Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roslings enkle forklaring på flyktningkrisa får salen til å koke

Hylles i sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den anerkjente svenske professoren Hans Rosling var hemmelig gjest under veldedighetsgallaen «Hele Sverige skramlar» tirsdag kveld.

Der holdt han en tale om flyktningkrisen som fikk sosiale medier til å koke.

Hemmelig gjest Det var ikke annonsert på forhånd at den populære professoren skulle delta på gallaen i arenaen Globen i Stockholm.

Da gallaens programledere avslørte hemmeligheten, entret Rosling scenen til full jubel og stående applaus.

I den rundt 10 minutter lange talen gir han et forenklet bilde av flyktningkrisen.

Rosling er lege og professor i internasjonal helse ved Institutt for folkehelsevitenskap ved Karolinska institutet, og en av initiativtakerne til den svenske avdelingen til Leger uten grenser i 1993.

- Må vinne over det onde - Min jobb er alvorlig. Jeg skal forklare størrelsen på tragedien i Syria, sa Rosling innledningsvis, før han delte publikum inn i grupper og lot de representere den totalt 24 millioner store syriske befolkningen.

- Dere på de fremste radene representerer de 80 000 syriske flyktningene Sverige skal ta imot. Velkommen.

Deretter tok han for seg de økonomiske ressursene som trengs for å hjelpe dem.

- Dette handler om å vinne over det onde. Vi må få en slutt på denne krigen.

Roses opp i skyene Rosling ble et kjent ansikt for mange etter et intervju han gjorde med det danske nyhetsprogrammet Deadline tidligere denne måneden, hvor han kom med sterk kritikk av medias fremstilling av verden.

Talen under veldedighetsgallaen ser ikke ut til å ha gjort han mindre populær. Sosiale medier kokte over av godord for den populære professoren:

«Hans Rosling. Stum. Gåsehud. Klump i halsen. Det där talet kan ha varit det viktigaste SVT sänt på decennier. Tack. #helasverigeskramlar», skriver brukeren Oscar Berander på Twitter.

«Hans Rosling - Sveriges klokaste och viktigaste människa. #helasverigeskramlar», skriver Jörgen Löw.

Økt fokus Bildene av en død tre år gammel syrisk gutt på stranden i Tyrkia åpnet manges øyne for brutaliteten i flyktningkrisen, og har ført til en opptrapping av innsamlingen til de syriske flyktningene.

Ifølge Amnesty har krigen drevet over 11 millioner syrere på flukt, hvor fire millioner befinner seg i nabolandene. Tallet på migranter og flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet i år, har nå passert 500 000, opplyser FN.

Her kan du lese hvordan du kan hjelpe flyktningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling