Roses etter homo-utspill

Stein Erik Hagen får skryt og klapp på skulderen etter sitt oppgjør med homohets og rykter. - Mange samfunnstopper ønsker ikke å få sitt navn assosiert med kamp for homofili. Av den grunn er det flott at Hagen står fram, sier forfatteren Tove Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen sitter i styringsgruppa for kampanjen Opprop 99 sammen med artisten Karoline Krüger, rikspolitikeren Erik Solheim og Oslo-byråd Erling Lae.

Kampanjen fikk et løft da det ble kjent at Stein Erik Hagen, Norges fjerde rikeste mann og en av landets viktigste næringslivstopper, har donert en halv million kroner og undertegnet en støtteærklæring.

Opprop 99 skal bidra til å øke Kirkens toleranse overfor homofile og lesbiske.

«Treffer folk hjemme»

I går sa «Rimi-Hagen» til Dagbladet at han avskyr fordommene han mener Kirken er eksponent for. Han tok også et kraftig oppgjør med homseryktene rundt sin egen person.

Ikke ved å avkrefte eller ta avstand, men ved å uttale at han rett og slett ikke bryr seg.

- Hagens fordomsfrie utspill styrker saken. Målet er jo å få opinionen opp og gå. Hagen treffer mange hjemme. Det er flott når han sier at det er ham revnende likegyldig hva folk måtte mene. Og det er flott når hans mål er at rykter om homofili skal være en ikke-sak, sier Tove Nilsen.

Mange vegret seg

Mellom 60 og 70 kjendiser fra alle deler av samfunnet har undertegnet Opprop 99.

- Jeg vet at noen sa klart fra at de ikke ønsker dette temaet koblet til sitt navn. Holdningen er: «Jeg kan støtte Amnesty og alt sånt, men æsj, ikke noe homsesnakk.»

Mange ventet sikkert en slik reaksjon fra Hagen. Men han sto fram for saken, sier Nilsen.

Hennes kollega i styringsgruppa, den åpent homofile Høyre-byråden Erling Lae, er enig:

- Han representerer en ny gruppe som engasjerer seg - næringslivstoppene. Hagen-utspillet vil gi ringvirkninger. Flere vil identifisere seg med aksjonen, mener Lae.

Negative holdninger

- Hagen setter fingeren på problemets kjerne - nemlig at Kirken indirekte vedlikeholder negative holdninger til homofili og homofile. Kirken kommer i skade for å legitimere homohets når den kategoriserer noen folk i gruppe A og andre i gruppe B, sier Lae.

Leder Tore Follestad i Åpen Kirkegruppe For Lesbiske og Homofile takker også Stein Erik Hagen:

Engasjement

- Jeg merket meg to ting med Hagens fordomsfrie uttalelser. Det ene er den slående og innlysende parallellen han trekker mellom seg selv som arbeidsgiver og Kirken som arbeidsgiver - der han slår fast at Kirken driver en personalpolitikk som han selv ville blitt straffedømt for. Det andre er hans engasjement for både homofili og kristendom. Hagen er en oppegående kirkebruker som tenker. Jeg er glad for at han går så klart og tydelig ut.