Roser terror-tiltak, men savner lommeboka

Politikerne er flinke til å gi andre ansvar - uten selv å ta konsekvensene av det, hevder lederen i Politiets Fellesforbund.

SAVNER LOMMEBOKA: Arne Johannessen roser politikerne for terror-tiltak, men forbundslederen savner konkrete tiltak om politiets ressurssituasjon.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
SAVNER LOMMEBOKA: Arne Johannessen roser politikerne for terror-tiltak, men forbundslederen savner konkrete tiltak om politiets ressurssituasjon. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets 22. juli-komité la i dag fram 14 antiterror-forslag.

Selv om leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund ser mange gode tiltak fra politikerne, er det en ting han stusser over:

- Det er påfallende hvor konkrete politikerne er i krav og forventninger til andre, men unnlater å være konkrete på den største utfordringen: Politiets ressurssituasjon. Vi har den dårligste politiberedskapen i hele Europa. Og det er Stortingets ansvar, sier Johannessen.

- Må gjøre noe selv Stortingets særskilte komité for 22. juli har bedt regjeringen gjøre en rekke forberdringer i beredskapen, men ifølge Johannessen er politikerne flinkere til å be andre gjøre enn bedre jobb, enn å gjøre en bedre jobb selv.

- Kjernen i problemet er at vi har en dårlig politidekning. Utfordringen er nærpolitiets evne til å ha beredskap, bemanning og vaktplaner som kan takle det uforutsette. Vi er er utrolig sårbare når det skjer noe utenfor det normale, dagligdagse. Den ressurssituasjonen er det Stortingets ansvar å ivareta. Her er det ikke bare forventninger til politiet som på diskuteres, men også politikerne som må gjøre sin del av jobben, sier Johannessen.

Ber politiet lytte Stortingskomiteen kommer med en forsiktig kritikk av politiets håndtering av terrorangrepet, spesielt i forhold til responstid, kommunikasjon og skyting pågår-instruksen.

- Det vil ligge læringspunkter og forbedringsmuligheter i håndteringen av 22. juli. Flere vil vi nok få når 22. juli-kommisjonen legger fram sin rapport. Kritikk må politiet være åpne for, og lytte til samfunnets forventninger, sier Johannessen.

I Dagbladet har Johannessen tidligere kritisert politiet for manglende åpenhet, spesielt etter terrorangrepet.

Gir ros Han noterer seg at politikerne har satt sine fingre på noe helt vesentlig:

- De løfter fram viktigheten av de forebyggende aspektene. I forhold til terror er det alfa og omega. Det er for seint å være gode når tragedien allerede har skjedd, sier Johannessen.

Han håper derfor at PST med tiden vil få gehør blant politikerne for bedre muligheter til overvåkning og lesing av elektroniske trafikkdata.

Forsvar i fredstid Ett av punktene i komiteens innstilling er tettere samarbeid mellom politiet og forsvaret. På dette punktet retter Johannessen en advarende pekefinger mot enkelte politikere:

- Jeg er spent på hva som konkret ligger i dette punktet. Et samarbeid mellom politi og forsvar må være basert på en tydelig rollefordeling. Det er politiet som har ansvar overfor det sivile samfunn. Når enkelte politikere ikke lenger er veldig presise på dette skillet, er det en prinsippløshet jeg vil advare sterkt mot, sier Johannessen.