Roser politifolkene som slokket den brennede mannen

Innsatsleder Kjell Jan Kverme ledet politiaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store politistyrker måtte i går rykke ut da en mann tente fyr på seg selv utenfor Oslo tingrett, og ropte «skyt meg, skyt meg».

Han forsøkte å ta seg inn i rettsbygningen. Det gikk 50 sekunder fra politiet fikk meldingen om den brennende mannen til brannen var slokket.

Fornøyd - Det er vi fornøyde med. Jeg vil rose mine mannskaper som reagerte raskt og ga god førstehjelp, sier innsatsleder i Oslo politidistrikt, Kjell Jan Kverme til Dagbladet.

Dagbladets seks minutters lange video viser hele hendelsen som startet klokka 13.42 i går utenfor Oslo tinghus. En mann i slutten av 40-årene tente på seg selv og løp mot sikkerhetsgjerdene rundt inngangen til sikkerhetssjekken til tinghuset.

Han hoppet opp og ned mens to bevæpnede politifolk først rygget, før de løp rundt sikkerhetsgjerdene for å stoppe ham. Videoen viser at de slokket flammene, og gikk i gang med førstehjelp.

Fungerte ikke - Brannslukkingsapparatet som vi hadde, fungerte ikke. Derfor ble brannen slokket med bøtter. I tillegg til den akutte førstehjelpen, begynte også mine mannskaper med å kjøle ned vedkommende, sier Kverme.   

Politiet har foreløpig konkludert med at hendelsen ikke hadde noe med rettssaken i tingretten å gjøre.

- Sikkerheten rundt tingretten er god. Hendelsen i går var ikke en sikkerhetsrisiko i forhold til det som skjedde inne. Vi har tatt høyde for mange scenarioer, sier innsatsleder Kverme.

- Hvordan vurderer dere hendelsen i går?

- Vi vurderer den som en mann som trenger hjelp, og vi har som sagt tatt høyde for mange scenarioer.

Ikke straff Politiadvokat Hans Christian Ingebrigtsen ved Voldsavsnittet, Oslo politidistrikt har i formiddag gått gjennom saken.

- Det blir ikke aktuelt med noen straffereaksjon fra politiet i denne saken, sier politiadvokaten til Dagbladet

Politioverbetjent Grete Metlid utdyper:

- Vi har vurdert saksforholdet ut ifra de opplysningene vi nå har. Dette kunne vært håndtert som en ordensforstyrrelse, men dette fremstår først og fremst som en person i en fortvilet situasjon. For oss er dette en undersøkelsessak, og vi vil avhøre mannen så snart det er tilrådelig. Så langt jeg vet ligger han fortsatt i koma, og skal opereres iløpet av dagen, men han skal være utenfor livsfare, sier Metlid til Dagbladet.

ROSER KOLLEGAENE: Innsatsleder i Oslo-politiet Kjell Jan Kverme ledet politiets aksjon mot mannen som tirsdag tente på seg selv utenfor Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROSER KOLLEGAENE: Innsatsleder i Oslo-politiet Kjell Jan Kverme ledet politiets aksjon mot mannen som tirsdag tente på seg selv utenfor Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer