til minne om de fire kvinnene som er omkommet eller antas omkommet på Jamtfjelltind.
TIL MINNE: På en øde skogsvei i Herringbotn har noen lagt ned roser, andre blomster og lys til minne om de fire kvinnene som er omkommet eller antas omkommet på Jamtfjelltind.Vis mer

Roser for de omkomne

Innerst på øde skogsvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HERRINGBOTN (Dagbladet): Etter tre kvarters kjøring fra Mosjøen, innerst i en svært humpete og øde skogsvei, står de der plutselig: en samling roser, andre blomster og lys, satt ned i ei snøfonn ved veien.

Ingen mennesker er å se, og det er helt stille ved foten av fjellet, bortsett fra en buldrende foss i det fjerne. En svak flamme brenner fortsatt i et par av lysene, som tilsynelatende er satt ned i dag eller i går.

Veien til fjelletLysene og blomstene står her fordi dette er veien opp til fjellområdet der Berit Rugeldal (47) og søstrene Tove Peggy (45), Bjørg Heidi (43) og Therese Mari (29) Åkerøy ble tatt av ras på søndag. Berit og Tove Peggy er bekreftet omkommet, mens de to andre er savnet, men antas omkommet, de også. Fire turkamerater kom fra ulykken i live, men to er skadd og på sykehus.

I dag offentliggjorde Åkerøy-familien et bilde av de tre søstrene, foreviget i et element de alle fant seg til rette i - fjellet. Alle var iherdige friluftsentusiaster, og dro ofte på ski- eller fottur i fjellene på Helgeland.

De tre bodde i Mosjøen og Brønnøysund, men var egentlig fra bygda Åkerøy i den lille kystkommunen Dønna, med drøyt 1400 innbyggere. I tillegg til kriseberedskapen i Vefsn kommune, der to av søstrene og venninna Berit bodde, har også Dønna iverksatt omsorgsapparatet.

I beredskap
- Det er riktignok lenge siden søstrene flyttet herfra, men de har fortsatt foreldrene og øvrig familie her, i tillegg til at de fortsatt kjenner mange i kommunen, forteller Dønna-rådmann Terje Westin til Dagbladet.

I SITT RETTE ELEMENT: Søstrene Tove Peggy (45, f.v.), Bjørg Heidi (43) og Therese Mari (29) Åkerøy var alle friluftsentusiaster og gikk ofte på fot- eller skiturer i fjellene på Helgeland. Foto: PRIVAT/POLITIET
I SITT RETTE ELEMENT: Søstrene Tove Peggy (45, f.v.), Bjørg Heidi (43) og Therese Mari (29) Åkerøy var alle friluftsentusiaster og gikk ofte på fot- eller skiturer i fjellene på Helgeland. Foto: PRIVAT/POLITIET Vis mer

Westin har ansvar for å koordinere omsorgsgruppa, som består av lege, helsesøster, psykiatrisk sykepleier og prest.

- Det er nok Vefsn kommune som har hatt det striest, men vi har beredskap for folk i vårt nærmiljø som måtte trenge noen å snakke med, først og fremst nærmeste familie, som vi har hatt løpende kontakt med. Beredskapen vil bli opprettholdt framover, i samarbeid med gruppa i Vefsn, sier han.

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl opplyser til Dagbladet at kommunens omsorgsapparat vil stå i beredskap iallfall ut denne uka.

Letingen etter Bjørg Heidi og Therese Mari har vært avblåst siden i går, på grunn av stor rasfare. I morgen vil imidlertid en geolog fra Norges Geotekniske Institutt dra på befaring i helikopter og vurdere hvorvidt det er forsvarlig å sende inn letemannskaper eller ei.

VED FOTEN AV FJELLET: Blomstene og lysene er lagt ned ved innfartsveien til fjellområdet der turgruppa på åtte ble tatt av ras på søndag. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VED FOTEN AV FJELLET: Blomstene og lysene er lagt ned ved innfartsveien til fjellområdet der turgruppa på åtte ble tatt av ras på søndag. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer