Roste Kina da han landet i USA

Menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng på plass i New York.

 I NEW YORK:  Den blinde kinesiske menenskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng blir hjulpet av en sjåfør og kona Yuan Weijing ved ankomsten til  New York May i går kveld. FOTO: Keith Bedford, REUTERS/NTB SCANPIX.
I NEW YORK: Den blinde kinesiske menenskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng blir hjulpet av en sjåfør og kona Yuan Weijing ved ankomsten til New York May i går kveld. FOTO: Keith Bedford, REUTERS/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske menenskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng roste myndighetene både i USA og Kina da han kom til sitt nye hjem i New York.

Lørdag reiste Chen og familien hans fra Beijing til New York etter å ha fått tillatelse fra Kinas regjering til å forlate hjemlandet.

Den blinde aktivisten ble møtt av oppmuntrende tilrop da han kom fram til sitt nye hjem, et leilighetsbygg som tilhører University of New York, hvor Chen har fått en stilling som stipendiat.

Roste kinesiske myndigheter - Jeg er glad for at kinesiske myndigheter har håndtert situasjonen på en behersket og rolig måte. Jeg håper de vil fortsette å åpne opp for diskusjon og gjøre seg fortjent til folkets tillit og respekt, sa Chen.

Han takket samtidig amerikanske myndigheter for at de har hjulpet ham å komme til USA, ifølge nyhetsbyråene AFP-Reuters.

Søkte tilflukt Chens situasjon har vært en belastning for forholdet mellom USA og Kina helt siden aktivisten søkte tilflukt i USAs ambassade i Beijing mens utenriksminister Hillary Clinton besøkte landet.

Men i helgen kom det til en løsning, da den selvlærte juristen fikk tillatelse til å forlate Kina med studentvisum.

- Jeg ser fram til å ta i mot ham og hans familie og samarbeide med ham om studiene, sier Jeromi Cohen, en av lederne for instituttet for amerikansk-asiatisk rett ved University of New York.

Fengsel og husarrest Chen kom på kant med myndighetene i Kina etter at han avslørte en praksis med tvungen abort og steriliseringer i forbindelse med Kinas ettbarnspolitikk. Han satt fengslet i fire år, og siden ble han satt i husarrest. Også familien hans har blitt trakassert av myndighetene på grunn av Chens engasjement.

40-åringen utløste en diplomatisk krise mellom Kina og USA da han flyktet fra husarrest til den amerikanske ambassaden i Beijing i april.

Han laget en video med et budskap til statsminister Wen Jiabao, der han hevdet han var blitt banket opp.

Beinbrudd Etter hvert ble han overtalt til å forlate ambassaden 2. mai og har siden vært innlagt på et sykehus der han har fått behandling for et beinbrudd han pådro seg under flukten fra husarresten.

Chen og hans kone Yuan Weijin har begge sagt i samtaler med amerikanske tjenestemenn at de ønsket å forlate Kina fordi de fryktet for sine liv.

Ifølge venner er de fortsatt engstelige for hva som kan skje med resten av familien som blir igjen i Kina.

(NTB).