Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roste besteforeldrene

- Uten besteforeldrenes utrettelige kamp for de to barnebarna ville familien aldri ha overlevd, sier IS-kvinnens advokat.

PÅGREPET: Den IS-siktede kvinnen ble pågrepet etter å ha landet på Gardermoen. Reporter: Øystein Sæthre. Foto: Roger Sevrin Bruland. Vis mer

Fredag kveld ankom den 29 år gamle IS-siktede kvinnen Norge sammen med sine to barn. Under en pressekonferanse i Oslo i dag orienterte kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus, om arbeidet med å få barna og mor ut av Syria.

Her trakk han fram besteforeldrenes innsats, og sa at den har vært avgjørende for evakueringen.

- Uten besteforeldrenes utrettelige kamp for de to barnebarna ville familien aldri ha overlevd. Deres årelange innsats og også deres innsats de siste månedene har vært avgjørende for vellykket evakuering, sa Nordhus.

Bestefar dro til Syria

Dagbladet har tidligere snakket med faren til 29-åringen. Han fortalte da at han selv reiste til Syria for sju år siden i et forsøk på å få henne hjem.

- Jeg dro for å hente henne ut i desember 2013. Men det gikk ikke, sa faren.

På sykehus

29-åringen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten til Norge, og befinner seg under vakthold på Ullevål sykehus. Barna hennes får helsehjelp der, og følges opp av barnevernet.

Advokat Nordhus opplyser under pressekonferansen at begge barna blir godt ivaretatt av helsepersonell, men at av hensyn til barna har han ikke mulighet til å kommentere barnas helsesituasjon.

Til Dagbladet sier Nordhus at han heller ikke vil kommentere om besteforeldrene får besøke barna på sykehuset.

PÅ SYKEHUS: Den terrorsiktede kvinnen som ble pågrepet da hun landet i Norge, ble fraktet til Ullevål sykehus etter pågripelsen. Video: Lofstad/Sæthre, Dagbladet TV Vis mer

Sjelden sykdom

Kvinnens sønn har i lengre tid vært preget av sykdom. Han skal lide av den sjeldne sykdommen cystisk fibrose, en sykdom som krever langvarig behandling.

Det var denne helsetilstanden som fikk regjeringen til å snu og hente hjem mor og barn, noe som skapt et politisk rabalder. Nyheten ble møtt med stor jubel hos både Venstre og KrF, mens Frp har tatt dissens i regjering.

ADVOKAT: Nils Christian Nordhus er den 29 år gamle kvinnens advokat . Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVOKAT: Nils Christian Nordhus er den 29 år gamle kvinnens advokat . Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Var bekymret

Kvinnens far uttrykket bekymring for gutten da de fortsatt befant seg i Syria.

- Det er ingen tvil om at gutten er syk, og at min datter har prøvd å hjelpe ham i alle disse åra. Hvilken mor vil ikke sitt barns beste? Gutten er i livsfare, sa bestefaren til Dagbladet i fjor.

- Helsesituasjonen for gutten er alvorlig, og sammen med den humanitære situasjonen i leiren vil dette føre til at gutten dør om han ikke får reise derfra, sa han også.

- IKKE VÆRT AVHØRT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den 29-årige terrorsiktede IS-kvinnen da hun ankom Gardermoen sent fredag kveld. Lørdag ettermiddag befinner hun seg på Ullevaal sykehus. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Nerkter straffskyld

Kvinnen er siktet for å ha sluttet seg til to terrorgrupper i åra mellom 2013 og 2019, først Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, og deretter Den islamske staten (IS).

Hun nekter straffskyld, opplyste advokat Nordhus i dag. Han sa videre at hun godtar varetektsfengsling i fire uker.