Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-toppmøtet:

Roste Trumps lederskap etter Nato-kritisk melding

Natos generalsekretær snakket opp Natos økte pengebruk på forsvar. Men det første Jens Stoltenberg måtte svare på, var et spørsmål om Trumps kritiske Twitter-meldinger.

ROSTE TRUMP: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg roste USAs president Donald Trump for hans lederskap i saken om mer rettferdig byrdefordeling innad i Nato. Altså at Nato-landene punger ut mer penger på forsvar. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ROSTE TRUMP: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg roste USAs president Donald Trump for hans lederskap i saken om mer rettferdig byrdefordeling innad i Nato. Altså at Nato-landene punger ut mer penger på forsvar. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Bare timer før Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hadde sin første pressekonferanse foran årets Nato-toppmøte, rettet USAs president Donald Trump kraftig skyts mot sine europeiske allierte via Twitter.

«USA bruker mange ganger mer enn noe annet land for å beskytte dem. Ikke rettferdig overfor den amerikanske skattebetaler. På toppen av dette mister vi 151 milliarder på handelen med EU.»

Etter å ha framsnakket Nato-landenes økte forsvarsbevilgninger, måtte Stoltenberg svare på den kritiske meldingen.

Det etter at han roste Trumps lederskap.

Det første spørsmålet Stoltenberg fikk, handlet om hva slags konsekvens det har at Trump knytter handel til NATO-debatten.

Stoltenberg unnlot å svare direkte på spørsmålet, men sa:

- Det bekrefter at det er ulike meninger mellom allierte på ulike spørsmål, både handel, klimaspørsmål og Iran-avtalen. Når det gjelder handel, overlater jeg det til EU, når det gjelder forsvar er mitt budskap at vi nå trapper opp.

«USA må betale MINDRE»

Men meldingen som inkluderte kritikk mot handelen med EU, var ikke den eneste Nato-kritiske meldingen USAs president skrev i dag.

Bare en drøy halvtime før Jens Stoltenberg møtte pressen, tok USAs president igjen til Twitter.

I meldingen gjentok Trump det som etter hvert har blitt et mantra overfor Nato: Betal mer.

«Nato-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!»

Meldingen kom etter en seremoni i Brussel sentrum. Der signerte generalsekretær Jens Stoltenberg en felleserklæring med EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker.

Knallhardt oppgjør

Etter signeringen tok Donald Tusk et knallhardt oppgjør med Donald Trumps retorikk om Nato-landenes pengebruk.

WASHINGTON DC: Trump møtte pressen før sitt forestående møte med NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: CNN Vis mer

- Kjære president Trump. USA har ikke, og kommer aldri til å ha, en bedre alliert enn Europa. I dag bruker europeere mange ganger mer på forsvar enn Russland, og så mye som Kina. Herr president, jeg tror ikke du kan ha noen tvil om at dette er en investering i felles amerikansk og europeisk forsvar og sikkerhet, sa Tusk.

Refset Nato-lederne

Årets toppmøte er det første ordinære toppmøtet mellom Natos nå 29 medlemsland, og møtet går over to dager i Natos nye hovedkvarter i Brussel.

Da stats- og regjeringssjefene i Nato møttes i mai i fjor, var det et såkalt minitoppmøte. Det møtet varte bare en dag, og ble arrangert for å ønske USAs nye president - Donald Trump - velkommen til alliansen.

Trump hadde da vært president siden januar. Håpet var da at han endelig skulle bekrefte USAs forpliktelser overfor Nato.

Og viktigst: USAs forpliktelse til artikkel fem i Nato-konvensjonen. Den sier at et angrep mot ett medlemsland, er et angrep på alle medlemslandene.

Det gjorde Trump aldri under valgkampen, eller i løpet av sin forholdsvis korte tid som president.

Men Trump kom aldri med en slik beroligende bekreftelse. Det han i stedet gjorde, var å refse stats- og regjeringssjefene i de øvrige 28 Nato-landene for «kronisk underfinansiering». Han anklaget dem så for å skylde USA «massive pengesummer».

Generalsekretær Stoltenberg forventer også tøffe samtalerP i år.

- Jeg vil ikke bli overrasket om vi får tøffe diskusjoner, særlig om forsvarsbudsjetter. Men jeg er sikker på at vi vil bli enige om det viktigste, at Nord-Amerika og Europa vi stå sammen, sa Stoltenberg under pressekonferansen.

- Største økning på en generasjon

Det Stoltenberg fokuserte på under sitt innlegg før det ble åpnet for spørsmål, var nettopp Nato-landenes økte forsvarsbevilgninger. Og altså Trumps lederskap.

Noe av det Trump fikk gjennom i fjor, var planer fra alle medlemslandene om hvordan de skal nå det såkalte toprosentmålet. Altså at hvert medlemsland skal bruke minst to prosent av sitt BNP på forsvar.

Åtte land bruker nå to prosent av sitt BNP på forsvar, sammenliknet med bare tre i 2014, skrøt Stoltenberg.

- Og i 2017 så vi den største økningen i forsvarsbevilgninger på en generasjon, sa Stoltenberg.