Roséns venn hoppet av den ville ferden

«Berserk II»-gutta var lei av å ha politiet i hælene. David Mercy, som fortsatt er på frifot, hoppet derfor av ekspedisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har «Berserk II»-ekspedisjonen blitt tett fulgt av politiet. I båten til Alex Rosén og Jarle Andhøy var også amerikaneren David Mercy, helt til han måtte flykte fra politiet.

Nå har han tatt farvel med kameratene, og han kommer ikke til å være med videre.

-  Det var delvis både hans og vår beslutning, sier ekspedisjonsleder Jarle Andhøy til Dagbladet.

Han er oppgitt over alt politioppstyret som har vært rundt dem de siste dagene. Bakgrunnen for politijakten fredag er at Sysselmannen ikke har klart å få tak i David Mercy og forkynt en tiltale mot ham. Den oppsto etter at en video fra forrige ekspedisjon ble vist på tv, hvor de blant annet hadde ulovlig nærkontakt med isbjørn.

-  Han ville bare kommunisere med dyra. Han vet hva han driver med, sier Andhøy.

Alex Rosén og Jarle Andhøy har fått sviende bøter, men er ikke ferdige med sakene sine.

Endrer planene

Andhøy sier han ikke vet hvor Mercy er i dag, eller hvor han kommer til å dra.

-  Men jeg tror nok ikke han har så lyst til å være i Norge lenger. David har derimot sagt at han ønsker å reinvaske seg, for han føler seg misforstått.

Han visste hva han gjorde da han hadde nærkontakt med isbjørnen, sier Andhøy.

Nå vet ikke Rosén og Andhøy hvor de kommer til å seile videre. Planen var Russland, og så videre til Skottland.

-  Nå vurderer vi i stedet å dra til Island, slik vikingene gjorde da de ble kastet ut av Norge i vikingtida, sier Andhøy.

Skuffet over taxiene

Dagbladet skrev i går at drosjenæringen i Vardø var med på å skjule David Mercy. Amerikaneren ble kledd ut som taxisjåfør, og unnslapp politiet.

-  Dette er svært beklagelig, på grensen til usmakelig, sier operasjonsleder Hans Møllebakken til Dagbladet.

Han mener de i dette tilfellet ikke har vært sitt samfunnsansvar bevisst. Politiet driver ikke lenger jakt på etterlyste Mercy, og håper han selv vil melde seg. Men på fredag var det politi som ventet på amerikaneren i tre forskjellige byer i Finnmark.

I tillegg til at fire politimenn bordet båten midtfjords utenfor Vadsø.

-  Hvor mye penger har politiet brukt på jakten på Mercy?

-  Vi har ikke brukt særlig mye mer ressurser enn det som kan være vanlig også i andre saker. Båten fikk vi lånt, så dette har ikke kostet mer enn 5000- 10 000 kroner, sier Møllebakken.

POLITIJAKT OG SANG: På tross av alt politistyret holdt «Berserk II»-gjengen, Jarle Andhøy, Espen Tarberg og Alex Rosén, humøret oppe.