Roser Musharraf for «positive skritt»

3000 opposisjonelle arrestert, tv-stasjoner stengt og dommere avsatt. USA tror presidenten gjør det han mener er best for landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush roser Pakistans president Pervez Musharraf for «positive skritt».

– Han har erklært at han vil ta av uniformen, og at det vil bli avholdt valg. Jeg kaller dette positive skritt. Jeg velger å tro en mann på hans ord, sa Bush ifølge AP på en pressekonferanse i går.

Han rettet ingen kritikk mot den pakistanske presidenten og generalen. Tvert imot roste han Musharraf for hans kamp mot militante islamister og al-Qaida, og fjernet all tvil om at USA fortsatt støtter presidenten i denne kampen.

Hindret møte

Etter en uke med unntakstilstand er ifølge The economist rundt 3000 opposisjonelle arrestert i Pakistan. Private tv-stasjoner er stengt, utenlandske journalister utvist og flere dommere er avsatt. Demonstrasjoner blir slått ned på med makt, og tidligere statsminister Benazir Bhutto advarer at landet går mot kollaps.

– De har forverret situasjonen slik at atommakten Pakistan nå er på randen av implosjon, sier Bhutto ifølge Reuters.

Hun ble i går løslatt fra husarrest, og fikk møte partifellene fra Pakistans Folkeparti. Men da hun ville besøke høyesterettsdommer Iftikhar Chaudhry, som ble avsatt da han ikke ville godkjenne unntakstilstanden i forrige uke og har sittet i husarrest siden, ble hun stanset av en politiblokade.

– Jeg kom for å fortelle ham at mitt parti er for en uavhengig domstol, men uheldigvis ser det ut til at regimet har bestemt seg for å hindre møtet med piggtråd og barrikader, sa Bhutto ifølge CNN.

3000 ARRESTERTE: Etter en uke er 3000 opposisjonelle arrestert i Pakistan. Her arresterer politiet i Peshawar medlemmer av Pakistans folkeparti. Foto: AP/Mohammad Zubair/SCANPIX
3000 ARRESTERTE: Etter en uke er 3000 opposisjonelle arrestert i Pakistan. Her arresterer politiet i Peshawar medlemmer av Pakistans folkeparti. Foto: AP/Mohammad Zubair/SCANPIX Vis mer

Hun varsler nye protester mot presidenten, og planlegger en demonstrasjon som skal gå fra Lahore til Islamabad. «Den lange marsjen» er varslet til uka.

«En fornuftig mann»

USAs utenriksminister Condoleezza Rice karakteriserte i går Musharraf som «en fornuftig mann» som har tatt en dårlig beslutning når det gjelder unntakstilstanden.

- Vi mener dette var en dårlig beslutning. Men jeg har ingen tvil om at han prøver å gjøre det han mener er best for sitt land, sier Rice ifølge NTB.

Pakistan er av USAs viktigste støttespillere i «kampen mot terror», og da Musharraf erklærte unntakstilstand sist lørdag, begrunnet han dette med at det var nødvendig for å bekjempe økt terrorvirksomhet fra ytterliggående islamister i landet.

Kan suspenderes fra Samveldet

I kontrast til amerikanernes støtteerklæringer varsler Samveldet at de vurderer å suspendere Pakistan fra organisasjonen. Mandag skal utenriksministre fra ti av Samveldets medlemsland møtes for å diskutere situasjonen.

Land som Storbritannia og Canada ønsker å stille klare krav til Pakistan om opphevelse av den militære unntakstilstanden og gjeninnføring av sivilt styre.

Roser Musharraf for «positive skritt»

– Canada ønsker en klar respons fra Samveldet som setter klare tidsfrister for oppheving av unntakstilstanden og gjenoppretting av demokratiske prosesser og prinsipper, sier Canadas utenriksminister Maxime Bernier ifølge NTB.

Pakistan ble suspendert fra det som tidligere ble kalt Det britiske samveldet etter Musharrafs kupp i 1999, men ble gjenopptatt som medlem i 2004, da Musharraf lovte å gå av som hærsjef innen utgangen av året. Tre år etter er han fortsatt både hærsjef og president.

STØTTER MUSHARRAF: George W. Bush og Tysklands Angela Merkel holdt i går en felles pressekonferansei forbindelse med Merkels besøk på Bush\' ranch i Texas. Bush uttrykte sin støtte til Pakistans president.
HINDRET MØTE: Bhutto ble stanset på vei inn til høyesterettsdommer Iftikhar Chaudhry. Her taler hun til tilhengere som var møtt opp utenfor Chaudhrys hus.