Roste hverandre

De gjensidige komplimentene president George Bush og president Vladimir Putin utvekslet, er trolig det eneste som blir stående etter det første toppmøtet mellom de to i går kveld utenfor Slovenias hovedstad Ljubljana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg klarte å få et innblikk i hans sjel, sa Bush og inviterte Putin hjem til ranchen sin i Texas til høsten.

- Jeg ville ikke invitert ham til ranchen hvis jeg ikke stolte på ham, sa Bush, som også roste Putin for skatteomleggingen i Russland.

- Jeg var så imponert over forenklingen til flat skatt i Russland. Jeg er ikke sikker på at jeg får samme suksess i Kongressen, sa Bush.

Putin på sin side kalte George Bush «en ærlig, likefram mann som elsker sitt land». Og som svar på invitasjonen til Texas inviterte Putin Bush til sitt hjem i Russland.

Under pressekonferansen etter møtet ble det imidlertid slått fast at de to presidentene fortsatt er uenige om de fremste stridsspørsmålene mellom USA og Russland.

Bekymringer

Om rakettskjoldet Bush vil bygge i strid med ABM-avtalen sa Putin at ABM-avtalen er en hjørnestein i det moderne byggverket for internasjonal sikkerhet.

- Enhver ensidig aktivitet kan bare gjøre ting mer komplisert. Den russiske regjeringens offisielle holdning er vel kjent, sa Putin.

Om USAs ønske om utvidelse av NATO, sa Putin:

- Hør her, dette er en militær organisasjon... Den beveger seg mot våre grenser. Hvorfor? Dette er grunnlaget for alle våre bekymringer.

I et intervju med Associated Press etter møtet summerte Bush samtalene slik:

- Det var en vilje til å lytte og tenke, og like viktig, vilje til å forstå hverandre og forstå hvorfor jeg har inntatt det standpunkt jeg har tatt.

Svært få observatører tror imidlertid på at de to presidentene kan utvikle et personlig forhold, selv om Bush kan oppfatte det slik.

Holder avstand

Professor i politisk psykologi Peg Herman ved Syracause University har gitt denne beskrivelsen av Putin:

- Putins styrke er hans tvetydighet, som lar andre se det de vil se i ham, samtidig som han holder dem på avstand.

President Bush har bedt utenriksminister Colin Powell og forsvarsminister Donald Rumsfeld om å jobbe med sine russiske motparter for å utvikle en «ny tilnærming i en ny æra».

Finansminister Paul O'Neill og handelsminister Don Evans skal også reise til Moskva for å arbeide med å styrke økonomiske og kommersielle bånd mellom USA og Russland.

Putin og Bush møtes igjen allerede i neste måned på G8-møtet i Genova.

GOD TONE: George Bush og Vladimir Putin ga hverandre komplimenter, men er fortsatt uenige.