Roste Kasakhstan - fikk betalt

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fikk betalt for å delta på feiring av Kasakhstans 30-årsjubileum og for å skrive et debattinnlegg om landet.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kronikken roste styreleder ved Oslosenteret og KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik landet og tidligere president Nursultan Nazarbajev, skriver Vårt Land, som også publiserte kronikken.

Samtidig deltok han på en markering, i regi av Kasakhstans ambassade i Norge, av at det var 30 år siden landet ble selvstendig. Markeringen ble organisert som et webinar.

- Kronikken var en del av et oppdrag der også et webinar inngikk, og dette fikk jeg et ordinært honorar for. For meg er det alltid en forutsetning at jeg kan si og skrive det jeg vil, og det ble overhodet ikke lagt noen føringer på det jeg skulle framføre, sier Bondevik til avisa.

Roser eneveldige leder

I Innlegget som ble publisert i Vårt Land i juni 2021 roser Bondevik landet og dets tidligere president og eneveldige leder, Nursultan Nazarbajev:

«Under et av de årlige World Economic Forum i Davos, ble jeg tidlig i min statsministerperiode invitert til møte med landets daværende og mangeårige president, Nursultan Nazarbajev. Jeg registrerte en politisk leder med mer enn vanlige ambisjoner på vegne av sitt land.»

«Landet er opptatt av stabilitet for å ta vare på sikkerhet og fred i regionen og i en videre sammenheng».

Kronikken ble også brukt som annonsebilag da Kasakhstans ambassade i Norge i høst laget et magasin som hyllet landet og dets ledere i forbindelse med feiringen. Bondevik angrer imidlertid på å ha sagt ja til at kronikken kunne bli brukt i PR-magasinet.

- Jeg ble seinere orientert om at det var ønskelig at avisinnlegget også kunne inngå i et annonsebilag. Jeg protesterte ikke på det den gangen, noe jeg nok burde ha gjort fordi det er en uheldig sammenblanding av fri meningsytring og annonsering. Jeg fikk ikke betalt noe ekstra for dette, sier Bondevik.

8000 pågrepet

Den siste uka har det imidlertid utspilt seg et ganske annen situasjon i Kasakhstans, enn det Bondevik beskrev omtalte i kronikken.

I den første uka i januar har det oppstått store opptøyer og demonstrasjoner i landet

164 mennesker er drept og over 2.000 er skadd, opplyser helsedepartementet i landet. Rundt 8000 mennesker er pågrepet. Politiet går fra dør til dør på jakt etter demonstranter.

Protestene og opptøyene i Kasakhstan var et kuppforsøk, hevder landets autoritære president Kassym-Jomart Tokajev.

- Væpnede militante som ventet på sidelinjen, sluttet seg til protestene. Hovedhensikten var åpenbar: Undergraving av den konstitusjonelle orden, ødeleggelse av statlige institusjoner og maktovertakelse. Det var et forsøk på statskupp, sier Tokajev.

Presidenten ga før helga landets sikkerhetsstyrker ordre om «å skyte uten forvarsel» og «eliminere» dem som ikke overga seg.

Mandag understreket han at landets sikkerhetsstyrker «aldri vil åpne ild» mot fredelige demonstranter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer