Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roste hverandre - men var uenige

De roste hverandre, presidentene Bill Clinton og Vladimir Putin, men enige om hvordan supermaktene skal samarbeide om de amerikanske rakettskjoldplanene ble de ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er i stand til å bygge et velstående, sterkt Russland, og samtidig bevare frihet, pluralisme og en rettsstat, sa Clinton om Putin.

- Han har en forhandlingsstil som viser at han ikke prøver å føre oss inn i blindgater eller ytterligere problemer, sa Putin om Clinton.

De ble imidlertid enige om at hvert av landene skal kvitte seg med 34 tonn plutonium, nok til å lage 7000 atomvåpen.

De ble også enige om et gjensidig varslingssystem for å hindre at en atomkrig starter ved en feiltakelse.

«Bandittstater»

De to presidentene er også enige om at de står overfor nye trusler fra langdistanseraketter fra det amerikanerne kaller «bandittstater» som Nord-Korea og Iran.

- Vi er enige om å møte truslene, men er ikke enige om hvordan vi best skal gjøre det, sa Clinton etter møtene med Putin.

Forhandlerne la vekt på at avtalen om plutonium og varslingssystemet var svært viktige. Men når landene nå skal kvitte seg med så mange tonn plutonium, vil det både ta lang tid og bli svært kostbart. Avtalen krever at begge land bygger anlegg for å forvandle plutonium til brensel. Anleggene må være i drift innen 2007, og være i stand til behandle minst to tonn plutonium hvert år. Ifølge kilder i den internasjonale atomenergikommisjonen betyr det at det vil ta minst 20 år før avtalen er oppfylt.

Kostnadene er beregnet til om lag 52 milliarder kroner. Russlands andel er anslått til rundt 16 milliarder kroner, penger russerne ikke har.

Spørsmål om penger

- Hvis det ikke kommer penger utenfra, kommer det ikke til å skje noe i Russland, sa en russisk tjenestemann i en kommentar til avtalen,

- Og hvis det ikke skjer noe i Russland, blir det neppe noe i USA heller, sa han.

Japan har allerede øremerket 33,5 millioner dollar til planen, og den amerikanske kongressen har satt av 200 millioner dollar til prosjektet i USA. USA håper også at neste møte til de ledende industrilandene, G8-gruppen, på Okinawa i juli skal skaffe penger slik at russerne kan sette i gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling