SITT FEMTE STATSBUDSJETT: Siv Jensen presenterer i dag sitt femte statsbudsjett som finansminister. Dersom KrF bytter side i norsk politikk, blir dette trolig Jensens siste budsjett som statsråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SITT FEMTE STATSBUDSJETT: Siv Jensen presenterer i dag sitt femte statsbudsjett som finansminister. Dersom KrF bytter side i norsk politikk, blir dette trolig Jensens siste budsjett som statsråd. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Roser Siv Jensens oljepengebruk: - Det kunne vært mye verre

- Vi har jo kritisert regjeringen for oljepengebruken i hvert eneste budsjett, men i år er det neppe her vår største kritikk kommer, sier SV. NHO, Ap og Sp er på samme linje.

Klokka 08 i dag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram nøkkeltallene i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019.

Regjeringen foreslår å bruke 231,2 milliarder oljepenger. Det tilsvarer 2,7 prosent av oljefondet, og er omtrent på nivå med fjoråret.

I forslaget til statsbudsjett for inneværende år foreslo regjeringen å bruke 231 milliarder oljekroner, som var ny norsk rekord og vekket skarpe reaksjoner på denne tida i fjor.

Ros fra opposisjonen

De største partiene i opposisjonen sier seg positivt overrasket over at Siv Jensen ikke har kastet flere oljemilliarder inn i statsbudsjettet.

- Det kunne vært mye verre. Vi har jo kritisert regjeringen for oljepengebruken i hvert eneste budsjett, men i år er det neppe her vår største kritikk kommer. Det er positivt at regjeringen ikke henter mer enn 231 milliarder fra oljefondet. Så må det legges til at denne regjeringen har brukt altfor mye oljepenger tidligere, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

Også Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud er fornøyd, og omtaler oljepengebruken som «fornuftig». Det samme gjør sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum.

- Bruken av oljepenger er som forventet. Vi havner vel omtrent på samme nivå som inneværende år, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

STATSBUDSJETTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre kom med sine forventninger til statsbudsjettet. Det er knyttet stor spenning til hva KrF har fått inn i budsjettet. Støre mener det familievennlige partiet kunne fått til mye av det de har fått til sammen med regjeringen de siste årene, også sammen med Arbeiderpartiet. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai... Vis mer

KrF-karameller

Selve budsjettet legges fram klokka 10, og det er knyttet mye spenning til hvor mange milliarder regjeringen finner fram for å friste KrF til å bli på borgerlig side.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er klar på hva partiet hans krever når regjeringens forslag til statsbudsjett presenteres.

SPENNENDE: Mandag 8. oktober legger finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Med et støtteparti som kanskje bytter side, en amerikansk president som krever mer pengebruk på forsvar og en opposisjon som har varslet mulig mistillit på bakgrunn av manglende objektsikring, kan årets statsbudsjett bli et skjebnebu... Vis mer

- Barnefattigdom og en synkende fødselsrate må adresseres. Vi håper på økt barnetrygd og tiltak som legger til rette for at par kan få det tredje barnet, dersom de ønsker det, da. Vi må at regjeringen bruker penger på politikk som gjør at par kan få så mange barn de ønsker. Familie må være et viktig stikkord i statsbudsjettet, fortalte han til Dagbladet søndag kveld.

I sine alternative budsjett pleier KrF å legge opp til en lavere oljepengebruk enn regjeringen.

2. november holder KrF sitt ekstraordinære landsmøte for å avklare samarbeidsposisjonen framover. Dersom Ropstad får viljen sin, forblir partiet ved Erna Solbergs lest.

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talsperson i Ap, avviser overfor Dagbladet at Arbeiderpartiet kommer til å ta forbehold påvente av KrFs veivalg.

- Vi kommer til å jobbe med vårt budsjett som før. Dersom noe skulle skje 2. november som vi må ta stilling til, så gjør vi det da. Foreløpig tenker vi ikke på KrF eller på å sikre vårt alternative budsjett, sier Aasrud til Dagbladet søndag kveld.