ROS: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen stiller seg bak regjeringens håndtering av gisselsituasjonen i Algerie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ROS: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen stiller seg bak regjeringens håndtering av gisselsituasjonen i Algerie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Roser Jens for krisehåndteringen

Høyre og Frp stiller seg bak regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (Dagbladet): Klokka 19 i kveld informerte statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide om den dramatiske situasjonen som utspiller seg på Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie akkurat nå.

En halv time tidligere hadde Barth Eide hasteinnkalt den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for å infomere om situasjonen. 

På Stortinget er det uro for den spente situasjonen, samtidig som regjeringen høster ros for håndteringen.

- Vi vet ikke, men så langt tyder alt på at dette er en regional konflikt, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet, og viser til den spente situasjonen i Mali der franske styrker har intervenert for å slå tilbake islamistiske opprørere.

Eventuell smitteeffekt avhenger av hvordan andre grupperinger i regionen vurderer aksjonen som vellykket, mener hun.

- Mye tyder på at det har vært blodige kamper. Det er høyst usikkert hvordan dette vil bli vurdert.

Solberg sier Høyre stiller seg bak regjeringens holdning om at gislenes liv og helse er det viktigste.

- Ut fra det vi nå vet, har regjeringen håndtert dette så godt de kan, sier hun, og roser Stoltenberg for det hun mener er det rette fokuset: Å få folk hjem.

Når situasjonen roer seg, mener Høyre-lederen at regjeringen må finne ut av og forklare hva som har skjedd. Å gå inn å vurdere og spekulere i en så langt uavklart situasjonen, mener hun blir feil.

- Det virker voldsomt sett utenfra, sier hun.

Gjennomgangstonen fra de to største opposisjonspartiene på Stortinget, er ros til regjeringens krisehåndtering.

- Vi har blitt løpende orientert, og det vil jeg berømme regjeringen for. De har holdt oss så godt informert som det er mulig, om det som er en veldig uavklart situasjon, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Det er jo en håpløs situasjon. Alt man kan gjøre er å sitte som tilskuer og motta informasjon etter hvert som den kommer inn.

Stoltenberg forklarte tidligere i kveld at den norske regjeringen, som myndighetene i de andre landene som har statsborgerer på anlegget i In Amenas, ville varsles før en eventuell militær operasjon. Det var det flere som ikke ble - Stoltenberg ble underrettet om operasjonen av algeriske myndigheter etter at den var satt i gang.

Frp-lederen var tilbakeholden med å kommentere hva hun tenkte om det.

- Det er litt tidlig å si noe om, men jeg har stor forståelse for at Norge og andre berørte nasjoner har ønsket å bli informert i forkant, særlig med tanke på at det er nordmenn direkte involvert i en veldig farlig situasjon.

- Så gjenstår det å se hva som er algeriske myndigheters begrunnelse for at de gikk fram som de gjorde. Det antar jeg vi får anledning til å debattere siden, sa hun, og la til:

- Våre tanker går først ut til de pårørende og hele Statoil som organisasjon, som jo er under et voldsomt press.

Hun berømmer både regjeringen og Statoil for måten situasjonen håndteres på.

PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg om status i gisselsituasjonen i Algerie tidligere i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg om status i gisselsituasjonen i Algerie tidligere i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer