Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roses for bidragsendringer

Både likestillingsombudet og foreldreforeninger støtter forslaget om at begge foreldres inntekt legges til grunn når størrelsen på bidrag skal fastsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim opplyste i Dagbladet i går at de nye bidragsreglene innebærer at begge foreldrenes inntekt og den tida hver av dem tilbringer sammen med barnet, skal få betydning for bidragsstørrelsen. Slik vil fedre betale mindre hvis de er mer sammen med barna eller mor tjener mye.

- Helt riktig

- Dette er flott. Prinsippet om at en både tar hensyn til kostnader, inntekt og tid med barnet, er helt riktig, sier lederen i Foreningen 2 Foreldre, Rune Harald Rækken.

- Forslagene er veldig gode og fører etter min mening til at foreldrene blir behandlet mer likt heretter, sier likestillingsombud Kristin Mile.

Redd for konflikt

Også lederen av Aleneforeldreforeningen, Bridget Penny, synes det er riktig at begge foreldrenes inntekter skal legges til grunn når en skal beregne bidraget. Men hun er redd for at konfliktnivået mellom foreldrene vil øke når tida de tilbringer sammen med barnet også får økonomisk innvirkning på bidraget.

Departementet arbeider nå intenst med å lage en enklest mulig modell for beregning av bidrag. Reglene tar utgangspunkt i hvor mye det koster å ha barn i ulike aldrer.

Etter at offentlige tilskudd er trukket fra, fordeles utgiftene på begge foreldrene ut fra deres inntekter.

Fradraget samværsforelderen får pr. dag som tilbringes sammen med barnet, er likevel lavere enn det en regner som de daglige underholdskostnadene. Grunnen er at det er den barnet bor fast hos som pleier å betale barnehage og klær.